„Veniți de luați patru „colăcei”. Master-class marca ZdG pentru Serviciul de Informații și Securitate

0
159

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au efectuat o investigație profesională în cazul protestelor organizate de partidul Șor în centrul civic al Chișinăului. Materialul întitulat „Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire” este realizat pe suport video și disponibil pe YouTube. În filmul compus din imaginile luate cu camera ascunsă de cei patru jurnaliști auto-infiltrați în „mișcarea protestatară” șoristă este scoasă la lumină și demascată o întreagă rețea subterană (și subversivă) de organizare a așa ziselor proteste. Forța lor motrice (după cum bănuiește toată lumea, iar organele abilitate de stat sabotează descoperirea probelor) sunt banii distribuiți dintr-un anumit Centru. Noi presupunem că acești bani vin de la același tâlhar-fugar Șor prin a anumite scheme. În drumul lor de la Centru și până la „protestatar”, banii trec prin mâinile unei rețele eșalonate de distribuitori. O parte foarte importantă a acestei rețele a fost descoperită, cu adrese și nume, de jurnaliștii infiltrați.

Distribuitorii sunt instruiți să respecte anumite reguli ale conspirației și practică un limbaj specific în comunicarea cu oamenii „luați în arendă” la „proteste” și între ei, angajații lui Șor. Astfel, responsabilii de masa angajată își anunță prin telefon angajații să se prezinte (în ziua a treia sau a patra de după ziua „lucrată”) la o anumită adresă (casă de bani) unde i se vor da patru colăcei, adicătelea patru sute de lei.

Având această cifră, haideți să facem un calcul profan pe urmele celui din urmă „protest” furios, cel de duminică, 2 octombrie 2022, produs și el în fața Președinției. La încheierea acestuia, președintele de onoare al PȘ, Klimenko, a relatat cu mândrie că la protest, conform datelor foarte precise ale formațiunii sale (angajatorii țin liste de evidență), au fost prezenți 37 125 de protestatari (Klimenko a mai relatat că zeci de autocare și maxi-taxiuri nu au fost lăsate să ajungă la destinație). Înmulțim numărul celor ajunși la Chișinău cu cei 400 de „colăcei” și obținem 14 850 000 (14 milioane 850 mii) de lei. Să reținem, rezultatul exprimă costul exclusiv al forței protestatare arendate, fără cheltuielile legate de transport, logistică, promovare și servicii.

Materialul jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă este curajos, actual și de mare senzație. Pe urmele apariției lui ar trebui convocat de urgență Consiliul de Securitate al statului, cu prezența obligatorie a tuturor responsabililor de ministerele și instituțiile de drept. Inacțiunea acestor structuri nu face altceva decât să încurajeze caracatița Șor: de ani de zile ea își tot extinde tentaculele în voie. Deocamdată caracatița profită de criza prețurilor care-i livrează la tarabă o potențială masă protestatară. Dar dacă ea profită și de războiul din preajmă, mobilizează în mare secret divizioane de asalt, cumpără arme și organizează depozite? După tonalitatea feroce a discursurilor agresive răcnite la „protestul” din 2 octombrie și nu numai, am putea risca să pariem că așa ceva deja se întâmplă. Cât de informate sunt instituțiile statului pe partea acestor subtilități în materie de securitate? Sau așteaptă să se informeze din investigațiile jurnaliștilor?

De altfel, în lipsa acțiunilor care să deconspire evidenta diversiune a lui Șor pe care acesta o dezvoltă semi-discret sub acoperirea protestului democratic, vreau să atrag atenția în special Serviciului de Securitate și Informații. Vă rugăm să priviți și să analizați filmul colegilor de la Ziarul de Gardă din perspectiva specifică a profesiei dumneavoastră. Nu vă eschivați. Este un master-class de mare folos specialității căreia v-ați consacrat. Apoi, master-class-ul vă este oferit de jurnaliști fără ifose de experți în materii conspiraționiste delicate. Jurnaliștii nu au făcut filmul ca să vă umilească; ei au răspuns pur și simplu interesului mare al publicului lor cititor care a vrut să știe de cine și cum sunt organizate așa zisele proteste din centrul capitalei. Au așteptat știri relevante de la instituțiile abilitate ale statului, dar ele au întârziat să vină. Fără să mai poată aștepta, jurnaliștii au decis să acționeze și au ales procedeul cel mai greu, dar cel mai sigur de a răzbate la sursa care să le releve adevărul. Priviți filmul, de vreți să-l aflați și voi. E pe gratis.

Valeriu Saharneanu

2 octombrie 2022

Sursa FOTO: partidulsor.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.