Festivalul „Colindăm din sat în sat” la Florești: Tradiții, folclor și pasiune pentru patrimoniul cultural / GALERIE FOTO

0
7

Floreștiul a devenit centrul tradițiilor de iarnă, găzduind cea de-a III-a ediție a Festivalului-concurs național „Colindăm din sat în sat”. Pe 21 decembrie 2024, scena Casei Orășenești de Cultură Florești a vibrat sub pașii și vocile a 14 formații folclorice, incluzând cete de colindători bărbați și ansambluri mixte, venite din diverse raioane ale țării pentru a celebra bogăția culturală a neamului nostru.

Organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Consiliul Raional Florești și Direcția Generală Educație, Cultură, Tineret și Sport, festivalul a evidențiat importanța tradițiilor în definirea identității noastre culturale.

Președintele raionului Florești, Vasile Tîltu, a subliniat valoarea patrimoniului cultural în viața comunității:
„Cultura societății noastre este esența vieții, este valoarea existenței noastre, care s-a format pe parcursul anilor și care formează rostul în lume. Este acel spirit care ne face să fim mai aproape unul de altul.”

De asemenea, Silvia Zagoreanu, directorul general al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, a exprimat recunoștință pentru sprijinul organizatorilor locali, menționând traseul acestui festival: prima ediție la Chișinău, a doua în sudul țării, iar acum în nord, la Florești.

Competiția a fost intensă, fiecare formație prezentând un program artistic autentic, care a inclus colinde, obiceiuri de iarnă și costume tradiționale.

Secțiunea „Cete de bărbați”:

  • Premiul Mare – Trofeul „Colindăm din sat în sat”: „Haiducii din Biești”, r-nul Orhei
  • Locul I: „Buciumul”, or. Dochia
  • Locul II: „Teiuș”, r-nul Ocnița
  • Locul III: „Dacii-Liberi”, r-nul Criuleni

Secțiunea „Formații mixte”:

  • Locul II: „Sărăteanca”, r-nul Fălești
  • Locul II: „Țărăncuța”, r-nul Ungheni
  • Locul III: „Busuioc”, or. Dochia

Mențiuni au fost acordate următoarelor colective: „Comorile Plaiului” (r-nul Orhei), „Opincuța” (r-nul Rezina), „Doinița” (r-nul Bălți), „Doina Răutului” (r-nul Florești), „Busuioc din Băhrinești” (r-nul Florești), „Strămoșii” (r-nul Florești) și „Cimbrișor” (r-nul Strășeni).

Festivalul a fost mai mult decât o competiție. A fost un prilej de a aduce împreună comunități din toată țara și de a celebra tradițiile care ne definesc ca popor. Diana Pantaz, șefa Direcției Generale Educație, Cultură, Tineret și Sport Florești, a lăudat contribuția participanților:

„Fiecare dintre participanți aduce ce este mai frumos, specific zonei de unde vine, promovând valorile tradiționale.”

Evenimentele precum „Colindăm din sat în sat” demonstrează că tradițiile sunt vii și continuă să inspire generații întregi. Prin asemenea inițiative, cultura noastră rămâne un pilon solid al identității naționale, păstrându-și locul în inimile oamenilor.

Ina Rîbalchin

Articolul precedent«Мне казалось, что я заново учусь ходить». Как приходят в себя жертвы распространения интимных изображений в сети без их согласия
Articolul următorAnul 2025 va fi declarat „Anul Mihai Eminescu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.