Trecea strada la Soroca Nouă cu copilul în cărucior și cățelul de companie, iar un șofer a călcat-o pe Masea chiar pe zebră

0
32407

Judecătoria Soroca s-a pronunțat pe un caz ce a avut loc în această vară în sectorul Soroca Nouă din municipiul Soroca. La începutul lunii iunie un bărbat conducea automobilul pe strada Dimitrie Cantemir din municipiul Soroca, iar la trecerea pentru pietoni nu a acordat prioritate unei femei, care zice că era deja la mijlocul drumului și trecea strada cu copilul de cinci luni în cărucior, mașina strivind câinele de companie care mergea înaintea lor. Șoferul nu a oprit ci a părăsit locul accidentului, iar patrupedul a murit la scurt timp.

Masea, era o cățea de rasă Toy Terrier, care devenise membru al familiei, ba chiar dormea în pat cu ei. Astfel soroceanca Alisa Derbunova nu s-a lăsat până nu a găsit făptașul, care mai apoi s-a dovedit a fi o cunoștință. Pe baza secvențelor video a camerelor din preajmă au găsit mașina și șoferul. Conducătorul auto a pledat nevinovat, deoarece nu a simțit când a călcat câinele, și că “posibil pe marginea drumului se afla o femeie, însă nu se afla pe partea carosabilă”. Avocatul acuzatului a solicitat încetarea procesului, inclusiv pe motiv că victima avea obligația conform art.175 alin.(6) Cod contravențional să aibă lesă și botniță la animalul său de companie și să se asigure înainte de a traversa carosabilul.

“Fiind audiată în calitate de victimă, Alisa Derbunova a declarat în fața instanței că, la  07.06.2023 în jurul orelor 11.00, ca de obicei, a ieșit la plimbare, împreună cu căruciorul în care se afla fiica minoră și cu câinele de rasă. Urmând să traverseze strada, la trecerea de pietoni din preajma marchetului ”Prima” str. D. Cantemir din mun. Soroca, nu a observat careva automobile în nemijlocita apropiere de trecere, dar, ajungând aproximativ pe la jumătate de trecere, deoarece câinele său de companie s-a îndepărat puțin înaintea sa, aproximativ la un metru, a fost strivit de un automobil de culoare albă, care nici măcar nu s-a oprit, depărtându-se foarte rapid. Ea se afla cu căruciorul puțin mai în spatele câinelui, care este dresat și niciodată nu se depărta prea mult de ea, însă șoferul care se deplasa în direcția ei nu a cedat trecerea tamponând cățelul, fără a se opri, ea memorizând doar câte ceva din numerele de înmatriculare a automobilului, care le-a declarat ulterior polițistului. A menționat că, a atras atenția că la volanul automobilului era un bărbat, posibil că ultimul se deplasa cu geamul deschis, dar în momentul tamponării câinelui, toată atenția sa era asupra lui, totodată, și-a dat seama că automobilul care a lovit câinele îi părea cunoscut, era de culoare albă, avea ceva diferit la parbriz lipsindu-i un disc la roată și privind în urma acestuia în timp ce se îndepărta, a reușit să memorizeze doar primele litere și cifre.”

Avocatul care a acționat în interesele victimei a menționat că femeia “a putut din start să se mobilizeze și să indice direct la făptuitor, prin indicarea culorii automobilului, anumite caracteristici ce ține de detaliile acestuia, a reușit să memorizeze începutul numărului de înmatriculare, iar agentul constatator, până la întocmirea procesului-verbal cu privire la contravențiile a verificat toate versiunile și a exclus toate dubiile, stabilind cu certitudine cine este făptuitorul”.

Prin urmare Judecătoarea a hotărât în baza probelor prezentate că se șoferul se recunoaște vinovat de comiterea contravențiilor prevăzute la art. 238 alin.(3), 242 alin.(2), 243 alin.(2) Cod contravențional, și în baza acestor legi i se aplică lui pedeapsa după cum urmează:
– conform art.238 alin.(3) Cod contravențional – amendă în cuantum de 18 unități
convenționale și 3 puncte de penalizare;
– conform art. 242 alin.(2) Cod contravențional – pedeapsa sub formă de amendă în
cuantum de 25 unități convenționale, cu aplicarea a 6 puncte de penalizare;
– conform art. 243 alin.(2) Cod contravențional – pedeapsa sub formă de amendă în
cuantum de 70 unități convenționale.
În baza art.44 alin.(2) Cod contravențional, pentru concurs de contravenții, prin
absorbția sancțiunilor mai ușoare de sancțiunea mai gravă, a-i stabili definitiv pedeapsa sub formă de amendă în cuantum de 70 unități convenționale – echivalentul a 3500,00 lei. Desigur că pedeapsa și amenda nu au înlocuit familiei patrupedul iubit și nici nu au atenuat stresul suferit, dar cel puțin au făcut dreptate prin a nu lăsa o faptă nepedepsită, și care poate fi o lecție și pentru alți șoferi.

Articolul precedent  Când planurile de acasă nu sunt întocmai cu cele din târg: EFA „se îneacă la mal”, iar FC Inter nu vrea să lase „lanterna roșie”
Articolul următorSalvatorii și pompierii din Florești au participat la lichidarea unui incendiu la Bălți
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.