Anul trecut, au murit 45.437 de moldoveni, cu peste patru mii mai mulți decât în 2020, arată datele Biroului Național de Statistică. Majoritatea deceselor au survenit în urma complicațiilor bolilor aparatului circulator… 53,2 %, adică mai bine de jumătate dintre cei care și-au pierdut viața în 2021 au avut asemenea probleme de sănătate.
Aproape 12,6 % dintre decesele înregistrate anul trecut au fost provocate de tumori maligne, 6,3 % de bolile aparatului digestiv, iar aproape 4,2 % dintre decese au fost provocate de accidente, intoxicații sau diverse traumatisme. Asta în timp ce 4,4 % dintre decese au avut la bază boli ale aparatului respirator, iar aproape 19,3 % au survenit din alte cauze.
Structura mortalității este diferită pentru femei și bărbați. În cazul femeilor, mortalitatea prin bolile aparatului circulator este cu 10,7 puncte procentuale mai înaltă decât în cazul bărbaților. Astfel, în cazul mortalității prin bolile aparatului circulator este observat fenomenul „supramortalității feminine”… Discrepanțe majore între sexe au fost sesizate și în cazul mortalității prin accidente, intoxicații și traume, tumori maligne și bolile aparatului digestiv. În acest caz însă este observată o „supramortalitate masculină”. Mortalitatea bărbaților prin accidente, intoxicații și traume este de 4,0 ori mai mare comparativ cu cea observată pentru femei, mortalitatea prin bolile aparatului respirator de 1,7 ori, prin tumori maligne de 1,5 ori, iar cea prin bolile aparatului digestiv de 1,4 ori. (INFO OdN)