SITUAȚIE. “Casa noastră este cea mai explozibilă din orașul Soroca”

0
1453

Locatarii blocului de pe strada Artelelor, 33 din municipiul Soroca bat drumul pe la autorități în speranța că vor fi auziți și problema le va fi rezolvată, dar deocamdată totul se rezumă la amânări și promisiuni. Clădirea cu cinci etaje se află pe Dealul Sorocii, în regiunea fostei uzine „Monolit”, și este unicul bloc locativ din municipiu rămas negazificat până în prezent.

În apartamentele acestei case buteliile cu gaze propan-butan “îmbrobodite” cu perdele sau dosite în preajma sobelor sunt un lucru firesc. Chiar dacă normele antiincendiare elementare interzic acest lucru, locatarii nu au altă soluție. “Casa noastră este dată în exploatare prin 1990, fiind construită de fosta uzină Monolit, ne spune Nadejda Smehova, locuitoare a acestui bloc. Ne-au lăsat încă atunci fără apă, fără căldură și fără gaz. Noi am trăit un an și jumătate fără apă, vă închipuiți cum e să trăiești la etajul cinci fără apă? Ne-am adresat atunci peste tot, la primărie, la apă-canal, și ne ignorau, fiindcă ziceau că nu suntem la balanța lor. Noi am creat o asociație a locatarilor ca să avem apă și am instalat pubele pentru evacuarea gunoiului. Fiindcă nu era căldură, unii și-au făcut sobe în case. Casa noastră este cea mai explozibilă din orașul Soroca, la bucătărie sunt făcute sobe și toți au butelii de gaz în apartamente”.
Femeia a fost aleasă de locatarii acestui bloc să le reprezinte interesele și să meargă prin instanțele locale pentru a colecta semnăturile și avizele necesare pentru gazificarea apartamentelor.

Unele butelii sunt în aceleași odăi cu sobele

“Încă din 2012 ne-am adresat ca să fim conectați la gaz, dar ni s-a propus să ne conectăm la două puncte pentru care trebuia să achităm o sumă foarte mare de bani, pe care noi nu eram în stare să o plătim. Acum iată, am decis să fie construită această țeavă pentru casa noastră, dar avem nevoie de semnătura de la primărie. Eu cred că domnul Victor Său nu știe toate nuanțele și tot ce este, dar domnul Grigore Guțu așa l-a informat. Am fost la domnul primar și iar ne-a refuzat. Ne-am înscris la audiență la primarul Victor Său, dar el nu a fost prezent, chiar dacă noi doream să vorbim anume cu el. Suntem majoritatea oameni bătrâni și trăiam iarna în frig, oare mamele lor trăiesc tot așa?”.
Deși conform regulilor generale de apărare împotriva incendiilor în blocurile cu mai mult de două niveluri este interzisă păstrarea și utilizarea buteliilor propan-butan, în apartamentele din această casă buteliile cu gaz sunt obiecte omniprezente. Puțini sunt cei care se încălzesc iarna cu cămine electrice, iar sobele cu lemne și cărbuni se “învecinează” cu buteliile propan-butan.
Conducerea filialei “So- roca — Gaz” a SRL “Floreşti — Gaz” cunoaște problema acestor locatari și spune că a făcut tot posibilul ca să-i ajute. “Demult oamenii aceștia se chinuie, au fost la mine la audiență, am fost și la fața locului atunci când ei au organizat o adunare și le-am explicat procedura pentru conectare, ne-a declarat Boris Andonii, șeful “Soroca — Gaz”. S-au adresat la noi pentru a le elibera avizul de racordare și l-au primit. La primăria municipiului au obținut certificatul de urbanism elaborat de arhitectul orașului și semnat de primar, apoi cu avizul de racordare și certificatul de urbanism s-au adresat unei companii de proiectare care le-a făcut proiectul. După aceasta urmau să avizeze proiectul la “Soroca — Gaz”, rețelele electrice și alte servicii inginerești, inclusiv și la primăria municipiului. Au semnat la toate instanțele, iar la primăria orașului li se pun piedici: ba că nu dau voie să sape un drum, care nu cred că poți să-i spui că-i asfaltat sau în variantă albă. Oamenii aceștia umblă pe drumuri mai mult de o lună de zile, iar primăria pur și simplu refuză”.
Ideea propusă inițial de primărie, ca acest bloc să fie conectat la o țeavă construită anterior de un sorocean, este respinsă de domnul Andonii. “Primarul poate să nu cunoască, dar Grigore Guțu trebuie să știe că eu nu dau drumul în țeava aceea la apă din canalizare, apă sau altceva, acesta-i gaz. Iar pentru a utiliza un gazoduct este necesar un dosar cu informații: de unde a fost procurată țeava și dacă are certificat de proveniență, cine a făcut sudura, dacă este sau nu atestat, de unde s-a luat mufa care trebuie să aibă codul de bare și se înregistrează în calculator, este sau nu atestat maistrul care a făcut construcția, dacă firma este licențiată etc. Pentru acea țeavă veche documente nu sunt, iar proprietarul a decedat”.

  • Nadejda Smehova, locatară a blocului de pe str. Artelelor, 33: “Fiindcă nu era căldură, unii și-au făcut sobe în case. Casa noastră este cea mai explozibilă din orașul Soroca, la bucătărie sunt făcute sobe și toți au butelii de gaz în apartamente”.
  • Boris Andonii, directorul “Soroca — Gaz”:
    “Demult oamenii aceștia se chinuie, au fost la mine la audiență, am fost și la fața locului atunci când ei au organizat o adunare și le-am explicat procedura pentru conectare. S-au adresat la “Soroca — Gaz” pentru a le elibera avizul de racordare și l-au primit”.
  • Grigore Guțu, arhitectul municipiului Soroca:
    “Nu-i vorba că cineva pune un stop și nu vrea să o facă, dar se găsesc posibilități minime de a hotărî problema. Nimeni nu a declarat că nu se gazifică, că nu trebuie de gazificat sau că cineva e împotrivă”.
Ca să se înscrie în decor, această butelie a fost “îmbrobodită” cu o perdea

Am încercat să aflăm opinia primarului municipiului Soroca în acest caz, dar Victor Său nu a răspuns la telefon și nici la mesajul SMS unde i-am scris despre subiectul care ne interesează. Între timp, Grigore Guțu, arhitectul municipiului Soroca, ne-a zis că primăria nu a încercat să împiedice acești locatari să-și gazifice blocul de locuit. “Blocul locativ dat trebuie să fie gazificat, aceasta este poziția mea, afirmă Grigore Guțu, arhitect al municipiului Soroca. Doar că în prezent se examinează posibilitățile care sunt. Anterior a fost eliberată o autorizare de construire, fiind construit în preajmă un gazoduct, care așa și nu a fost dus până la capăt. Este un gazoduct subteran, iar poziția primăriei este următoarea: continuăm rețeaua care merge de la punctul de conexiune sau mai săpăm încă o dată și afectăm părțile carosabile și pietonale cu afecțiuni de drept de proprietate la vecinătăți ca să hotărâm întrebarea pentru cineva. Nu-i vorba că cineva pune un stop și nu vrea să o facă, dar se găsesc posibilitățile minime de a hotărî problema. Nimeni nu a declarat că nu se gazifică, că nu trebuie de gazificat sau că cineva e împotrivă. Răspunsul de la noi îl vor primi în câteva zile, aici nu-i vorba de jumătate de an sau de ani de zile, proiectul trebuie dus până la capăt, iar oamenii să reușească să o ia la balanța de exploatare și să facă gazificarea în casă”. Locatarii au apelat și la Ghenadie Muntean, președintele Consiliului Raional Soroca, care le-a spus că va încerca să-i ajute.


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: “Hulubii adorm în cetatea Sorocii…”
Articolul următorAlți soroceni s-au născut în perioada 5-11 iunie
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.