Trofeul Festivalului “Fanfara Argintie” a plecat la Rezina (VIDEO)

0
89

Duminică, 5 iunie, oraşul Soroca a fost „scăldat” în valuri de muzică de calitate. 12 orchestre de fanfară din tot atâtea localităţi din ţară s-au adunat la Soroca în cadrul celei de-a XIV-a ediţie a Festivalului „Fanfara Argintie”. Premiul Mare al festivalului a plecat la Rezina.

Startul evenimentului l-au dat autorităţile publice locale în persoane domnului Mihai Mâţu, preşedinte al raionului Soroca şi  a domnului primar Victor Său, care au salutat publicul spectator şi toţi participanţii, dorindu-le succes în concurs.

Programul festivalului, care s-a desfășurat jumătate din ziua de duminică, a inclus un defileu al orchestrelor, concursul propriu-zis şi un recital al orchestrei de fanfară a palatului de Cultură Soroca, dirijor Mihai Boldescu.

În debutul evenimentului, orchestra-gazdă a evoluat cu un buchet de melodii, elevii Colegiului de Arte „Nicolae Botgros” prezentând un extraordinar show coregrafic.

Ulterior, orchestrele aerofone au evoluat lucrările muzicale pregătite pentru concurs, rând pe rând, conform ordinii stabilite prin tragere la sorţi. Publicul spectator a savurat piesele muzicale, aşezat comod pe scaunele pregătite în Piaţa libertăţii, unde a avut loc festivalul.

Festivalul „Fanfara Argintie” a fost fondat în anul 1989, la iniţiativa domnului Grigore Zănoagă, pe atunci director la Colegiul de Arte din Soroca, actualmente şef al Secţiei raionale cultură Şoldăneşti. „Scopul acestui festival este promovarea fanfarei ca o muzică populară, venită din sufletul poporului nostru. Apreciez nivelul înalt de organizare a evenimentului. Cea mai mare pondere a avut-o Colegiul de Arte, prezenţa căruia a fost fantastică”, a menţionat fondatorul festivalului.

Evoluţia concurenţilor a fost apreciată de un juriu profesionist din care fac parte: Oleg Volontir, director artistic al Centrul Naţional de Conservare şi promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Maestru în Arte, Om Emerit al RM; Diana Dicusară,  Director General la aceeaşi instituţie; Grigore Bucătaru, şeful secţiei raionale Cultură şi Turism Soroca, Vasile Ivanov, muzicolog şi Preşedintele Juriului Ion Talpă, profesor catedra instrumente aerofone, la Colegiul Naţional de muzică „Ştefan Neaga”.

Două dintre cele 12 orchestre aerofone: Orchestra din Soroca şi orchestra de fete din Olişcani, Şoldăneşti, au evoluat înafara concursului. Celelalte zece colective muzicale s-au plasat în clasamentul concursului în modul următor:

Premiul Mare – Fanfara „Plai Nistrean” din or. Rezina;

Premiul I – Fanfara  Consiliului raional Ialoveni;

Premiul II – Fanfara „ Andrei Suruceanu”  din or. Orhei şi Fanfara din s. Măgdăceşti, r. Criuleni;

Premiul III – Fanfara de la Casa orăşenească de Cultură din or. Ştefan –Vodă şi Fanfara de la Casa raională de Cultură din or. Hăncești.

Premiu special – Fanfara  de la Casa raională de Cultură din or. Donduşeni; Fanfara  de la Casa raională de Cultură din or. Căuşeni şi Fanfara  „Dumbrava” din s. Vertiujeni, r. Floreşti;

Menţiuni – Fanfara din s. Scorţeni, r. Teleneşti şi Fanfara „Olişca” din s. Olişcani, r. Şoldăneşti.

Laureaţii festivalului au primit diplome şi premii băneşti.

Festivalul „Fanfara Argintie” este organizat de Centrul Naţional de Conservare şi promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial şi Secţia Cultură şi Turism a Consiliului Raional Soroca şi se desfăşoară o dată la patru ani.


Articolul precedentÎn Moldova există multă intoleranță față de grupurile minoritare
Articolul următorMâine, 479 candidaţi susţin BAC-ul la limba maternă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.