„Sunt o persoană receptivă, deschisă pentru noi oportunități și experiențe, perseverentă și determinată. Îmi place sportul, lectura, voluntariatul și să mă implic civic. Am experiențe în desfășurarea orelor informative, scrierea proiectelor și asigurarea logistică a mai multor evenimente” – un scurt autoportret despre Varvara Pereteatcu.
- Cum reusesti să gestionezi echilibrul între studii și implicarea în activități extracurriculare?
Sunt o persoană energică, mereu implicată și ocupată. Îmi place ca timpul să-l petrec eficient. Gestionarea echilibrului dintre studii și activități extra-curriculare implică stabilirea priorităților și crearea unei programări eficiente. Îmi planific timpul cu atenție, stabilesc obiective realiste și fac pauze pentru a evita suprasolicitarea. La fel, mă ajută comunicarea cu profesorii și colegii care sunt empatici și mă sprijină.
- Care consideri că sunt cele mai importante abilități pe care le-ai dezvoltat prin participarea la diferite proiecte și evimente?
Am dezvoltat multe abilități, cele mai importante pentru mine sunt:
– managementul timpului
– gândire critică
– comunicare asertivă.
- Care a fost cea mai memorabilă experiență și lecție importantă pe care ai învățat-o, implicându-te în diferite evenimente?
Anterior, eram o persoană timidă și nu ieșeam din zona de confort. În comunicarea cu oameni noi, întâmpinam de multe ori dificultăți, deoarece eram nesigură și rezervată. Iubeam să-i ascult pe alții, decât să fiu ascultată.
Am decis să fac o schimbare și să mă deschid oamenilor, astfel am hotărât să mă înscriu ca participantă în cadrul mai multor proiecte. Am pășit timid în lumea aceea plină de oameni cu inimi mari și scopuri nobile. La început, am fost copleșită de responsabilități, dar pe măsură ce treceau zilele, am descoperit că fiecare sarcină îmi aducea nu doar o lecție practică, ci și o bucurie subtilă. Pe măsură ce mă implicam în proiecte, întâlneam o varietate de oameni cu povești unice. Această experiență m-a învățat să empatizez, să înțeleg diversitatea și să apreciez fiecare individ pentru contribuția sa la comunitate. A devenit o școală a inimii, în care am descoperit cât de mult se poate realiza atunci când ne unim forțele.
Printre provocări și bucurii, am învățat să gestionez timpul, să colaborez cu alții și să mă adaptez la schimbări. Am înțeles că voluntariatul nu este doar despre a oferi, ci și despre a primi – primirea unor lecții neprețuite și a unui sentiment profund de împlinire.
- Care au fost provocările pe care le-ai întampinat în cadrul activităților și cum le-ai depășit?
În călătoria implicării în activități de voluntariat și proiecte, pot apărea diverse provocări. Cea mai mare provocare a fost lipsa de curaj și neîncrederea că nu voi reuși. Uneori, gestiunea timpului a fost dificilă pentru mine, iar echilibrul între viața personală, școală, muncă și voluntariat a fost provocatoare. De asemenea, colaborarea cu diverse personalități și abordarea unor sarcini noi a adus provocări de comunicare și adaptabilitate.
Totuși, aceste provocări mi-au oferit oportunități de creștere personală și profesională, ajutându-mă să dezvolt reziliență, abilități de rezolvare a problemelor și să dezvolt curajul.
- În ce activități te-ai implicat?
– Academia de liderism „LEAD-FEM”, implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA;
– Școala de vară ediția 2021 CEDA;
– Concursul intelectual din cadrul proiectului YOUthAct-Tinerii pentru Justiție 2022, organizat de PNUD;
– Proiectul „Educația pentru cetățenie globală” implementat de Y-PEER Moldova;
– Voluntară în cadrul Y-PEER Moldova
– Școala Trainerilor pentru Tineri, ediția a VI-a” implementat de Y-PEER Moldova;
– Reporteră Soroca Young Reporters;
– Proiectul “Fii informat- Protejează-ți sănătatea!”, implementat de Y-PEER Moldova.
– Teatrul „Veniamin Apostol” din Soroca.
– Academia Tânărului Diplomat
- Ce impact a avut participarea ta în activități asupra viitorului tău?
Implicarea în activități de voluntariat și în diverse proiecte au avut un impact semnificativ asupra viitorului meu. Prin aceste experiențe, am dezvoltat abilități valoroase, cum ar fi ledearship colaborarea și comunicarea, care sunt apreciate în orice domeniu. De asemenea, voluntariatul mi-a oferit ocazia să construiesc o rețea solidă de conexiuni în comunitate și în diferite domenii de interes. Intrând în contact cu diverse medii și provocări, mi-am descoperit pasiunile și clarificat direcția pe care vreau să o urmez în carieră. Implicarea în activități sociale mi-a adus și o satisfacție profundă, contribuind la un sentiment de împlinire personală.
În plus, mulți angajatori apreciază candidații care au experiență în voluntariat, deoarece aceștia aduc cu ei nu doar competențe practice, ci și valori precum responsabilitatea socială și empatia.
- Ce sfaturi le-ai oferi tinerilor care doresc să se implice și ei în diferite activități?
Voi oferi un sfat pe care aș fi preferat să-l aud când eram în clasele gimnaziale: Dragi tineri, nu vă fie frică de necunoscut, explorați cât mai mult, dezvoltați-vă continuu și ieșiți din zona de confort. Faceți neapărat voluntariat, începeți de la lucruri mărunte, ulterior acestea vor deveni lucruri mari și semnificative. Tindeți să ajungeți la idealurile propuse și fiți curajoși!
YOUTH PEER VOICE este un HUB online al tinerilor lideri jurnaliști Y-PEER Moldova și face parte din proiectul „Fii informat, protejează-ți sănătatea”, implementat de AO Reţeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Republica Moldova (Y-PEER Moldova) cu susținerea International Rescue Committee (IRC) în perioada iulie – decembrie 2023.
Realizat: SabinaToporovscaia