Astazi se implinesc 10 ani de cand ia românească a devenit cunoscută la nivel global și a început să fie sărbătorită. În decursul acestui deceniu, ia românească a câștigat tot mai multă recunoaștere și apreciere în întreaga lume, devenind un simbol al tradiției și frumuseții culturale românești.
Ideea sărbătorii aparție unei comunității online “La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu. În 2013, această comunitate a propus ca data de 24 iunie, sărbătoarea de Sânziene (Drăgaica), să fie desemnată Ziua Universală a Iei. De atunci evenimentul a câștigat în popularitate și importanță.
Dacă ne raportăm la informațiile oferite de istorici, ia românească are o istorie de peste 5000 de ani. Vestigii ale iei românești pot fi observate în reliefurile sculptate pe Columna lui Traian, un monument istoric din Roma, Italia, care comemorează victoriile romane în războaiele cu dacii din secolul al II-lea. Pe Columna lui Traian sunt reprezentate scene de război și viață cotidiană, iar în unele dintre aceste reliefuri pot fi observate figuri îmbrăcate în cămăși cu mâneci lungi și largi, care seamănă cu iile românești tradiționale. Aceste reprezentări au fost interpretate de unii istorici și cercetători drept primele imagini ale iei românești.
Astăzi, Ziua Universală a Iei este sărbătorită în peste 50 de țări de pe șase continente. A intrat în programul anual al muzeelor și instituțiilor culturale din țară și străinătate.