Profil de integritate al candidatului Octavian Țîcu: trecutul politic, averi, interese

0
78

Câte puțin în mai multe partide

Octavian Țîcu este deputat neafiliat și candidează ca reprezentant al Partidului Unității Naționale (PUN) la  scrutinul prezidențial din 1 noiembrie curent. Moldova Curată a colectat informații referitor la integritatea acestui candidat și a celorlalți 7 concurenți la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Informațiile sunt structurate pe patru criterii, elaborate de experți anticorupție. La acest link găsiți profilurile de integritate ale tuturor candidaților.

INTEGRITATEA ÎN ACTIVITATEA POLITICĂ:

Câte puțin în mai multe partide

Octavian Țîcu (1972) este originar din satul Costuleni din raionul Ungheni. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Tot acolo și-a obținut și studiile de doctorat. A activat în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, dar și la Universitatea de Stat din Moldova. Acesta este boxer profesionist.

În anul 2013, pentru o perioadă de doar o lună, a deținut funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul condus de Iurie Leancă. Țicu a fost propus în această funcție de către Partidul Liberal. La scurt timp a plecat din minister, fiind nemulțumit de pretinsele ilegalități de acolo.

La alegerile locale din anul 2015, a fost ales consilier raional la Ungheni, pe listele Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”. La scurt timp însă a anunțat că părăsește această formațiune și își depune mandatul de consilier raional. Octavian Țicu era nemulțumit de felul cum s-a făcut coaliție la nivel raional. La scrutinul parlamentar din februarie 2019 a fost ales deputat pe lista Blocului Electoral  „ACUM”, propus de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). În luna septembrie 2019 însă a anunțat că părăsește fracțiunea (PPDA), dar rămâne deputat independent în cadrul Blocului ACUM, spunând că nu poate accepta faptul că ACUM a făcut coaliție cu Partidul Socialiștilor:

„Este o eroare politică, care compromite valorile pe care Blocul ACUM le-a promovat în campania electorală în fața alegătorilor”.

La alegerile locale de anul trecut, Octavian Țicu a candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, deja ca reprezentant al Partidului  Unității Naționale, însă nu a trecut de turul întâi. Din luna decembrie până în prezent, este deputat neafiliat și președinte al  PUN.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Octavian Țicu este în prezent subiect al declarării averii și intereselor personale. În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) a indicat că în ultimii doi ani a avut un venit salarial total de circa 676 000 de lei, bani acumulați din salariul de deputat, din activitate didactică, dar și din onorariile primite din activități editoriale.

În anul 2015, Octavian Țicu a devenit proprietarul unui apartament de peste 128 de metri pătrați în municipiul Chișinău. Acesta mai indică în proprietate un autoturism de model Ford Focus achiziționat cu doi ani în urmă.

În conturile bancare pe care le deține familia Țicu, la momentul completării declarației se aflau circa 27 000 de lei și pe un alt cont deschis la o bancă din România – de 9 700 de euro.

Integritatea în gestionarea funcțiiei publice și/sau de partid

Deși a fost ministru o scurtă perioadă, Octavian Țicu a declarat că fostul său coleg Octavian Bodişteanu ar fi fost implicat în acțiuni ilegale, atunci când acesta ocupa funcţia de viceministru al Tineretului şi Sportului. Țicu îl acuza pe Bodișteanu că  ar fi spălat sume mari de bani, împreună cu Octavian Bucătari, care era pe atunci şeful Direcţiei sport de performanţă.

„Din 2012 s-a început această maşinărie comună, în care sute mii de lei erau spălaţi prin intermediul anumitor ordine”, a declarat Octavian Ţîcu.

Acesta a precizat că fraudele erau făcute din contul competițiilor și cantonamentelor, dar și din procurarea biletelor pentru sportivi. La rândul său, Bodișteanu a respins toate acuzațiile aduse. CNA a audiat mai multe persoane în acest caz, iar ulterior unii angajați de la MTS au fost demiși.

Cazier judiciar

În anul 2014, Octavian Țicu a fost acționat în judecată de către Veaceslav Manolachi, pe atunci rector al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, care susținea că Țicu l-a denigrat într-un articol publicat în presă, acuzându-l de fraude. Rectorul a cerut dezmințirea acelor informații, însă în primă instanță a pierdut procesul de judecată. În anul 2014, Octavian Țicu a câștigat procesul și la Curtea de Apel Chișinău, magistrații respingând apelul declarat de Manolachi. Dosarul nu a mai ajuns pe masa magistraților de la Curtea Supremă de Justiție.

Octavian Țicu nu a are nici o calitate procesuală la Procuratura Anticorupție. Potrivit unui răspuns expediat de PA către portalul Moldova Curată, procurorii nu au inițiat procese penale împotriva lui Octavian Țicu.

Lilia Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.


Articolul precedent“Grăchină, Europa și nemții ne vor ajuta să avem apă la robinet, ca să nu mai cărăm cu căldările…” / VIDEO
Articolul următorPrimăria răspunde: De ce nu arde lumina pe chei și când va fi soluționată problema
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.