(VIDEO) ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor: “În localitatea Alexandru cel Bun s-a făcut un lucru frumos”.

0
258
Sfintirea bisericii din Alexandru cel Bun

La 11 noiembrie, a fost sfințită biserica cu hramul „Sfântul Dumitru” din satul Alexandru cel Bun, prima biserică înălțată în localitate, dintre cele două existente.

Sfintirea bisericii din Alexandru cel Bun

Evenimentul a fost unul deosebit de frumos, iar rugăciunile s-au auzit peste toată localitatea, grație boxelor. Slujba de sfințire a lăcașului a fost oficiată de IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor cu participarea vicarului administrativ al Episcopiei de Bălţi, Valeriu Cernei, a Protopopului de Soroca, Sorin Huluță-Saftiuc și a unui sobor de preoți. Evenimentul a adunat enoriașii din sat, dar și creștini veniți la sărbătoare de la Iași.



Cuvântarea ÎPS Petru, la ceremonia de sfințire a bisericii în satul Alexandru cel Bun


ÎPS Petru, a felicitat locuitorii satului cu această frumoasă realizare și a mulțumit tuturor preoților, care au săvârșit slujba de sfințire, precum și tuturor oamenilor, care s-au implicat la ridicarea lăcașului în localitate. În cadrul evenimentului, Mitrpolitul a înmânat parohului bisericii din Alexandru cel Bun, părintelui Iulian Damian, Crucea Aurită.


Cuvânt de mulțumire a preotului Iulian Damian, parohul bisericii „Sfântul Dumitru”


Sfintirea bisericii din Alexandru cel Bun
Nina Sârghi, membru al consiliului parohial

Nina Sârghi, membru al consiliului parohial:
“Părintele Sorin, ținea lecții de religie la gimnaziul din Volovița. El a întrebat copiii dacă merg la biserică, iar copiii din Alexandru cel Bun au răspuns că ei nu au biserică. Atunci părintele i-a întrebat dacă vor o biserică în sat, iar răspunsul copiilor a fost afirmativ. Deci, ideea bisericii noastre a apărut de la copii. Au mers copii prin tot satul, printre care și fiul meu Vadim şi o fetiță Victoria Andriuță, anunțând oamenii despre această idee și că biserica va aparține de Mitropolia Basarabiei. Au strâns semnături. Ulterior, am primit cadou de la păritele Sorin paraclisul. Lumea se aduna la biserică, iar aceasta devenea neîncăpătoare. Meritul cel mai mare le aparține preoților Gheorghe și Iulian, parohul bisericii noastre. Dânșii au știut unde să bată la ușă, să caute acele resurse financiare mari. În 2014 am ridicat fundația, inclusiv cu susținerea Consiliului raional, care a alocat 60 de mii de lei. În anul următor, timp de cinci săptămâni în postul mare, biserica a fost ridicată, acoperită și instalate crucile pe acoperiș. Și iată în ultimul an au mai fost realizate lucrările până la etapa care o vedeți”.

Părintele Gheorghe Saftiuc din Dolhasca, județul Suceava (România), a fost alături de comunitatea de enoriași din localitate de la bun început. Preotul a venit și la sărbătoarea de sfințire, având și un cuvânt de felicitare și învățătură pentru credincioși.


Discursul preotului Gheorghe Saftiuc


Sfintirea bisericii din Alexandru cel Bun
Grigorii Galuzinschi, enoriaș:

Grigorii Galuzinschi, enoriaș:
„Noi, toți sătenii, suntem bucuroși, deoarece mult timp nu am avut biserică în sat. Acum avem locașul nostru și mergem la rugăciune. Până acum mergeam în satele vecine sau la Soroca. Acum e mai ușor, mai ales pentru bătrâni, ei pot veni fără ajutorul cuiva sau fără transport”.

Sfintirea bisericii din Alexandru cel Bun
Elizaveta Trifăuțan, enoriașă

Elizaveta Trifăuțan, enoriașă:
„De 40 de ani locuiesc în acest sat. Dacă aveam o ceremonie sau dacă vroiam la slujbă, mergeam la biserica din Volovița. Eram mai tânără, acum nu mă duc că nu-i putere. Mă bucur că avem biserică în satul nostru. Lumea a ajutat care și cum a putut. E sărbătoare la noi, slujba de sfințire e foarte frumoasă”.


Preotul Sorin Huluță saftiuc, Protopop de Soroca, ține un discurs de felicitare pentru săteni și familia preotului Damian.


Comunitatea locală s-a adunat în jurul bisericii, sprijinind această frumoasă idee, după puterile fiecărui. Și în ziua sfințirii lăcașului gospodarii și gospodinele din sat s-au implicat activ la pregătirea ceremoniei. La final, cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească. Sărbătoarea a continuat cu recitarea poeziilor patriotice, după care, oaspeții de la Iași și localnicii s-au prins într-o horă – Hora Unirii, după cum au numit-o participanții.

Sfintirea Biserici din Alexandru cel Bun

Mai multe imagini foto de la eveniment, vedeți în articolul
“Prima biserică din Alexandru cel Bun a fost sfințită astăzi”


Articolul precedentNoile circumscripții electorale explicate prin metoda paranoico-critică a lui Salvador Dali
Articolul următorS-au născut în perioada  6 – 12 noiembrie 2017

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.