Astăzi, 24 iunie, în localitățile Rublenița și Căinarii Vechi a avut loc o acțiune de informare a șoferilor cu privire la securitatea în traficul rutier. La evenimentul desfășurat în cadrul campaniei “Comunitate trează și sigură” au participat angajați ai Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP), voluntari și reprezentanți ai Centrului de Resurse pentru Tineret „Dacia” și mass mediei locale.
Polițiștii de patrulare, precum și voluntarii, îmbrăcați în tricouri cu inscripția ”Alcoolul și Volanul – cocktail mortal”, au înmânat șoferilor și trecătorilor pliante. Acestea conțineau informații cu privire la pericolele șofatului în stare de ebrietate, pedepsele contravenționale și penale prevăzute de legislația în vigoare, precum și o serie de sfaturi despre cum să ajungi acasă în siguranță.
Dumitrița Manea, elevă în clasa a VIII – a la Gimnaziul Rublenița și voluntară a Centrului „Dacia”, ne-a spus, că informarea corectă este uneori mai bună decât o amendă, întrucât unii șoferi nu conștientizează posibilele urmări ale conducerii automobilului în stare de ebrietate.
Natalia Vrabie, coordonator de proiect la Centrul „Dacia”, a menționat că astfel de campanii trebuie organizate mai des, deoarece cauza cea mai frecventă a producerii accidentelor rutiere este anume consumul de alcool.
”Acțiunea de sensibilizare este de o importanță majoră pentru informarea corectă a conducătorilor auto despre pericolele conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate”, a declarat Inspectorul inferior de patrulare rutieră a plutonului de patrulare Soroca – Florești, Rusu Adrian.
Activitățile desfășurate în cadrul proiectului ”Comunitatea trează și sigură” nu se încheie aici. Astfel, duminică, în centrul orașului Soroca, va fi organizat un flashmob cu scopul de a promova comportamentul sigur și responsabil în trafic și respectarea regulilor de circulație rutieră.
Anual, în urma accidentelor rutiere, decedează 1,2 milioane de persoane. În raportul «Tineretul şi securitatea pe şosele» a Organizaţiei mondiale a protecţiei sănătăţii se stipulează, că accidentele rutiere cauzează anual pagube în mărime de 518 miliarde dolari în întreaga lume.
De la începutul anului 2016, s-au înregistrat 6 cazuri de deces în raza raionului Soroca ca urmare a accidentelor rutiere.
Cum să ajungi acasă în siguranță?
TRANSPORT ALTERNATIV:
– Puteți lua un taxi împreună cu prietenii;
– O altă alternativă este transportul public;
– Puteți merge în calitate de pasager lângă un șofer care nu a consumat alcool.
Campania “Comunitate trează şi sigură” este implementată de Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP), care împreună cu Automobil Club din Moldova în circa 10 localităţi din zonele Nord, Centru, Sud şi UTA Găgăzuzia, inclusiv Soroca, Rubleniţa şi Căinarii Vechi. Grupurile-ţintă sunt: conducătorii auto începători, cu vârsta cuprinsă între 18-24 ani; şoferii cu experienţă din localităţile rurale (35-61 ani); autorităţile locale şi părţile interesate din domeniul siguranţei rutiere. La Soroca a fost creat un grup de lucru, care vor desfăşura mai multe activităţi pentru sensibilizarea societăţii şi participanţilor în traficul rutier.
Dacă ai și tu o știre interesantă, care vrei să fie publicată în ziarul “Observatorul de Nord” sau pe pagina noastră web, anunță redacția. O poți face adăugând știrea ta AICI sau să ne sesizezi o problemă AICI.
Grigore Cojocaru, stagiar, anul I, FJȘC, USM