Pentru gestionarea mecanismului de compensare va fi creat Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, un proeict elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Compensația va fi oferită pentru facturile la consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică, în perioada noiembrie – martie.
COMPENSAŢII LUNARE PENTRU CONSUMUL DE:
– gaze naturale
– energie termică
– energie electrică
Pentru a beneficia de compensații lunare, consumatorii casnici se vor înregistra în Registrul vulnerabilității energetice – un sistem electronic, care va fi operaţional din toamnă şi va fi gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Acesta va permite acumularea datelor necesare pentru încadrarea consumatorilor în una dintre categoriile de vulnerabilitate energetică:
CATEGORIILE DE VULNERABILITATE ENERGETICĂ
– consumatori cu vulnerabilitate foarte ridicată
– consumatori cu vulnerabilitate ridicată
– consumatori cu vulnerabilitate medie
– consumatori cu vulnerabilitate scăzută
– consumatori fără vulnerabilitate energetică
Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri ce vor fi aprobați de Guvern. Şi anume: nivelul de venit al familiei, raportat la numărul de membri, ponderea cheltuielilor pentru energie în consumul gospodăriei şi tipul sistemului de încălzire utilizată.
CRITERII PRIVIND ELIGIBILITATEA PRIMIRII COMPENSAŢIILOR
– Nivelul de venit al familiei
– Numărul de membri ai familiei
– Ponderea cheltuielilor pentru energie în consumul gospodăriei
– Tipul sistemului de încălzire utilizat
Pe lîngă compesații pentru perioada rece, se vor acorda și subvenții pentru înlocuirea aparatelor electrocasnice vechi cu altele eficiente din punct de vedere energetic, înlocuirea corpurilor de iluminat, geamurilor şi termoizilarea locuinţelor şi altele. Valoarea compensației se va stabili în funcție de prețurile la energie.
În acest scop, în bugetul de stat pentru 2022 au fost aprobate mijloace financiare în sumă de 400 milioane de lei. Proiectul urmează să fie votat de Parlament, iar executivul va elabora un regulament de distribuire a ajutoarelor.
SURSA: tvrmoldova.md