În perioada 8-11 martie, la Institutul Muncii din Chișinău a avut loc instruirea elevilor consilieri în cadrul Acceleratorului Programului de suport pentru Consiliile elevilor. Elevii au beneficiat de instruiri în domeniul participării decizionale, advocacy, scriere și implementare de proiecte, gândire critică și formare a competențelor specifice secolului XXI. Aceștia au avut ocazia să identifice și să soluționeze problemele cu care se confruntă în comunitatea școlară.
Din cei 100 de elevi participanți, selectați foarte riguros, 16 elevi din următoarele instituții ale raionului au participat la program și au revenit cu rezultate remarcabile. LT “Ion Creangă” – 2 elevi, LT “Constantin Stere” – 1 elev, LT “Petru Rareș” – 2 elevi, LT Visoca – 1 elev, Gimnaziul Șolcani – 2 elevi, Gimnaziul Voloave 1 elev, Gimnaziul Holoșnița – 1 elev, Gimnaziul Schineni -2 elevi, Gimnaziul Racovăț – 2 elevi, Gimnaziul Căinarii Vechi – 1 elev și Gimnaziul Rublenița -1 elev.
Cătălin Muscinschi, LT “Constantin Stere”: Aceste zile vor rămâne mereu o amintire plăcută plină cu momente fericite, lucru intensiv dar și distracție alături de alți adolescenți din diferite raioane ale Republicii Moldova, dornici de a aduce vreo schimbare în comunitatea lor! La program au participat elevi cu 33 proiecte, echipa noastră s-a plasat pe locul 1 din bugete, astfel suma de 38.700 lei va fi investită în programul AQUA-PURA, care are ca scop promovarea accesibilității fiecărui elev, profesor și părinte la apa potabilă de calitate, fiind procurate 8 coolere care vor sta în holurile principale din Liceul Teoretic “Constantin Stere”.
Eugen Raneta, LT “Petru Rareș”: O experienţă unică şi irepetabilă, atât din punct de vedere didactic, în care am învăţat cum are loc conceperea, scrierea, elaborarea şi apărarea unui proiect prin prisma educaţiei interactive, sub ghidarea unor mentori minunaţi, atât şi din punct de vedere social, mi-am creat un şir întreg de noi cunoştinţe, noi prietenii din toate colţurile vastului nostru plai, având oportunitatea să muncesc într-un colectiv extrem de receptiv şi sociabil, cu viziuni, păreri şi aspiraţii foarte diversificate şi interesante, dar care, însă, se unesc în tendinţa spre a schimba comunitatea de unde provin spre bine, în măsura propriilor puteri, folosind singura armă pe care o posedă tinerii: Vocea. Printre proiectele învingătoare, se numără şi proiectul: „Epoca” Radio, care constă în asigurarea unor noi canale de informare prin intermediul instalării și rulării, în decursul anului școlar, a unei stații radiofonice şcolare „Epoca”, care va avea rol de informare despre activitatea și succesele LT ”Petru Rareș”, propunând oportunități de dezvoltare atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, în acelaşi timp radioul va servi ca drept platformă de exprimare liberă şi vocificare a intereselor şi dorinţelor elevilor.
Ecaterina Muntean LT “Ion Creangă”: Împreună cu colega mea Anastasia, am reprezentat echipa Girls for a Change, care și-a propus implementarea proiectului cu titlul „Intimitate și siguranță în rândul elevilor”. Timp de 4 zile de instruiri am avut parte de jocuri de socializare, activități informaționale și practice, schimb de experiență cu alți elevi din diverse regiuni ale țării, dar, totodată, am și lucrat la soluționarea unei probleme în rândul elevilor. Deci, problema noastră a fost implicarea redusă a elevilor din liceu în cadrul orelor de educație fizică, dar și a altor activități sportive. Acest fapt este cauzat de mobilierul învechit și incomplet din vestiarele sălii sportive. Prin acest proiect, ne-am propus să reînnoim mobilierul învechit, adică scaunele și cuierele, și să îl dotăm cu mobilier necesar, care anterior lipsea, adică uși și dulapuri. Urmează să începem implementarea proiectului și sperăm că astfel elevii se vor simți în siguranță, vor dispune de intimitate personală, nu vor fi supuși riscului accesului persoanelor străine, dar și vor fi motivați să se implice în cadrul orelor.
Dumitru Ciubotaru, Gimnaziul Holoșnița: ,Experiența în cadrul Acceleratorului a fost cu adevărat remarcabilă. Am avut oportunitatea să lucrez alături de oameni pasionați și talentați, iar fiecare zi a fost plină de provocări și realizări. Am fost expus la noi idei și perspective, am participat la sesiuni de formare extrem de valoroase și am avut acces la resurse și mentori excepționali. În plus, am avut șansa să construiesc relații puternice și să împărtășesc experiențe cu colegii mei, creând astfel o comunitate de sprijin și inspirație reciprocă. Această experiență mi-a întărit pasiunea și determinarea de a contribui la consolidarea consiliilor de elevi și de a face o diferență pozitivă în comunitatea mea.
Olga Misac, Gimnaziul Căinarii Vechi, In cadrul #acceleratorului eram impresionată de această oportunitate imensă, de a crea propriul meu proiect! Era destul de greu, dar am învățat, colaborat și am interacționat cu multe persoane noi, ce mi-au oferit o posibilitate de a dezvolta abilitățile de lider, de a exprima creativitatea și de a contribui la realizarea unei viziuni personale. Identificarea problemei, soluționarea, și realizarea lor a devenit o experiență pe care o voi folosi de-a lungul vieții în diferite scopuri atât școlare cât și personale! Le mulțumesc foarte mult organizatorilor, în special #TEKEDU și a „Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova” pentru aceste 3 zile de instruire și implementare a propriului proiect! Aștept cu mare nerăbdare următoarea perioadă de participare!
Elevii au fost provocați să participe la un concurs de proiecte. Din cele 33 de proiecte prezentate, 3 proiecte au beneficiat de finanțare pentru elevii din instituțiile raionului Soroca:
LT “Constantin Stere” – 38700 lei – Apă potabilă pentru toți.
LT “Petru Rareș” – 27400 lei – “Epoca” Radio.
LT “Ion Creangă” – 23 000 lei – Intimitatea și siguranța în rândul elevilor.
Evenimentul a fost organizat de către TEKEDU care face parte din Programul de suport pentru Consiliile elevilor, elaborat de către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, UNICEF și implementat de Agenția Națională pentru Tineret.
Maia Răileanu, metodist la Direcția Învățământ Soroca