Steliana Grama comemorată de cititorii soroceni

0
312

Acum 12 ani a plecat la cele veșnice Steliana Grama. Poeta cu origini sorocene avea doar 32 de ani când a fost răpusă de o boală incurabilă. A trăit puțin, dar a lăsat o comoară fără preț, au menționat cititorii soroceni, referindu-se la poeziile Stelianei Grama. Poeta a fost comemorată la biblioteca pentru copii din municipiul Soroca, ce-i poartă numele.

În debutul evenimentului, devenit tradițional la bibliotecă, șefa instituției Maria Purici a trecut în revistă activitățile dedicate poetei, desfășurate împreună cu tinerii cititori.

“Poeta s-a născut în iunie. În perioada 1-10 iunie desfășurăm Zilele Stelianei Grama, în cadrul cărora facem activități cu copiii, lansări de carte, discuții asupra cărților lecturate. Organizăm expoziții de desene cu concursul celui mai bun desen. Facem așa, încât să se simtă că Steliana Grama este printre noi. Ne străduim să adunăm public de diferită vârstă ca să facem cunoscută informația despre viața și activitatea poetei, pentru că merită. Steliana Grama a fost o poetă cu literă mare, care ne-a lăsat o moștenire fără de preț – poezia ei”, a menționat doamna Purici.

 

Biblioteca pentru copii are și o colecție de cărți din biblioteca personală a regretatei poete, acestea sunt răsfoite des de cititorii pasionați de poezie. Și la această activitate copiii au recitat poeziile Stelianei Grama, iar unii chiar i-au dedicat versuri.

 

“Când am venit la bibliotecă mă întrebam de ce se numește așa și am aflat despre Steliana Grama. Citind din cărțile ei m-a inspirat să-i dedic o poezie și să scriu și altele. Îmi doresc sa devin poetă”, ne-a spus cititoarea Andreea Varvariuc.

Participanții la activitatea de comemorare au aflat multe fapte din viața tinerei poete, au vizionat un film biografic și audiat cântece pe versurile Stelianei Grama.

Chiar și după moarte, cărțile poetei continuă să apară de sub tipar, versurile needitate fiind promovate și publicate de mama sa Claudia Slutu-Grama

Biblioteca este în permanentă legătura cu părinții poetei, care au grijă că versurile apărute să ajungă pe rafturile bibliotecii din Soroca. La eveniment au fost prezentate patru cărți donate recent, printre care „Să ne păstrăm coloana vertebrală” cu poezie patriotică semnată de Steliana Grama și “Frontiera cu amintiri”- versuri de Claudia Slutu-Grama.

“Îmi amintesc prima întâlnire cu părinții Stelianei, la activitatea  de comemorare în 2009. Tatăl ei a lăcrămat întruna. Este atât de emoționant când o femeie plânge, dar când plânge un bărbat e și mai emoționant. Mi-am amintit și de ziua intitulări bibliotecii, ningea atât de frumos! Vă mulțumim pentru aceste frumoase amintiri și pentru activitățile pe care le desfășurați”, a menționat Eugenia Răileanu, directoarea CDI „M. Sadoveanu” la finalul activității.


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Toamnă frumoasă cu drumuri urâte…
Articolul următor12 medalii de aur și 6 medalii de argint au câștigat triatloniștii soroceni, la campionatele republicane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.