Soroca: casele romilor zac încuiate din cauza crizei / VIDEO

0
267
Cartierul romilor din dealul Sorocii
Cartierul romilor din dealul Sorocii

De cum s-a răcit, străzile din dealul romilor, din municipiul Soroca, au rămas aproape pustii. Casele mari şi frumoase, care odată erau o atracţie turistică, stau încuiatetransmite tvrmoldova.md

  Criza financiară a ajuns şi la romi. Mulți dintre ei nu mai au bani să-şi întrețină gospodăriile grandioase. Prețul mare la gaz, lipsa de lemne şi cărbune de foc, i-au făcut să ia calea străinătăţi.

MARIA CERARI locuitoare din Soroca: „Ce folos că avem casă mare dacă nu avem cu ce să le încălzim? Iarna e frig”.

Acesta este marele necaz al Mariei Cerari, o femeie de 65 de ani, ce şi-a încuiat casa mare şi s-a mutat într-o cămăruţă pentru a trece cu bine de iarnă care se apropie.

MARIA CERARI locuitoare din Soroca: „Am noroc de soba asta care mi-a făcut-o bătrânul meu, se înclzeşte dar trebuie cărbuni, cu lemne nu se încălzesc tare bateriile. Şi oricum e frig. Lumina e scumpă. Şi celelalte odăi le-aşi inchis toate? Da, dar cine să stea acolo dacă copii nu-s şi eu sunt singurică”.

Palatele mari ridicate cu ani în urmă de romii de la Soroca necesită cheltuiele enorme. Dar bani sunt tot mai puți și de aceea cei mai mulți locatari au luat calea străinătăţii. Cei rămași acasă îşi fac griji cum vor ierna.

„Iată o cameră am şi nu o pot încălzi că nu avem foc, lemne nu avem că sunt scumpe. Noi stăm iată cu oghealuri, cu pături, ne învălim, iată aşa stăm toţi. Ţiganele caselor era o mândrie veneau turiştii, vedeau se lăudau că au dar acum ce? Toţi au încuiet şi s-au dus unde au văzut ochii.  Şedem flămânzi, înghețați, iată iarna vine. Cu ce să ne încălzim? Cu ce că iată strâng nuci de pe deal. Uite. Ce să punem frunzele în sobă? Cu ce?”.

Pentru că puţini romi sunt angajați legal, ei primesc o pensie special de doar 1.000 de lei. Statul mai dă in perioada rece a anului o indemnizație de 700 de lei pentru persoanele cu statut special.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.