De ceva vreme se vorbește tot mai mult despre renunțarea trecerii la „ora de vară”, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Astfel, recent guvernul și-a expus părerea că revenirea la ”problema privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei” este necesară.
În această ordine de idei, guvernul a elaborat un proiect de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Documentul va fi supus votului miercuri, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri. În proiect se indică necesitatea corelării deciziilor naționale ale Republicii Moldova cu privire la schimbarea sezonieră a orei sau renunțarea la o asemenea schimbare cu deciziile aplicate în cadrul Uniunii Europene.
Autorii proiectului afirmă că, este potrivită revenirea la problema privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei și stabilirea orei locale ca urmare a examinării suplimentare cu abordare de armonizare unitară la nivel regional.
Până una-alta, însă, trecerea la ora de iarnă 2021, ca și în ceilalți ani, se va face în ultimul weekend din octombrie 2021, ultima noapte de sâmbătă spre duminică, între 30 și 31 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi, ora 04:00 devenind ora 03:00.
Această zi va fi cea mai lungă zi din an, ceea ce înseamnă că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore în loc de 24 de ore. Trecerea de la ora de iarnă 2021 se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiu de toamnă. Pe data de 22 septembrie, echinocțiul de toamnă reprezintă în mod oficial sfârșitul verii. Echinocțiul reprezintă acel moment rar din an, (sunt doar 2 astfel de momente) în care ziua este egală cu noaptea. Motivul pentru care se recurge la această trecere este tocmai beneficiul adus de lumina naturală pe o durată cât mai lungă de timp.