Câte limbi cunoștea Isus Cristos și care era limba sa maternă?

0
226

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că Iisus din Nazaret a fost o personalitate istorică reală. De asemenea, ei consideră că Iisus vorbea limba aramaică.

Ce alte limbi ar fi putut cunoaște Iisus?

Iisus și-a petrecut majoritatea timpului în comunitățile din Nazaret și Capernaum din Galileea, unde se vorbea aramaica.  Aramaica era limba Orientului Mijlociu, lucru confirmat de lucrările istoricului Iosephus Flavius și de manuscrisele antice de la Marea Moartă. Cel mai probabil, aramaica a fost limba maternă a lui Iisus.

Iisus ar fi putut de asemenea să cunoască limba ebraică veche, care rămânea limba textelor sacre iudaice și era folosită în serviciile religioase din Templul din Ierusalim și sinagogi. În familiile evreiești, băieții erau învățați de mici să citească textele biblice în ebraică, deci este foarte posibil ca Iisus să fi vorbit fluent ebraica, mai ales că cunoștea bine textul Torei. Iisus citește Tora în sinagoga din Nazaret.

O altă limbă de comunicare, în acea vreme, era greaca, După cuceririle lui Alexandru cel Mare, în Orientul Mijlociu greaca veche a devenit limba politicului și a comerțului. A rămas una dintre limbile principale chiar și după venirea romanilor, care scriau textele lor în latină, dar majoritatea vorbeau greaca veche.

Ponțiu Pilat, guvernatorul Iudeei, cu siguranță cunoștea limba greacă veche, așadar conversația sa cu Iisus din Nazaret cel mai probabil s-a desfășurat în această limbă, nu în latină.

Astfel, este foarte probabil ca Iisus să fi cunoscut trei limbi, vorbind aramaica, greaca veche și ebraica. De asemenea, el ar fi putut avea cunoștințe de bază de latină, necesare pentru interacțiunea cu autoritățile romane.

Iar noi îți propunem să audiezi cum sună în limba aramaică rugaciunea ”Tatal nostru”.


Articolul precedentAnsamblul de dansuri „Dumbrăvița”: muncă, ritmuri și culori / VIDEO
Articolul următorRaionul Soroca: Printre fruntașii Recensământului Național

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.