Cu recentul scandal iscat de fostul șef ANPC, cu puii galbeni, multă lume își pune problema dacă ceea ce cumpără este proaspăt. În acest context, au apărut mai multe sfaturi, de fapt, trucuri prin care vei recunoaște mereu carnea de pui proaspătă.
Fii atent la detaliile care-ți arată dacă e proaspătă
Când vine vorba de genul acesta de produse, și în general, pentru a fi un cumpărător informat, trebuie să știi ce conțin alimentele, ceea ce nu este întotdeauna simplu în cazul puiului proaspăt.
Cu alte cuvinte, trebuie să te uiți când cumperi carne de pui la detalii, să descifrezi ștampilele, logo-urile și etichetele, dar este important să iei în considerare și indicatorii estetici ai prospețimii.
Când vine vorba de carnea de pui, sunt cel puțin 5 factori care ar trebui luați în considerare pentru a-ți da seama dacă este, sau nu, carnea de pui proaspătă:
Verifică pielea puiului
Atunci când cumperi pui proaspeți verifică dacă are pete pe piele și dacă în spatele aripilor sunt semne de verdeață.
Evită carnea cu mult sânge
Puiul tăiat cu sânge în el crește riscul de contaminare bacteriană. De asemenea, indică faptul că carnea a fost congelată și decongelată de mai multe ori.
Vezi cum este textura cărnii
Puiul proaspăt are pielea moale, care revine. Dacă puiul este prea rigid sau dacă degetul tău se afundă în carne, înseamnă că nu este bună.
Verifică mirosul cărnii
Puiul proaspăt nu are miros. Dacă există un miros slab, pune-l sub jet de apă și verifică din nou, așa îți dai seama care carne de pui e bună.
Care este trucul prin care vei recunoaște mereu carnea de pui proaspătă
Mergând mai departe, pe lângă cele enumerate anterior, mai există și verificarea termenului de valabilitate, regăsit pe etichetele produselor. În cazul în care acesta lipsește, este clar ceva în neregulă.
Un alt pas este să vezi care este culoarea cărnii de pui. Odată ce puiul este tăiat, verifică culoarea cărnii. Puiul proaspăt este roz și nu gri sau translucid. Asigură-te că verifici și sub aripi și coapse. Puiul proaspăt nu are niciun miros. Dacă observi mirosuri neplăcute care provin din pui, este foarte posibil ca acesta să nu mai fie proaspăt și nu ar trebui să ajungă în coș.
În mod ideal, puii proaspeți ar trebui depozitați la o temperatură mai mică de 4 grade pentru a reduce la minimum șansele de răspândire a salmonellei, dar nu sunt întotdeauna vânduți la rece. Poți lua un pachet frigorific pentru a păstra puiul la rece în timp ce faci cumpărăturile.
Dacă cumperi pui refrigerat de la supermarket, ai putea, de asemenea, să iei mai întâi alte produse alimentare și apoi puiul. În acest fel, puiul petrece un timp mult mai scurt în afara frigiderului.