O nouă redacţie a Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) a fost aprobată vineri, 31 iulie, la şedinţa Guvernului. Documentul cuprinde lista maladiilor şi a stărilor ce necesită asistenţă medicală, precum şi stabileşte volumul în care aceasta va fi acordată persoanelor asigurate.
Potrivit CNAM, majoritatea modificărilor au fost condiţionate de situaţia epidemiologică a infecţiei cu COVID-19.
Astfel, în anexa nr. 1 a Programului unic au fost introduse urgenţele de sănătate publică, inclusiv la nivel de asistenţă medicală primară, în volumul serviciilor medicale acordate în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.
Anexa nr. 4 a fost completată cu investigaţii de laborator a probelor biologice pentru detectarea coronavirusului de tip nou SAR-CoV-2 (COVID-19).
De asemenea, lista serviciilor medicale de înaltă performanţă a fost completată cu poziţii noi pentru diagnosticul maladiilor neurologice şi oncologice.
O altă noutate se referă la faptul că din fondurile AOAM vor fi acoperite cheltuielile de transport public suburban şi interurban (tur-retur) pentru pacienţii care efectuează servicii de radioterapie, pe lângă cele de chimioterapie, în condiţii de ambulatoriu (staţionar de zi).
Implementarea noilor prevederi ale Programului unic al AOAM va fi efectuată în limitele mijloacelor financiare prevăzute în acest scop în Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2020. Modificările operate în document vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.