Premieră incredibilă în știință: China anunță că a clonat cu succes două capre tibetane

0
118

O echipă de oameni de știință din China a reușit să cloneze două capre tibetane pentru prima dată, conform informațiilor din presa chineză.

Capre clonate

Se speră că acest succes va contribui la susținerea eforturilor mai largi de reproducere a acestei specii de animale, apreciate pentru lâna lor de cașmir luxoasă.

Cei doi iezi au fost recent născuți în Qinghai, o provincie din nord-vestul Chinei care se învecinează cu Tibetul. Caprele clonate au fost create de o echipă de cercetători de la Universitatea de Agricultură și Silvicultură de Nord-Vest folosind clonarea celulelor somatice, raportează CCTV.

„Două capre clonate s-au născut în Qinghai. Primul ied născut a cântărit 3,4 kilograme și este sănătos,” a declarat Su Jianmin, șeful echipei de cercetare care conduce programul de clonare, pentru agenția de știri Xinhua.

Cu toate acestea, în afară de aceste detalii, informațiile despre proiect sunt vagi și nu este clar dacă rezultatele vor fi publicate într-o publicație recunoscută. Cu toate acestea, media de stat chineză a lansat un videoclip cu iedul clonat împreună cu mama sa.

Ca referință, clonarea celulelor somatice implică inserarea nucleului unei celule somatice (orice celulă în afară de celulele spermei sau oului) într-o celulă ou care a fost golită de nucleii săi. Celula reconstruită poate fi apoi stimulată să treacă prin diviziune celulară și să se dezvolte într-un organism complet care este genetic identic cu donatorul nucleului celulei somatice.

Aceeași tehnică a fost folosită anterior pentru a clona numeroase specii de mamifere, inclusiv „oaia Dolly”, precum și șoareci, iepuri, câini, porci, capre, vaci și ibexul pirineic. A fost folosită chiar și pentru a clona o specie similară cu capra tibetană, cunoscută sub numele de capra himalayană, nativă în munții din Kashmir.

În ultima perioadă, China a devenit într-un fel un pionier în acest domeniu. Mai devreme în acest an, cercetătorii chinezi au publicat un studiu care a demonstrat cum au clonat cu succes o maimuță rhesus folosind transferul nuclear al celulelor somatice. Ea se numește „ReTro”, numit după una dintre tehnicile folosite în crearea sa: înlocuirea trofoblastului.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentSucces pentru Consiliile de Elevi din raionul Soroca
Articolul următorCum va fi vremea de Paște? Prognoza meteo pentru 5 mai 2024
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.