/VIDEO/ Casele de Cultură, un patrimoniu pentru satele din Moldova. Unele au fost renovate cu suportul UE

0
65

Uniunea Europeană a adus un nou suflu activităților culturale în mai multe localități din nordul țării, prin oferirea suportului financiar pentru renovarea a zeci de case de cultură în ultimii ani. Printre acestea este și casa de cultură din satul Racovăț, raionul Soroca, reparată în cadrul Programului „Satul European”.

Localnicii sunt încântați de schimbare și spun că acum viața la sat a prins culoare.

„Sunt lucruri utile, sunt lucruri necesare pentru că dacă moare satul, moare poporul.”

„Înainte era dezastru, clubul era într-un hal, fără de hal. În tot satul e necesar să fie casă de cultură, au unde se grămădi oamenii, tineretul.”

În cadrul Programului „Satul European” localitatea a primit peste două milioane de lei pentru renovarea casei de cultură.

OXANA FEDCO, primara satului Racovăț, Soroca: „Casa de Cultură era într-o stare foarte rea, condițiile foarte proaste și deoarece obiectul nostru e foarte mare al casei de cultură, am hotărât să îl renovăm și să îl păstrăm mai departe. În clădirea casei de cultură activează aparatul primăriei, angajați ai casei de cultură și angajații bibliotecii nr. 1. Sunt și colectivele artistice, Sânzienele și alt colectiv.”

Și locuitorii satului Bălășești din raionul Sîngerei se bucură de un cămin cultural renovat și dotat cu echipament acustic de înaltă calitate.

ELENA NEAGA, primara satului Bălășești, Sîngerei: „Datorită „Satului European Expres” a fost o oportunitate deosebită de a crea condiții mai bune și chiar ne-am bucurat că am reușit să schimbăm în totalitate pardoseala din Casa de Cultură și am procurat echipament modern, deoarece nici echipament nu aveam, era deja uzat complet. Și în rezultatul acestor investiții chiar ne-am bucurat, a crescut numărul copiilor care participă în cadrul activităților cultural artistice.”

Alta este situația în satele unde casele de cultură nu au fost niciodată reparate.

TRAIAN CIBOTARI, jurnalist TV Nord: „Așa arată casa de cultură din satul Slobozia Cremene, raionul Soroca. Clădirea cu geamuri sparte și fațada deteriorată nu a mai găzduit evenimente culturale de ani de zile.”

Oamenii spun că nu au unde merge, iar când se organizează vreun eveniment, acesta se desfășoară în curtea acesteia.

„S-a dus tineretul din sat și nu ai unde te duce, la o casă de cultură, la un film, la o discotecă cum era înainte, nu are unde se duce tineretul.”

„S-a dărâmat, s-a vândut totul din înăuntru de acolo și nimeni nu a luat măsuri și gata.”

În Republica Moldova sunt peste 1500 de case de cultură, 99 dintre acestea au fost renovate prin intermediul Programului „Satul European”.

Articolul precedentStop Fals! O scrisoare falsă pretinzând că vine din partea șefului Misiunii de Parteneriat a UE, circulă pe internet
Articolul următorPovestea din spatele ciocolatei cu fistic din Dubai. Cine a inventat-o, de la o poftă în sarcină la senzație virală pe internet
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.