Vasile Lozan: “Un păhar de vin bun, nu încurcă niciodată” / GALERIE FOTO

0
989

Vasile Lozan din satul Volovița este un vinificator cu experiență. A învățat a face vin de la tatăl său, Profir Lozan și socrul, Lazăr Danilevici. Acum deja el este cel care-i învață și le dă sfaturi feciorului și ginerelui. Într-o zi de septembrie a făcut o clacă cu rudele și mahalagiii și au cules poama. În câteva ore au cules strugurii de pe cei 6 ari de vie, unde are soiuri de Nova, Raindor, Tarasică și Lidia. Face doar vin alb, pe care-l savurează din când în când cu soția Maria, sau când îi mai calcă pragul vreun musafir ales.

“Nu iubesc vinul cumpărat, beau ce am făcut cu mâna mea, fiindcă eu știu ce fac. Și rachiu fac, nici nu țin minte când ultima dată am gustat rachiu de magazin. Îl fac din vinul de la teasc, iar tescovina rămasă o dau la porci. Din soiul Lidia facem suc. Am 3 poloboace de lemn, așa cam de 500 de litri” spune bărbatul. 

Nu poate sta fără să facă nimic.  Toată viața a lucrat sudor-electric, iar acum muncește ca instalator, chiar dacă este la pensie de vreo cinci ani. Face vin de aproape 40 de ani, iar preferatul său este din Busuioacă și Nova. Dar cea mai gustoasă poamă, a fost cea de la bunelul său.

“Bunelul meu de pe mamă o trăit 89 de ani, nici o pastilă nu o băut, avea toți dinții în gură și la 76 de ani i s-a întors vederea. El avea poamă europeană, ne dădea câte 15 copeici pe zi ca să-i aducem apă să stropească via.  Vedeam când el se culcă în colibă la amiază, și o dată m-am dus cu fratele înainte de hram la bunelul să furăm poamă. Am văzut că el s-a dus acasă să mănânce, era o zi de sâmbătă, nu am să o uit niciodată. Via tatei și via bunelului erau alături. Eram mărunței și proști, am intrat de la tata din vie la bunelul, eram desculț. La dânsul via era greblată ca hotarul de la graniță și o văzut urmele care veneau dinspre via tatei. Duminica vine bunelul și-i spune mamei. Mă cheamă pe mine, ca pe cel mai mare: – Vasilică, ia vin la bunelul. Iaca mă duc la Soroca și vreau să vă iau niște sandale. Și scoate un bețișor și măsoară întâi piciorul lui Mișa, fratele mai mic. Apoi măsoară piciorul meu. Taman s-o potrivit. A luat o curea de asta cu care se ascuțea briciul, și mi-o opintit două. Nu era zgârcit, dacă cereai îți dădea” își amintește pățania Vasile Lozan.

Iată câteva sfaturi date de vinificator pentru cei care vor să facă vin, sau le place să încerce și din alte experiențe.

Sfaturi de la Vasile Lozan

* Orice gospodar care are o vie trebuie să facă vin, dar să nu vândă poama. O poate vinde doar dacă are prea multă. Dar acela care nu vrea să lucreze și umblă cu șipul, poate să aibă vie, sau nu, folos nu va avea, fiindcă ea trebuie lucrată la vreme. Să nu fie în buruiene, să fie curățită la timp, culeasă. Da care e leneș, e leneș cu vie sau fără de vie.

* La culesul poamei recomand să organizați o clacă. Este mai repede și nu te obosești. Dacă are cine să te ajute lucru merge mai în toi. Totul trebuie făcut la vreme, altfel, poama albă de exemplu, tare repede cade pe jos.

* La zdrobit folosești unealta pe care ai, mai ales când nu-s bani pentru cele care aleg doar bobițele. Când poama începe a fierbe neapărat trebuie să o amestecați. Și încă ceva: eu nu amestec soiurile. Vinul roșu aparte, alb aparte. Dacă amesteci alb cu roșu, se primește nici roșu, da nici alb.

* Ca să nu pierzi vinul îl guști, dacă începe a pișca de limbă, înseamnă că trebuie să-i dai drumul. Nu-l lăsa să se înăcrească complet, e mai bine să umble în butoi, decât în tescovină. Foarte mult depinde de timp, dacă e cald, el mai repede umblă, dacă e rece mai ales seara, se oprește de umblat și apoi ziua iar se pornește. Dacă e cald mai multe zile, gata trebuie să-l dai la teasc.

* Nu puneți mult zahăr. Eu adaug o căldare de zahăr la 800 kg de poamă. Și atât Așa că și popa bea din vinul care îl fac, și nu-l bea singur, dar cu cel care l-a făcut.

* Vinul trebuie ținut numaidecât în poloboace de lemn. El și se păstrează mai mult, dar și mai repede umblă. Dar dacă e în vas de inox, poate să nu umble de loc, poate să rămână dulce. Lemnul mai și filtrează vinul.

* O soluție pentru bătrâni ca să dai ușor vinul în beci – pompa. Cei tineri îl pot duce și cu căldările. Dar eu am unit pompa la priză, furtunul este în polobocul din beci și nu te dor picioarele atâta să alergi. Dar dacă se mai întâmplă ca și scările să fie rele, apoi e și mai greu pentru un om în stare.

* Dacă te apuci să-l vinzi, nu-ți mai ajunge de la vin la vin. Dar dacă îl ții pentru tine, apoi îți ajunge. Mie în tot anul îmi ajunge, chiar și îmi rămâne. E vin nu vând, nu sunt deprins să am comerț cu cineva. Așa dacă vreun prieten vine, apoi da. Eu mă să strădui să am vin bun și la vreme. Ți-o venit niște neamuri, ți-o venit niște prieteni, să ai cu cei primi. Vinul trebuie băut cu măsură, se bea cu ocazie, la sărbătoare, dar și la masă, un păhar de vin bun nu încurcă niciodată.


Articolul precedentEi vor să fie primar la Rublenița
Articolul următorHoroscopul zilei de 21 octombrie 2023. Leii trebuie să folosească cuvintele cu înțelepciune. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.