Tatiana Davidenco: “Englezii trăiesc cu ziua de azi, noi – cu cea de mâine”

0
409

“Ziua Independenței” Republicii Moldova a fost un nou prilej de a număra bobocii, pentru unii aceștia sunt anii care s-au scurs ori evenimentele majore ce au avut loc. Dar totuși, principala bogăție a acestui pământ sunt oamenii, mulți dintre care au spus “pa” sau “adio” Republicii Moldova. Printre ei este și Tatiana Davidenco, o tânără din municipiul Soroca, care a avut în acest an parte de o provocare deosebită. De la începutul verii a plecat la Universitatea din Southampton, și nu ca să învețe, ci să predea limba engleză în chiar patria ei, Marea Britanie. Southampton este un oraș situat la vreo 2500 kilometri de Soroca, cunoscut și pentru faptul că din acest port a pornit în ultima sa călătorie celebrul Titanic. Deși de la bun început și-a spus că plecarea în Marea Britanie este un proiect temporar, nu știe deocamdată când revine cu totul acasă sau dacă, poate, acceptă o altă provocare peste mări și țări. Până atunci am invitat-o la o mică discuție.

− Ce așteptări aveai când ai hotărât să pleci?
− Oferta a venit spontan, prin urmare, nu am avut timp pentru a-mi construi scenarii, deși recunosc că din copilărie visam la așa ceva, însă nu credeam că mi se poate întâmpla.
− Cum ai ajuns sa predai engleza la ea acasă și încă într-o universitate prestigioasă?
− Într-adevăr, Universitatea din Southampton face parte din Top 100 cele mai prestigioase universități din lume. Aici se fac acele cercetări despre care aflăm din noutăți sau cărți. Niciodată nu mi-am imaginat că o universitate poate fi raportată după mărime unui mic orășel din Moldova: blocuri de studii, blocuri de cercetări, cămine, infrastructură, autobuze etc. Am ajuns aici datorită unor circumstanțe favorabile, unde mi s-a propus să aplic pentru acest job. Procesul de aplicare a fost dificil și meticulos, dar s-a meritat. Lucrez cot la cot cu “rechinii” din domeniu, predau engleza academică studenților din întreaga lume. Este o experiență fascinantă, în fiecare zi descopăr lucruri noi.

“Am fost plăcut surprinsă sa aflu că unii dintre colegii mei știu câte ceva despre Republica Moldova, în special despre vinurile noastre. Mulți și-ar dori să o viziteze. Însă dacă vorbim de studenții mei, majoritatea nu știu despre Republica Moldova, de aceea eu nu pierd nici o ocazie să le povestesc și să le arăt locurile noastre pitorești. Sunt mândră când le spun că vin din Soroca cu cetatea ei, istoria și locurile frumoase”.

− Ce știu englezii și ceilalți străini pe care îi înveți despre Republica Moldova?
− Am fost plăcut surprinsă sa aflu că unii dintre colegii mei știu câte ceva despre Republica Moldova, în special despre vinurile noastre. Mulți și-ar dori să o viziteze. Însă dacă vorbim de studenții mei, majoritatea nu știu despre Republica Moldova, iar eu nu pierd nici o ocazie să le povestesc și să le arăt locurile noastre pitorești. Sunt mândră când le spun că vin din Soroca cu cetatea ei, istoria și locurile frumoase.

− Ce dorești să faci pe viitor, rămâi acolo sau te întorci acasă?
− Fiind aici, realizezi cât de mobilă este lumea, colegii mei azi sunt în Anglia, mâine în Vietnam și poimâine în Malta, dar mereu se întorc acasă. Fiind o fire mai aventuroasă, aș dori și eu să văd lumea prin intermediul profesiei și, sigur, să vin acasă ca să împart din experiența acumulată.

„Am ajuns aici datorită unor circumstanțe favorabile, unde mi s-a propus să aplic pentru acest job. Procesul de aplicare a fost dificil și meticulos, dar s-a meritat. Lucrez cot la cot cu “rechinii” din domeniu, predau engleza academică studenților din întreaga lume. Este o experiență fascinantă, în fiecare zi descopăr lucruri noi”.

− Cum te susțin membrii familiei?
− Familia este cea care mă motivează și tot ea mă susține. Mereu găsesc cuvintele potrivite pentru încurajare.
− Care sunt diferențele principale pe care le vezi între Republica Moldova și Marea Britanie?
− Deși știu că te aștepți să auzi comparații în defavoarea Moldovei, aici înțelegi cât de mult îți lipsește. Un lucru este cert, englezii trăiesc cu ziua de azi, noi cu cea de mâine. În Marea Britanie legea stă în capul mesei și omul se simte în siguranță. Am fost plăcut surprinsă pe cât de deschiși sunt oamenii de aici și că un om absolut străin te ajută cu mare drag.


− Ce îți lipsește acolo?
− Fructele și legumele, soarele și cerul de acasă.
− Apropo, câți câini cu colaci în coadă ai întâlnit?
− Mă așteptam să întâlnesc vreo doi, dar englezii n-au decât burger-uri și steak-uri.


Articolul precedentAna Vacarciuc. A fi pedagog…
Articolul următor(GALERIE FOTO) A început anul de studii și Colegiul de Arte “Nicolae Botgros”
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.