Ziua Internațională a Muzeelor, sărbătorită la Drochia / GALERIE FOTO

0
112

Muzeele sunt portaluri către trecutul nostru, oglinzi ale prezentului și ferestre deschise spre viitor. Recent, Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia și Muzeul raional de Istorie, Etnografie și Artă, în parteneriat cu instituțiile muzeale din raionul Drochia, au celebrat „Ziua Internațională a Muzeelor”.

 În această zi drochienii au avut parte de un eveniment spectaculos, cu multă lume frumoasă la chip și la suflet, manageri și muzeografi ai instituțiilor muzeale și colective artistice din raion, dar și invitați de onoare.

Expoziții inedite au fost vernisate în cadrul evenimentului, bucurând privirea cu cele mai selecte bijuterii din lădița de zestre a neamului. La sărbătoare au participat reprezentanți ai mai multor muzee și instituții culturale din raionul Drochia: Muzeul de Istorie și Etnografie Sofia, director Svetlana Banaru; Muzeul de Istorie și Etnografie Nicoreni, director Mariana Țentiu; Muzeul Ținutului Natal Pelinia, director Svetlana Gureanu; Muzeul memorial „Boris Glavan” Țarigrad, director Dina Andoni, onorând cu prezența la eveniment și primarul s. Țarigrad, Sergiu Rusu.

Invitați speciali au fost: Școala Profesională nr. 3 și Centrul de Creație a Copiilor din mun. Bălți, Studio-Art „Curcubeu”, din or. Drochia, condus de Victor și Ludmila Tetco, Centrul de Creație a Copiilor Drochia, reprezentat de Dana Berezovschi, însoțită de discipolii săi, și ansamblurile folclorice „Voie bună gospodari”, „Țărăncuțele” și „Senioritele”. Evenimentul a fost întregit de expoziția inedită de lucrări hand made a Meșterului Popular Aurica Roman și evoluarea Fanfarei de copii din satul Dominteni, dirijată de Ion Focșa.

Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, a adresat un cuvânt de mulțumire dnei Alexandra Postovan, directoare a Muzeului raional de Istorie, Etnografie și Artă, și tuturor celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului. De asemenea, a adresat mesaje de felicitare tuturor managerilor instituțiilor muzeale din raion și muzeografilor, oferindu-le diplome, în semn de recunoștință și apreciere pentru contribuția semnificativă la dezvoltarea, păstrarea, conservarea și promovarea patrimoniului muzeal.

Ziua Internațională a Muzeelor, este sărbătorită anual pe 18 mai și este un eveniment organizat, începând din 1977 de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), fiind un moment unic pentru comunitatea internațională a muzeelor. Rolul acestor instituții în societate este unul de importanță majoră. Muzeele vor rămâne a fi  în continuare platforme de întâlnire a perspectivelor, dar și instrumente de identificare și depășire a prejudecăților în care sunt implicate societățile actuale.

Obiectivul principal al evenimentelor organizate cu prilejul acestei sărbători, este creșterea gradului de conștientizare asupra importanței muzeelor ca mijloace esențiale de schimb cultural, de îmbogățire a culturilor și de promovare a înțelegerii reciproce, cooperării și păcii între popoare.

Mădălina ȚURCANU, corespondentă voluntară, membră HTSJ

 

 


Articolul precedentNatalia Mazur: Empatie și profesionalism – secretele succesului în medicina de familie
Articolul următorTalente remarcabile și speranțe mari la concursul Miss Centru de Creație / GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.