Un set de cărți deosebite au ajuns la Soroca și își așteaptă cititorii

0
73

Mircea Eliade zicea „Cetim ca să trecem examene (deci lectura studiu), ca să omorâm timpul (deci lectura de loisir) sau cetim din profesiune (deci lectura informativă). Lectura ar putea fi un mijloc de alimentare spirituală continuă, nu numai un instrument de informație sau de contemplație”.

Importanța lecturii este actuală mereu, în deosebi în epoca tehnologiilor moderne. Lectura este un instrument care dezvoltă posibilitatea de comunicare între oameni, lărgirea capacităților de gândire și limbaj. Cartea este un ospăț al gândurilor cu ajutorul lor vom cunoaște, vom lărgi orizontul cultural, informațional ceea ce se va răsfrânge pozitiv asupra activității pe tot parcursul vieții.

Cărțile pe care vi le propun sunt binevenite pentru activitățile cu copiii în familie, la bibliotecă, școală pentru a cunoaște, a învăța, a experimenta. Sunt sigură că îi voi intriga și pe părinți. Le puteți găsi în sala de lectură la Biblioteca Municipală „M. Sadoveanu” Soroca, făcând parte din donația soroceanului Victor Tighinean.

Școala supraviețuirii.

Ghid de supraviețuire pentru tinerii supraviețuitori.
Este un ghid extraordinar, cu toate sfaturile necesare pentru tinerii exploratori, dornici să descopere natura sălbatică și să trăiască aventuri incredibile. Cartea învață copiii cum să-și facă propria busolă, cum să facă noduri și foarte multe alte lucruri interesante și e dotată cu o mulțime de abțibilduri colorate (imagine imprimată pe un strat subțire de colodiu, care se aplică umezindu-se și dezlipindu-se de pe hârtia pe care a fost lipit).

Marea carte de întrebări și răspunsuri. O carte despre tainele Universului, evenimente istorice, natură și geografie, știință și tehnologie, corpul uman și animale ce cuprinde toate ramurile fundamentale ale cunoașterii, oferind răspunsuri la numeroase întrebări adresate de tinerii cititori. Așa ca ce sunt insectele, în ce mediu trăiesc, sunt folositoare sau nu, cu ce se hrănesc, cum sunt alcătuite și cum se nasc și se formează etc.

Curiozități din lumea animalelor. Unele curiozități vor părea amuzante, altele destul de serioase, dar toate sunt menite să ne arate cât de puține lucruri cunoaștem despre lumea care ne înconjoară. Știați că cimpanzeii și coțofenele sunt singurele animale care își pot recunoaște imaginea într-o oglindă? Citiți această carte și veți afla multe lucruri interesante împreună cu copiii dumneavoastră.

Mediul înconjurător. Este o carte de observare și cunoaștere a obiectelor, ființelor etc. Cuprinde imagini de colorat, rebusuri, labirinturi, ghicitori și știați că? O carte superbă de activități cu copilul.

Adina Rosetti. Cartea curajului. Ce este curajul? Îi cunoaștem de Făt-Frumos și mulți alți eroi din basme care dau dovadă de curaj atunci când se luptă cu zmeii, balaurii și alți răufăcători cu paloșul, scutul. Dar curajul nu înseamnă doar fapte de vitejie din povești… Dacă ne uităm cu atenție în jur vom vedea peste tot dovezi de curaj ale oamenilor obișnuiți și copiilor: atunci când merg înainte când nimeni nu-i încurajează, când încearcă ceva nou, îl ajută pe cineva aflat în dificultate, renunța la ceva al său pentru ai dărui altcuiva care are mai multă nevoie. Curajul înseamnă să nu renunțăm la visurile noastre, să nu ne fie teamă să spunem adevărul și să-i mobilizăm pe alții să sprijine o cauză bună.

Cultura generala pentru copii isteți. Teste.
Această carte cuprinde peste 600 de întrebări (și răspunsuri) menite să-l pună la grea încercare chiar și pe cel mai isteț copil. Sunt zece tipuri diferite de teste, fiecare din ele poate fi abordat separat. Exemplu: ce faci când porți căști pe urechi și bați ritmul? – răspuns CUASLIȚ UZIMCĂ. Cum vă place?

Margherita Giromini, Albertina Guglielmetti. Cartea … de engleza cu Dick Rabbit. Este un manual de engleză ne plictisitor veți rămânea plăcut surprinşi să descoperiți în paginile sale o prezentare colocvială, simplă şi pe deplin accesibilă, a micilor secrete ale englezei. Din moment ce veți însuși aceste noțiuni elementare, limba va deveni mai atractivă şi mult mai ușor de studiat. Cartea e şi o introducere în istoria şi civilizaţia britanică, începând cu epoca celţilor şi a romanilor şi terminând cu ziua de azi. Pe lângă bancuri cu umor tipic englezesc sau alte mici curiozităţi istorice, volumul face o atractivă trecere în revistă a momentelor-cheie din trecutul şi prezentul Angliei: Robin Hood şi regele Arthur, Shakespeare, dar şi Harry Potter, Alice şi Peter Pan, Big Ben şi faimoasa formaţie Beatles etc., etc. Cartea, bine ilustrată, se adresează adolescenților, dar şi tuturor celor care se interesează de istoria şi cultura Marii Britanii.

Claudia Gori. Cartea despre… bărbați și femei în istorie. Autoarea printr-o formulă ingenioasă aduce spre cititor demersul cărții „inventând” două personaje nostime – Aristide şi Angelica – pe care le „plimbă” prin timp. Faptele istorice din Antichitate, Evul Mediu, epoca modernă şi cea contemporană le „descoperim” cu ochii atenți şi curioși, cu mirarea receptivă la cunoaștere a contemporanilor noștri. Vom afla cine au fost Nefertiti şi Ramses al II-lea, cum şi-a „emis” codul de legi Hammurabi, cum şi-a sărbătorit nunta legendară cu Roxana Alexandru cel Mare şi ce au avut de împărțit Cezar şi Marcus Antonius, cine a fost Teodolinda şi cum şi-a creat imperiul Carol cel Mare. Autoarea a selectat amănunte şi întâmplări definitorii, ticuri specifice şi curiozităţi care fac lectura deosebit de antrenantă.

Personalități Feminine care au Marcat Istoria Lumii. Prin text și ilustrații vom afla personalități feminine care au activat în diverse domenii – literatură, film, artă, politică, medicină etc. care s-au marcat prin frumusețe, devotament, perseverență, pasiune și talent în diferite epoci istorice. Iată câteva din ele: soprana Angela Burlacu Gheorghiu (România), cancelarul German Angela Merkel, balerina Ana Pavlova (Rusia), modelierul Coco Chanel etc.

Iuliana Ionescu. Agenda mea secretă. Activități pentru băieți. Această carte de jocuri și activități se poate transforma oricând într-un jurnal secret cu tot felul de „chestii“ interesante, e o distracție de minune pentru băieți. Aici vor învăța Semnalele secrete, ce să facă când sunt plictisiți, glume etc. Ea cuprinde teste + pagini unde băieții pot să scrie și să deseneze ce vor. Dar dacă vor scrie cu pixul special, notițele nu vor putea fi văzute decât pe întuneric, folosind lanterna cu UV.

Spune-mi cum de Mullenheim Sophie
Cartea de căpătâi a micilor curioși care răspunde la peste 200 de întrebări pe care și le pun copiii și la care părinții nu au întotdeauna răspunsuri. Ea conține patru teme separate prin pagini de colorat: natura, corpul omenesc, viața cotidiană, știința și tehnica. Aici veți găsi răspunsuri la așa întrebări ca: Cum se formează petrolul, Cum arată vizuina, De unde apare vântul, Cum cresc unghiile sau Cum se fabrică bomboanele și multe, multe alte. La sfârșitul cărții sunt autocolante pentru fiecare temă.

Jocuri logice pentru copii isteți – este cartea de provocare a minții ce conține 100 de jocuri logice: Sudoku, Labirinturi, Jocuri de cuvinte, Rebus, Probleme matematice, Jocuri cu numere și de memorare – menite să testeze creierul. Deși fiecare joc poate fi rezolvat aparte, e bine de început de la primul joc și mergând pagină cu pagină să ne croim drumul spre finalul cărții, căci jocurile pe parcurs devin tot mai dificile. În partea de sus a fiecărei pagini se află un spațiu gol, în care vom scrie cât timp ne-a luat rezolvarea exercițiului. E bine să citim atent instrucțiunile de pe pagină înainte de a ne apuca de rezolvare. La finalul cărții sunt pagini goale, pe care le putem folosi pentru a ne așterne răspunsurile.

Mike Barfield. Distruge această carte în numele științei! În această carte veți găsi o mulțime de proiecte cu piese pre-tăiate detașabile și o grămadă de jocuri la care trebuie să decupați, să lipiți, să pliați, să colorați și să scrieți. Este unica carte menită de a fi distrusă făcând toate experimentele din ea, astfel învățând adevăruri științifice demne de reținut pentru copiii curioși cărora le place știința. Iată denumirea a câtorva jocuri: Creează un geniu Nr. 1, Țestoasele Turbo, Masa lui Newton etc.

Marea carte a jocurilor de inteligenta – labirinturi, cuvinte încrucișate, jocuri de inteligență, Sudoku, trucuri matematice, desene de completat și colorat și multe alte activități distractive veți găsi în această carte. La sfârșitul cărții veți găsi soluțiile corecte ale jocurilor.

Dr. Pascale Michelon Antrenament pentru memorie – primul ghid vizual de îmbunătățire a puterii de memorare și de aducere aminte, un curs complet de dezvoltare a memoriei în toate zonele de interes. Cartea conține exerciții simple, dar ingenioase, include o gamă de tehnici dovedite pentru a ne ajuta să memorăm liste, zile de naștere, nume și chipuri prin strategii ușor de învățat, oferă teste la începutul și la finalul capitolelor și soluții de verificare la finalul cărții. Cartea include 7 capitole: Ești ceea ce-ți amintești, Dispărut cât ai clipi (memoria pe termen scurt), Întipărit în minte (memoria pe termen lung), O impresie puternică asupra minții (memorie și imaginație), Un birou cu amintiri (organizare și memorie), Memorarea numerelor și a chipurilor, Memorarea numerelor, Corp și minte în formă optimă (sănătate și memorie)

Educația STEM  înseamnă – Știință, Tehnologie, Inginerie (engleză Engineering), Matematică – domenii strâns legate între ele. Este o educație non-formală ce depășește educația din școli și ajunge pe un tărâm al creativității și imaginației, mergând până la prima formă de învățare din viața copiilor: joaca.

Spre deosebire de lecțiile clasice din sistemul tradițional de învățământ, unde profesorul predă și copilul ascultă, STEM este o metodă activă, aplicată, constructivistă, de a „învăța prin a face”. Este vorba despre faptul că băieții și fetele vor lucra asemănător unui om de știință sau a unui inginer: observând, adresând întrebări, formulând idei, ipoteze, experimentând și punând în practică ceea ce descoperă, formulând și transmițând concluziile.

Cărțile conțin răspunsuri și cuprind câte 30 experimente uimitoare.

Seria – Descoperă …

Știința este studiul lumii din jurul nostru. Este efortul de a înțelege cum funcționează Pământul și Universul și joacă un rol esențial în viața noastră de azi – de la inventarea celor mai noi medicamente și a celor mai recente modele de telefon până la căutarea vieții pe alte planete și protecția mărilor și oceanelor împotriva poluării. Știința nu e doar o colecție de invenții și adevăruri, ci în primul rând un mod de a gândi. Nu mulți dintre noi își dau seama că suntem asemenea unor oameni de știință în viața noastră zilnică obișnuită. Cine nu a încercat măcar odată să o i-a pe alt drum până acasă de la școală ca să vadă dacă va ajunge mai repede – e tot un experiment. Această carte ne va dezvălui cum: să separăm nisipul de sare, să ridicăm un cub de gheață fără a-l atinge, să meșterim o busolă, să creăm un curcubeu și multe altele.

Tehnologia cuprinde totalitatea diverselor produse utile pentru om și metodele prin care se fac acestea. Unii consideră că cea mai importantă unealtă inventată vreo dată este creionul. De-a lungul vremii au fost create tehnologii folosite azi de toată lumea și care pot fi împărțite în mai multe categorii. Cunoscându-le istoria vom înțelege mai bine „magia” fiecăruia, cum a apărut (idei științifice) și cum funcționează (combinând ingineria, tehnologia și matematica). Oricine are nevoie de tehnologie pentru a-și satisface nevoile primare de hrană și adăpost. Avem case care ne protejează pe noi și bunurile noastre. Viața noastră s-a schimbat în timp datorită tehnologiilor din toate domeniile. Aici vom descoperi cum funcționează un furnal, cum se obține hârtia, cum merg bicicletele, cum se schimbă greutatea în spațiu, cum să detectăm undele magnetice și multe altele.

 Ingineria studiază metodele de a concepe și proiecta produse și mecanisme performante. Când spunem „inginerie” ne vine în minte tot felul de scheme, utilaje, șantiere. Vom găsi de toate în această carte, dar cu siguranță și oameni ingineri, care cu ajutorul științei măsoară forțe și cercetează materiale pentru a crea produse și mecanisme mereu mai bune. Despre diversitatea domeniilor inginerești și cum: să facem testul energiei, să construim un pod, să lansăm un avion, să meșterim un arc și cum plutește un submarin și multe, multe altele vom afla din această carte.

Matematica – limbajul universului – modul de a număra și de a înregistra schimbările care se petrec în lume. Măsurarea timpului, cheltuirea banilor, numărarea punctelor sau muzica – toate se bazează pe matematică. Matematica înseamnă și modele, figuri, raționamente logice și chiar este considerată un limbaj care stă la baza tuturor celorlalte limbaje. Este limbajul care organizează adevărurile fundamentale ale așa domenii de cunoaștere ca știința, ingineria sau tehnologia. Unii oameni se întreabă ce rost are să învețe matematica, că n-au să aibă nevoie de ea în viața de zi cu zi, și vom afla că o folosim foarte des, fără să ne dăm seama. Vom descoperi cum: să găsim centrul unui cerc, să construim o piramidă, să deprindem limbajul calculatorului, să desenăm o iluzie optică și multe altele.

Seria – Activități pentru copii isteți

Știința nu înseamnă numai lichide care bolborosesc în eprubetă și teste de laborator. Ea e încercarea omului de a înțelege lumea din jur, de a învăța de la ea și de a folosi cunoștințele obținute astfel pentru viitor. Cunoștințele acestea provin din experimente care urmează reguli stricte pentru ca rezultatele lor să poată fi credibile. Fără dovezi convingătoare, nicio idee nu devine adevăr științific. Această carte cuprinde activități de cunoaștere a tipurilor și schimbării de stare a materialelor, energiei,  sunetului, mirosului etc.

Tehnologia este știința pusă în practică. Citind explicațiile simple și rezolvând activitățile captivante de pe fiecare pagină, copiii vor afla mai multe despre ceea ce-i interesează. Prin abordarea clară și atrăgătoare a unor subiecte serioase așa ca: presiunea apei, rotația mașinii de spălat,  fermoarul etc. – cartea dezvoltă pasiunea pentru științele exacte și creativitatea copiilor.

Ingineria înseamnă găsirea unei probleme și a unei soluții care să o rezolve. Inginerii trebuie să fie atenți la tot ce se întâmplă în jurul lor ca să observe problemele care au nevoie de rezolvare, apoi să fie foarte creativi, ca să identifice posibile soluții. Ei creează lucruri proiectând, construind și folosind diverse aparate și dispozitive – de la simpla periuță de dinți (care rezolvă problema curățării dinților) la uriașele turbine eoliene (care rezolvă problema găsirii unor surse „curate” de energie).

Matematica înseamnă mai mult decât să aduni, să scazi, să înmulțești și să împarți. Ea nu e făcută doar din numere și face parte din viața noastră de zi cu zi – atunci când cheltuim bani și numărăm mărunțișul; când gătim după rețetă; și atunci când încercăm să găsim în jurul nostru tipare care se repetă; sau când vrem să împărțim corect cu prietenii să zicem niște mere. Această carte ne va învăța codurile secrete, tabele și modele, rotunjirea etc.

Vă urez lectură plăcută!

Viorica Gaja, sala Multimedia


Articolul precedentRedeschiderea GRĂDINIȚELOR discutată de primari din toată țara și autoritățile centrale: Află în ce condiții ar putea fi redeschise instituțiile preșcolare
Articolul următorFOTO/VIDEO. Coronavirusul a făcut ceea ce părea imposibil: A BĂGAT RROMII ÎNTRE PATRU PEREȚI
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.