La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul Zilelor Europei, la Soroca a fost într-o o vizită de lucru ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Excelența Sa domnul Peter Michalko. Domnia sa avut întrevederi cu autoritățile raionale și locale, a participat la inaugurarea Festivalului de Film și Cultură Europeană, dar și a acordat un interviu săptămânalului nostru…
− Domnule ambasador, în perioada 2007-2011, Dvs. ați fost consilier politic al reprezentantului special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Miszei, și aș vrea să vă întreb, ce impresii v-a lăsat republica noastră după acești șapte ani cât nu ați fost la Chișinău? Or, această perioadă a însemnat pentru noi, cetățenii, nu doar schimbarea regimului, dar și o serie de evenimente, mai mult cu semnul minus, care ne-au afectat, într-un fel sau altul, pe toți…
− Într-adevăr, nu sunt pentru prima dată în Republica Moldova. Prima mea cunoștință cu țara Dvs. frumoasă am avut-o în anul 1995, în calitate de diplomat slovac și european. Ulterior, am fost consilier politic al domnului Kalman Miszei, iar în actuala funcție activez din luna septembrie a anului trecut. Ba mai mult, și pe parcursul ultimilor ani am fost în Republica Moldova cu mai multe misiuni diplomatice și, implicit, am putut să observ cum se schimbă lucrurile aici. Fără îndoială, pe parcursul anilor lucrurile în țara Dvs. s-au schimbat mult în bine, dar mai trebuie încă multe de făcut, și sunt sigur că aceasta se va întâmpla, ca Republica Moldova să fie o țară dezvoltată și stabilă, iar oamenii să se bucure de standarde de viață europene și să trăiască într-o societate prosperă.
− După semnarea Parteneriatului Estic (care, de altfel, peste două săptămâni împlinește 10 ani!) și Acordului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană în țara noastră au fost implementate mai multe proiecte finanțate de UE. În opinia Dvs., care din aceste proiecte sunt cele mai reprezentative și care sunt planurile UE pentru viitorul mai apropiat și mai îndepărtat, pentru Republica Moldova?
− Noi ne concentrăm pe un scop, pe un obiectiv primordial, care prevede îmbunătățirea calității vieții oamenilor și această activitate are mai multe forme și mai multe etape de implementare. Sigur, sunt foarte importante proiectele de infrastructură — construcția și reconstrucția drumurilor, aprovizionarea cu apă potabilă și altele la fel de importante, care țin de implementarea Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb. Acestea sunt menite să consolideze capacitățile statului în ceea ce privește oferirea posibilităților agenților economici din Republica Moldova să exporte produsele sale în Uniunea Europeană. Un proiect foarte important și foarte vizibil este, bunăoară, renovarea Cetății Soroca și noi suntem foarte bucuroși că am putut să ne aducem aportul la această lucrare de o importanță majoră pentru municipiul Soroca. Pe lângă importanța culturală, renovarea Cetății are și o semnificație economică, deoarece va atrage nu doar turiști, dar și potențiali investitor în domeniul turismului. Aceasta înseamnă noi locuri de muncă, lărgirea gamei de servicii acordate și multe altele.
− Recent, prin „străduințele” președintelui Igor Dodon, Republica Moldova a primit statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice. În ce măsură afectează acest statut (sau nu afectează) relațiile, economice și politice, dintre UE și RM?
− Semnarea acestui acord ține de autoritățile moldovenești, de populația republicii… În ceea ce privește relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, acestea au o bază solidă prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb. Astfel, noi susținem reformele care au loc aici, reforme care, repet, au un scop — îmbunătățirea vieții oamenilor și dezvoltarea continuă a Republicii Moldova.
− Uniunea Europeană implementează mai multe proiecte în localitățile din stânga Nistrului, dar rezultatele scontate — de apropiere a celor două maluri ale Nistrului — se lasă așteptate. Ba dimpotrivă, liderii separatiști tot mai mult și tot mai des declară că își doresc un viitor în afara Republicii Moldova, aproape de Federația Rusă. Cum comentați această situație?
− Scopul nostru este de a îmbunătăți nivelul de viață a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și aș putea să vă aduc mai multe exemple în acest sens. Bunăoară, recent a fost renovat Centrul medical din satul Varnița, care are menirea să acorde ajutor calitativ cetățenilor de pe malul drept, dar și transnistrenilor. Sau reconstrucția Stației de pompieri din satul Copanca, care la fel va fi în serviciul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Prin astfel de proiecte noi credem că procesul de reglementare a conflictului, inclusiv și prin procesul de negocieri în formatul 5+2, are mai multe șanse de rezolvare.
− Recent, la o întrevedere cu Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Crețu, care și-a manifestat regretul că Marea Britanie a ieșit din UE, premierul moldovean, Pavel Filip, a declarat (în glumă) că Republica Moldova este gata să ocupe locul 28 în UE lăsat gol după plecarea britanicilor. Considerați că această glumă are și o mică doză de adevăr?
− Sunt conștient de ambițiile țării Dvs., le auzim frecvent și vreau să spun că UE și RM sunt într-o fază importantă, care înseamnă îndeplinirea condițiilor Acordului de Asociere. Acesta prevede asocierea politică și integrarea economică și îndeplinirea acestui obiectiv este foarte importantă pentru fazele viitoare. Să vă amintesc că chiar în preambulul Acordului de Asociere este stipulat că alegerea și aspirațiile Uniunii Europene sunt recunoscute.
Republica Moldova, în realizarea visului său european, are toată susținerea țărilor care fac parte din Uniunea Europeană, inclusiv a României, țara care prima i-a recunoscut independența.
− În anul Centenarului Marii Uniri la Chișinău și în alte localități ale republicii, inclusiv la Soroca, au loc mai multe manifestații unioniste. Suntem conștienți de faptul că aceste acțiuni ne vizează doar pe noi, cei de la Chișinău și București, dar aș vrea să știu și poziția UE în acest sens. De exemplu, cum a primit Bruxellesul vestea că parlamentul României este pentru unire? Până la urmă, Unirea nu înseamnă dezbinare și, eventual, nu ar trebui să fie condamnată…
− Republica Moldova, în realizarea visului său european, are toată susținerea țărilor care fac parte din Uniunea Europeană, inclusiv a României, țara care prima i-a recunoscut independența. România este și țara care oferă resurse semnificative pentru Republica Moldova și pentru reformele care au loc aici. Acest lucru este foarte benefic, or experiența României și a altor țări-membre UE prospere este foarte importantă pentru republica Dvs. Susținerea Republicii Moldova în diferite domenii este doar benefică și acest lucru nu este contestat de nici o țară din Uniunea Europeană.
− Domnule ambasador, cum vi s-a părut Soroca anului 2018, ce schimbări ați sesizat de la ultima vizită aici?
− La Soroca, întotdeauna m-am simțit foarte și foarte bine. Am fost aici nouă ani în urmă, și atunci a fost frumos, iar acum văd Cetatea Veche renovată cu susținerea Uniunii Europene și sunt mândru de asta și văd un oraș care se dezvoltă. Am vorbit cu autoritățile municipale și raionale despre dezvoltarea economică și socială a orașului și raionului. Orașul Soroca, ca și alte localități din republică, este o localitate cu oameni sinceri și deschiși, dar și cu un potențial de dezvoltare mare. Aș vrea să le doresc tuturor sorocenilor succese în continuare și prosperare.
− Mulțumesc pentru interviu!
Pentru a fi la curent cu toate materialele video pe care le publicăm ABONEAZĂ-TE la canalul nostru YOUTUBE !