VIDEO: Care sunt, de fapt, cele mai populare rase de cai din lume

1
128

Fiecare rasă de cai este recunoscută pentru anumite calităţi, totuşi, de-a lungul timpului, unele dintre acestea au devenit mult mai populare şi răspândite. În lume există peste 350 de rase de cai şi de ponei recunoscute la nivel internaţional, acestea putând fi crescute pentru muncile agricole sau pentru competiţiile sportive şi pentru plimbările de plăcere. The Spruce Pets a compilat o listă cu zece rase de cai care de-a lungul timpului s-au impus prin popularitatea lor în rândurile pasionaţilor de echitaţie.

1. American Quarter Horse

Apreciat de către începători şi călăreţii profesionişti din întreaga lume, calul american este renumit pentru agilitatea, docilitatea şi atletismul său. Această categorie generală de cai se trage din rasele englezeşti şi cele ale nativilor Chickasaw începând cu anii 1600 şi are cel mai mare registru de rase din lume. 

Aceşti cai pot atinge în jur de 150-170 de centimetri, o greutate de 430-550 kilograme şi sunt recunoscuţi pentru caracteristicile lor fizice distinctive: cadrul osos mediu, fruntea largă şi coama fină.

2. Caii arăbeşti

Acest grup are cel mai vechi registru de rase de cai din lume. Linia sa se întinde până în anul 3000 înainte erei noastre. De fapt, fiecare rasă de cai uşori, incluzând Appaloosas, Morgans şi Andaluzii, îşi poate urmări strămoşii înapoi la arab. Poate fi o rasă de cai destul de plină de greu de stăpânit, dar este şi iubitoare şi loială.

Caii din această grupă au un corp compact, cap în formă de pană, spatele scurt şi puternic.

3. Thoroughbred

Aceşti cai fac parte din cele mai populare rase de cai de curse din America de Nord. Experţii se referă la aceştia ca având „sânge cald, ceea ce înseamnă că este cunoscută pentru agilitatea, viteza şi spiritul său. Este un cal fin, polivalent, care are adesea o carieră în alte competiţii ecvestre, în afară de curse, cum ar fi dresajul sau săriturile.

Caii aceştia pot atinge înălţimi de 170 de centimetri, având o greutate de 450-600 de kilograme, fiind recunoscuţi pentru pieptul lat şi corpul suplu, cu muşchi laţi.

4. Appaloosa

Appaloosa, o rasă plină de culoare, a fost iniţial dezvoltată pentru vânătoare şi luptă de către nativi americani Nez Perce. Se crede că este un descendent al cailor sălbatici, amestecat cu rasa pură de cai americană şi cea arabă. Acest cal rezistent şi versatil este excelent pentru călărie de plăcere, călărie pe trasee pe distanţe lungi şi multe altele.

În general, aceşti cai pot fi recunoscuţi cu uşurinţă datorită culorilor lor amestecate şi a petelor de pe spate.

5. Morgan

Caii Morgan sunt caracterizaţi de forţă şi eleganţă, devenind astfel rasa oficială de cai din statul Vermont, SUA. În perioada colonială aceştia au reprezentat forţa motrice a agriculturii, dar astăzi a devenit o rasă populară pentru trap şi călărit pe distanţe lungi.

Aceşti cai au urechi mici, ochi expresivi şi un gât lung, putând atinge 150 de centimetri.

6. Caii cu „sânge cald”

În cercurile experţilor în echitaţie, termenii „cu sânge fierbinte”, „cu sânge cald” şi „cu sânge rece” sunt folosiţi pentru a clasifica temperamentul, mărimea şi originea unui cal. Caii de dimensiuni medii, incluzând caii americani, Hanoverianul, cei din Golful Cleveland şi calul canadian, sunt consideraţi ca fiind cu sânge cald care au o descendenţă europeană. Acestea conţin o parte a temperamentului pe care îl obţineţi de la combinarea raselor cu sânge fierbinte sau de arabi cu comportamentul calm al cailor care lucrează şi care au „sânge rece”.

7. Poneii

Poneii sunt o altă categorie populară de cai. În cele mai multe cazuri, un cal care are 140 de centimetri sau mai puţin este considerat un ponei. Evident, există două excepţii: calul în miniatură şi calul islandez. 

8. Hibrizii

Aceşti cai sunt obţinuţi din încrucişarea diferitelor exemplare de cai care au un pedigree „sănătos” în spate, totuşi, mare parte dintre caii hibrizi din lume sunt produsul împerecherilor accidentale sau între caii de fermă.

9. Caii de drum lung

Caii aceştia au fost selectaţi pentru plimbările line şi tind să meargă cu o viteză intermediară cu o mişcare de patru bătăi. Rasele acestui grup includ calul de Tennessee, calul montan de  Kentucky sau calul islandez şi sunt alegeri populare pentru călăreţii mai în vârstă, cei care au probleme cu articulaţiile şi oricine altcineva caută o plimbare fără a fi aruncaţi din şa.

10. Caii de tracţiune

Aceşti cai sunt consideraţi a avea „sânge rece” şi sunt în general pentru muncile agricole sau pentru a căra obiecte grele. Istoric, au fost folosiţi şi în luptă pentru a transporta greutatea soldaţilor care purtau armuri grele. Aceşti cai au blană groasă şi care le permite să îndure vremea rece. Clydesdale, Percheron, Shire şi Belgia sunt câteva exemple populare ale acestor giganţi blânzi. 

SURSA: www.descopera.ro

Articolul precedentSediul Poliției de Frontieră Soroca, aflat în reparație, vizitat de șeful Poliției de Frontieră
Articolul următorRaionul Soroca, în lista neagră: plus 31 de cazuri noi de infectare…
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.