Zilierii: cine trebuie să achite contribuţii de asigurări sociale pentru persoanele care desfăşoară activitate

0
280

În atenţia agenţilor economici şi a persoanelor care desfăşoară activitate cu caracter ocazional     

 Casa Naţională de Asigurări Sociale informează că prin Legea nr.160 din 07 iulie 2022 pentru modificarea unor acte normative,  au fost operate modificări la Legile nr. 22 din 23.02. 2018 privind executarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri şi nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări. În contextul acestor modificări, zilierul nu mai are obligativitatea de a se asigura în sistemul public de asigurări sociale prin contract individual încheiat cu CNAS, dar beneficiarul de lucrări este obligat să achite contribuţii de asigurări sociale pentru persoanele care desfăşoară activitate de zilieri.

Potrivit pct. 1.9 , în noua redacţie, din anexa nr.1 la Legea nr. 489/1999, tariful și baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de stat obligatorii constituie 6% din remunerația zilnică acordată de beneficiarul de lucrări zilierului lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei de gestiune, cu excepţia pensionarilor, persoanelor cu dezabilități, precum şi a persoanelor care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct. 1.1 – 1.8.

Declararea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii se va efectua lunar prin Darea de seamă privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (Forma IPC21). Modul de declarare a contribuţiilor de asigurări sociale de către beneficiarii de lucrări pentru zilieri va fi stabilit prin ordinul Ministrului Finanţelor. Virarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii se va efectua de beneficiarii de lucrări, lunar, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune, la clasificaţia economică „121100 – Contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii virate de angajatori”.

Alina PASCARI, Şef interimar la Direcţia generală CTAS Soroca


Articolul precedentMunicipiul Soroca ar putea avea încă 5 Cetățeni de Onoare. Vezi cine sunt candidații.
Articolul următor#NeamPornit: Cinci locuri din nordul Moldovei în care merită să ajungi vara aceasta.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.