UE // Un sat de la nord se dezvoltă cu susținerea Uniunii Europene / GALERIE FOTO

0
1102

Satul Băhrinești din raionul Florești a beneficiat în ultimii ani de mai multe proiecte realizate inclusiv cu suportul Uniunii Europene. Printre care și unul de conectare la apeduct a 500 de gospodării din sat. Subproiectul „Construcția rețelelor de apeduct în teritoriul satului Băhrinești, raionul Florești, cu conectarea la două puncte de racordare amplasate în orașul Mărculești și satul Lunga” a fost parte componentă a proiectului de dezvoltare regională „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”.

Ludmila Cobîlaș, președinta AO „Pro Comunitate Băhrinesti”:
Satul Băhrinești are o practică de succes de implicare a cetățenilor în viața comunității, pentru că dacă cetățenii se implică și însuși satul se dezvoltă. Asociația Obștească „Pro Comunitate Băhrinesti” activează din anul 2000 și are în palmaresul său proiecte în diferite domenii, ceea ce a îmbunătățit viața social-economică din satul Băhrinești.

Feodosia Bunescu, membră AO “Pro Comunitate Băhrinești”:
Toate proiectele din Băhrinești au fost finanțate de Uniunea Europeană, doar că în unele programe banii erau dați prin fundații de tip național, asociații regionale, ministere și așa mai departe. Când am avut o întâlnire cu reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova mi-am dat seama că toate proiectele în faza de implementare la momentul cela, și erau 14 în comunitate, toate aveau sursa din Uniunea Europeană.

“Au fost nevoile oamenilor primare legate de lipsa apei în general în anumite sectoare și lipsa apei potabile în întreaga comunitate, ne spune Feodosia Bunescu, membră AO “Pro Comunitate Băhrinești”. Acest proces care s-a finalizat cu accesul la apă potabilă a 500 de gospodării din Băhrinești și 1776 în toate cele 11 comunități conectate la apa potabilă, s-a început în 2011 și a finalizat în 2019. Nevoie principală a fost calitatea apei, duritatea, procentul de nitrați și nitriți de cloruri, ș.a. A trebuit să depunem o muncă, ca membrii asociației, în mai în majoritatea lor voluntari de sectoare, așa numiții 12 primari din satul Băhrinești pe parcurs la trei ani de zile au lucrat cu comunitatea cu oamenii, cu fiecare cetățean, în sensul sensibilizării vizavi de cantitatea apei, necesitatea consumului apei potabile. Respectiv achitarea contribuției personale și contractarea serviciului public de asigurare cu apă de calitate”.

Anterior analizele arătau că apa din fântânile satului era de o calitate rea, iar aceasta nu avea cum să nu se răsfrângă și asupra sănătății populației. “Este necesar ca apa potabilă să fie calitativă, să corespundă normelor care sunt, afirmă Galina Ciugureanu, medic la OMF Băhrinești. O mulțime de boli pot fi provocate de apă dacă nu este calitativă. Dacă apa este dură, pot apărea pietre la rinichi, de asemenea schimbul cardiovascular suferă din cauza lipsei de apă, același ficat care cu ajutorul apei eliberează toxinele, ș.a. Apa potabilă trebuie deci să fie calitativă și să corespundă normelor”.

Sătenii nu au așteptat ca problema să fie rezolvată doar de autoritățile locale, ci s-au implicat activ. Astfel în prezent și localnicii din Băhrinești au parte de condiții ca la oraș, și de apeduct centralizat.

“Satul Băhrinești are o practică de succes de implicare a cetățenilor în viața comunității, pentru că dacă cetățenii se implică și însuși satul se dezvoltă, crede Ludmila Cobîlaș, președinta AO „Pro Comunitate Băhrinesti”. Asociația Obștească „Pro Comunitate Băhrinesti” activează din anul 2000 și are în palmaresul său proiecte în diferite domenii, ceea ce a îmbunătățit viața social-economică din satul Băhrinești. Noi am contribuit pentru ca și apa să vină în satul Băhrinesti prin sensibilizarea locuitorilor, prin colectarea de fonduri ca fie apa aici la noi și îmi pare bine că cetățenii au înțeles necesitatea apei și acum au apă la robinet”.

Mihai Plugaru, Localnic:
Din punct de vedere economic este mult mai convenabil de a deschide robinetul de cât să faci o sondă, să cumperi pompă și ce mai trebuie acolo pentru a te conecta. Dacă este apă în casă, cumperi o mașină de spălat și te folosești.

Olga Coceri, localnică:
La început aveam plan să-mi fac fântână în ogradă. Dar cu vremea îmbătrânim și i-am spus soțului să ne conectăm la rețea fiindcă, copiii nu sunt în preajmă și ne va fi greu fiindcă nu va avea cine să ne aducă apă. Dar așa eu voi putea să-mi iau o cană de apă de la robinet. Mai multă lume așa gândește. Este comod și pentru familiile cu copii, căci când părinții pleacă la serviciu copii nu se bagă la fântână, ci i-au apă de la robinet.

Gheorghe Barbăscumpă, localnic:
În primul rând facem economie de timp, fântâna este cam depărtișoară de noi. Acum este mai ușor, deschizi robinetul, pui căldarea, se umple și ți-ai făcut treburile.

În Băhrinești au fost implementate și alte proiecte de aprovizionare cu apă și eficiență energetică care au dus la dezvoltarea satului și a condițiilor pentru cetățeni.

“Toate proiectele din Băhrinești au fost finanțate de Uniunea Europeană, doar că în unele programe banii erau dați prin fundații de tip național, asociații regionale, ministere și așa mai departe, declară Feodosia Bunescu, membră AO “Pro Comunitate Băhrinești”. Când am avut o întâlnire cu reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova mi-am dat seama că toate proiectele în faza de implementare la momentul cela, și erau 14 în comunitate, toate aveau sursa din Uniunea Europeană. La casa de cultură au fost implementate două proiecte finanțate din Fondul de Investiții Sociale din Moldova, iar bugetul fondului este constituit din donațiile a opt state europene plus Republica Moldova. Casa de cultură a fost reparată și eficientizată energetic prin învelirea cu vată minerală. Al doilea proiect finanțat prin FISM a fost cazangerie pe biomasă ca sursă de energie pentru casa de cultură, iar ulterior a fost un milion jumătate de lei de la Guvernul României pentru eficientizarea energetică la grădiniță. Măsurile finanțate de Guvernul României au fost special pentru eficientizarea energetică a grădiniței, adică de la acoperiș, învelirea pereților, schimbarea ferestrelor și și așa mai departe, cea ce a redus cheltuielile la agentul termic cu 20 de procente.”

Proiectul “Apă pentru viață în regiunea de nord: raioanele Florești și Soroca” a fost implementat de ADR Nord în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere.

Bugetul total al acestui proiect a fost de peste 69 milioane de lei – 30 milioane de lei din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională; 32 milioane de lei cofinanțați prin Proiectul Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), adică cu surse financiare europene; peste șase milioane de lei în formă de contribuție locală.

AO ”Info-DAVA” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”Comunicare pentru schimbare” în raionul Soroca. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).


Articolul precedent1929, 1942, 1954 și 1967 – anii cu cele mai geroase ierni din istoria României
Articolul următorDouă femei din raionul Soroca au fost răpuse de Covid. În total, astăzi au fost înregistrate 394 de noi infectări și 15 decese.
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.