În lipsa unor locuri de agrement în satele noastre, Centrele de Resurse pentru Tineret sunt o soluție. Aici copiii și tinerii din localitate se pot informa, practică diferite activități educative, sportive sau își dezvoltă abilitățile creative. Serviciile centrelor sunt solicitate atât pe parcursul anului școlar, cât și în vacanță.
În raionul Soroca sunt șase Centre de Resurse pentru Tineret, dintre care unul în municipiul Soroca și alte cinci în localitățile rurale. Printre acestea este și CRT „Amicii” din Cremenciug, unde tinerii și copiii pot beneficia se servicii precum animarea timpului liber, sport, informare și documentare.
“Centrul de tineret din Cremenciug a fost creat în 2006 la necesitatea tinerilor, fiindcă nu aveam o casă de cultură, tineretul nu avea unde se aduna. Și atunci am decis să scriem un proiect. Am scris un proiect în programul Abilitarea socio-economică a tinerilor și am câștigat”, ne comunică doamna Maria Beila, voluntara centrului, una dintre persoanele care au contribuit la crearea instituției. Una dintre condiții era că primăria alocă sediul, iar echipamentul este oferit din cadrul programului, fapt acceptat de autoritățile publice locale. Astfel, pentru centru au fost oferite mai multe birouri într-o clădire cu două niveluri din localitate, iar finanțatorii programului au procurat șase calculatoare, Un televizor cu karaoke. Totodată a fost amenajată o sală de dans și o sală de instruiri. Cu timpul sala de dans s-a transformat și în sală de sport, unde tinerii practică tenisul de masă și trag din fiare în timpul liber.
Ajutată de voluntari, echipa de implementare a reușit să facă astfel ca centrul să devină centrul vieții culturale din localitate. Aici se desfășoară diverse activități și sunt implementate proiecte educative sau menite să sporească nivelul de informare a populației etc.
Ina Gâtea este și ea voluntară la centru și conduce cercul „Mâini dibace“. “Vin copii și de la școală și de la grădiniță, dar vin și femei mature căror le este interesant. Avem mai multe tehnici pe care le practicăm, altele noi le învățăm împreună cu copiii”, mai spune voluntara.
Actualii specialiști ai centrului sunt din rândurile foștilor voluntari și îi ajută pe copii și tineri când aceștia apelează la serviciile instituției.
„Când s-a format Centrul de tineret Amicus, am venit ca voluntar, participam la diferite activități. Apoi am terminat gimnaziul și am fost angajat ca specialist pe informare și documentare. Învăț copiii să cunoască diferite softuri: Microsoft, Excel, jocuri”, ne povestește Ion Beila despre activitatea sa în calitate de specialist pentru Documentare ;i Informare la centru.
Mihail Pânzari, este responsabil pe sala de sport.
“La început în sala de sport erau doar două echipamente pentru sport, dar cu timpul am mai implementat proiecte prin care am dotat sala și cu alt echipament: sală pentru tenis ș.a. Tinerii vin mai mult seara la sală, după lecții, după ce termină lucrul. Aici se mai joacă dame și șah. Aici beneficiarii petrec timpul plăcut și cu folos pentru sănătate”, spune specialistul.
Gabriela Belitei, este una dintre cei 7 voluntari care activează în prezent la centru.
“Sunt la centru de când s-a deschis, ajut la activități. Când colegii mei nu-s eu ajut copiii să găsească informații pe internet, în rețele de socializare. Aici copiii și tinerii din sat au acces la internet gratis, la orice informație, pentru școală sau pentru a-și potoli curiozitatea personală. Au sală de sport unde pot să se dezvolte fizic”.
Pentru a fi în pas cu necesitățile beneficiarilor, ar fi bine ca echipamentul să fie schimbat pe unul mai modern. Este nevoie și de mobilier nou și reparație în incinta centrului spune echipa centrului, care speră că în viitorul apropiat va reuși să realizeze aceste scopuri, iar centrul va fi și mai atractiv pentru tineri.