Crăciunul și superstițiile: Cum să atragi prosperitatea și norocul în casa ta

0
18

Crăciunul este o sărbătoare plină de semnificații și tradiții care au ajuns până în zilele noastre, iar multe dintre acestea sunt legate de superstiții populare. De la obiceiuri despre vreme până la gesturi care ar aduce noroc, iată câteva dintre cele mai cunoscute superstiții de Crăciun:

1. Norocul celor născuți de Crăciun – Se spune că persoanele născute în ziua de Crăciun vor avea un an plin de noroc.

2. Vremea din ziua de Crăciun – Dacă ninge în această zi, se crede că vremea va fi frumoasă de Paște. În schimb, dacă cerul este senin, anul care vine va fi roditor.

3. Crenguțele de vâsc – Dacă îți împodobești casa cu crenguțe de vâsc, vei atrage noroc pe tot parcursul anului.

4. Vinul vărsat și alte gesturi – Se spune că vei avea noroc dacă, din greșeală, torni vin pe masă, dai de pomană sau răstorni cutia cu chibrituri.

5. Cadouri de Crăciun – Dacă nu ai dat un cadou cuiva în Ajunul Crăciunului, se consideră că anul următor nu va fi unul prosper.

6. Vâscul și dragostea – Dacă te săruți sub vâsc în noaptea de Crăciun, vei avea parte de noroc în dragoste. Evitarea acestui obicei ar putea atrage ghinion.

7. Alungarea duhurilor rele – Ca și în seara de Sfântul Andrei, oamenii așează căței de usturoi pe masă și la feronerie pentru a alunga farmecele și spiritele rele.

8. Măturatul pragului – În seara de Crăciun, unele persoane mătură pragul casei pentru a atrage norocul în anul ce urmează.

9. Spălatul pe față cu ban de argint – În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește să te speli pe față cu apa în care s-a pus un ban de argint pentru a respinge bolile.

10. Încălțăminte nouă – Se crede că nu este bine să porți încălțăminte nouă de Crăciun, altfel vei atrage ghinion.

11. Curățenia de Crăciun – Se spune că nu este bine să faci curățenie în ziua de Crăciun, deoarece vei alunga norocul.

12. Colindătorii – Colindătorii care primesc colaci de la gazde sunt răsplătiți pentru ca familia să aibă un an bogat și o recoltă bună. Cei care nu primesc colindători riscă să nu aibă belșug.

13. Bradul aprins – Dacă bradul de Crăciun ia foc, se consideră că anul următor va fi plin de ghinion.

14. Merele de Crăciun – Se spune că dacă mănânci mere în Ajunul Crăciunului, vei fi sănătos pe tot parcursul anului.

15. Lumânările aprinse – Lumânările aprinse în noaptea de Crăciun trebuie lăsate să se stingă singure, pentru a avea un an bun.

16. Vântul de Crăciun – Dacă bate vântul de Crăciun, se crede că anul următor va fi unul plin de ghinion.

17. Baia de Crăciun – Se spune că dacă faci baie de Crăciun, vei rămâne curat și sănătos tot anul.

18. Copiii născuți de Crăciun sau Anul Nou – Copiii născuți în această perioadă sunt considerați norocoși.

19. Activitățile interzise între Crăciun și Anul Nou – Este superstiție că nu este bine să tricotezi, să coși sau să speli rufe în această perioadă, deoarece acestea ar aduce ghinion.

20. Nuca și bănuțul în apa de spălat pe față – În ziua de Crăciun, se spune că, dacă pui o nucă și un bănuț în apa cu care te speli pe față, vei avea noroc și sănătate tot anul.

21. Cadouri de Ajun – Se consideră că, pentru a avea noroc în anul ce vine, trebuie să oferi măcar un cadou cuiva în Ajunul Crăciunului.

22. Închiderea ușii – Nu este bine să lași pe altcineva să închidă ușa de Crăciun, deoarece poate alunga norocul.

23. Primirea colindătorilor – Chiar dacă tradiția de a colinda nu mai este la fel de prezentă, primirea colindătorilor este considerată importantă pentru a aduce sănătate, noroc și belșug în casa ta.

24. Busuiocul pe masă – Dacă pui un fir de busuioc pe masa de Crăciun, se spune că vei avea noroc și prosperitate.

25. Nu împrumuta bani – Superstiția spune că, pentru a avea noroc în 2025, nu trebuie să dai bani cu împrumut nici de Crăciun, nici de Anul Nou.

Aceste superstiții și tradiții sunt parte din magia sărbătorilor de Crăciun și continuă să aducă un strop de speranță și credință în viața oamenilor. Fie că sunt adevărate sau nu, ele ne însoțesc în fiecare an și fac din Crăciun o perioadă plină de semnificație și bucurie.

  • ETICHETE
  • DC
Articolul precedentGuvernul a aprobat un nou Program unic pentru asigurarea medicală obligatorie
Articolul următorCum să faci șoriciul mai moale și mai delicios

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.