Studiază în confort. Elevii, dar și profesorii din școlile eficientizate energetic- mulțumiți de rezultate /VIDEO/

0
82

Angajații și discipolii Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți se bucură de condiții îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil. Clădirea instituției a fost renovată în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Potrivit conducerii, această investiție a permis reducerea cu peste 20 la sută a costurilor din facturile pentru încălzire.

ANGELA MURZAC, directoare, LT „Dimitrie Cantemir”, Bălți: „Elevii chiar și acum, pe timp de iarnă, sunt îmbrăcați în bluzițe, în tricouri cu insigna școlii, pentru că temperatura ne permite. Au fost schimbate geamurile, au fost anvelopată clădirea întreagă, sigur că a fost schimbat acoperișul și sigur că eficiența energetică s-a simțit pe loc.”

Și elevii spun că în școală a devenit mult mai cald, lucru care le permite să se simtă confortabil în timpul orelor.

„Deja suntem clasa 12 și nu vrem să părăsim școala. Încercăm să găsim instituții de învățământ care să corespundă școlii noastre, dar este foarte greu.”

„A devenit mult mai cald în școală, îndeosebi în perioada rece a anului, iar când în alte școli, spre exemplu prietenii mei se plângeau că îngheață și erau nevoiți să îmbrace haine călduroase, noi fără probleme purtam cămăși, maiouri cu sacou, era confortabil. Cu cât mai bune sunt condițiile, cu atât mai plăcut este să învățăm, iar învățătura devine o plăcere.”

Timp de un an și jumătate și clădirea Liceului Teoretic „Pantelimon Halippa” din municipiul Edineț a trecut printr-o transformare. Fațada a fost izolată termic, iar acoperișul schimbat. Prin urmare, deja al doilea an, administrația instituției economisește aproximativ 25% din consumul gazelor naturale, utilizat la încălzirea spațiilor.

Larisa Istrati, director interimar LT „Pantelimon Halippa”, Edineț: „Am reușit să încălzim mai bine școala, pentru că consumul de energie termică s-a redus cu 20-25% și este foarte cald și bine în instituție. Pentru un an de zile am planificat 1 milion și 500 de mii pentru gaze naturale și am economisit 350 de mii.”

GRIGORE MUSTEAȚĂ, expert în eficiență energetică: „Aici a fost pus acoperișul cu izolare cu peliculă de izolare, ca să nu pătrundă aburii la țigla metalică, pentru a nu rugini. Fără pelicula de protecție, acoperișul ruginește, se face condensat și poate rugini și se deteriorează mai degrabă. La pereți a fost izolat nu cu plastic, ci cu vată minerală, care este mult mai bună și mai rezistentă la călduri și la incendiu. 03:59 musca 04:24 Peste 3-4 ani, plăcile de plastic devin mai puțin rezistente, dar vata minerală slujește 20 de ani.”

Menționăm că, în perioada 2022 – 2023, în cadrul Programul Național „Satul European” mai multe instituții publice din țară au beneficiat de lucrări de eficientizare energetică în sumă totală de circa 680 de milioane de lei.

Articolul precedent„Nu mai am tată, nici viață, nici liniște”. O femeie acuză medici din Drochia și Bălți de moartea părintelui său / VIDEO
Articolul următorUn grup de elevi din Băhrinești descoperă laboratoarele Universității de Stat din Moldova
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.