În această toamnă își încep studiile în România 1457 de tineri din Republica Moldova. Printre aceștia sunt și absolvenți ai liceelor din Soroca, care nu au ezitat să aplice pentru o bursă de studii la una sau chiar la mai multe facultăți de peste Prut.
Absolventul liceului teoretic “Petru Rareș”, Ilie Cernatînschi, ne-a spus că a ales să își continue studiile în România din considerentul calității și al oportunităților pe care le oferă diploma de studii tinerilor specialiști la angajare. “Am ales cea mai bună facultate de matematică și îmi voi da toată silința ca să reușesc și să absolvesc cu bine facultatea”, ne spune Ilie, student la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Tânărul planifică să studieze trei ani de licență, și apoi să urmeze doi ani de studii de masterat.
Marcela Andriuța, o altă absolventă din Soroca, ne-a împărtășit bucuria sa și ne-a anunțat că a fost admisă la trei universități din România. “Am aplicat în București, Sibiu și Târgu Mureș. Primele două la medicină generală și ultima, la medicină dentară, unde am și fost acceptată. Cu toate că am fost acceptată și în Franța la medicină generală, cred că voi alege România, deoarece consider că este mai ușor să înveți medicina în limba maternă”, spune tânăra, care pe lângă faptul că va primi bursă, va fi cazată gratis la cămin. La întrebarea de ce a ales să studieze anume peste Prut, ea ne-a răspuns, “deoarece, învățând acolo, avem mai multe oportunități, diploma de acolo este valabilă și în alte țări europene, iar studiile se fac la un nivel înalt. În plus, contractul la facultatea de stomatologie în Moldova este foarte scump, iar unde voi învăța, nu va trebui să achit nimic”, spune cu entuziasm tânăra.
În timp ce unii optează pentru studii peste hotare, alții aleg să absolvească o facultate în domeniul dorit în țara de baștină. Ei consideră că oriunde se fac studii, important este să ai dorință de a învăța și deveni un specialist cu acte în regulă.
Lista integrală a românilor de pretutindeni din Moldova, admiși ca bursieri ai statului român la studii universitare de licență, începând cu anul universitar 2016-2017, este publicată AICI.
În acest an, România a oferit 2800 de burse pentru tinerii din R. Moldova, dintre care 1570 burse pentru învățământ preuniversitar; 390 burse pentru studii superioare, ciclul I, dintre care 390 pentru extensiunile Bălți și Cahul; 700 burse – studii superioare, ciclul II (pentru deținătorii diplomelor de licență din România); 25 burse – rezidențiat; 125 burse – doctorat.