Singurul loc din lume unde noaptea ține doar 40 de minute. Cum se explică acest fenomen ciudat

0
771

Puțină lume știe că undeva în Europa există un loc magic și unic în lume, în care soarele apune puțin după miezul nopții, mai exact, la ora 00:43 și răsare din nou după numai 40 de minute.

Această priveliște uimitoare poate fi văzută în localitatea Hammerfest din nordul Norvegiei. Aici, misterul nopții durează mai puțin de o oră.

Dacă ai fi crezut că acest fenomen incredibil durează doar o zi și se datorează unei eclipse, ei bine, nu este vorba despre așa ceva, ci despre un ciclu ce durează aproximativ două luni și jumătate.

Grație acestui fenomen care îți taie respirația, Hammerfest este numită și „Țara Soarelui de la Miezul Nopții”. În fiecare an, turiști din toate colțurile Globului vin să aibă parte de o experiență unică.

Norvegia se încadrează în Cercul Arctic, fiind țara nordică în care soarele nu apune circa 76 de zile între lunile mai și iulie.

Cum arată localitatea în care noaptea durează doar 40 de minute

Explicația acestui fenomen rar vine din partea specialiștilor. Potrivit experților, soarele apune pentru numai 40 de minute în momentul în care întreaga parte a pământului de la 66 de grade latitudine nordică până la 90 de grade latitudine nordică rămâne sub lumina soarelui.

Soarele este staționar în spațiu și Pământul completează o orbită în 365 de zile. De asemenea, completează o rundă pe axa ei, adică douăzeci și patru de ore. Zilele și nopțile apar din cauza aceleiași rotații a Pământului în jurul Soarelui. În același timp, durata zilei și a nopții nu este întotdeauna egală.

„Uneori zilele sunt mari și nopțile scurte, alteori zilele sunt scurte și nopțile devin mai lungi. Este cauzată de înclinarea axei Pământului. Desigur, nu există o axă reală a Pământului, însă atunci când Pământul se rotește, un capăt al axei spre nord și celălalt spre sud. Pământul se rotește la un unghi de 66 de grade față de planul său, datorită căruia axa sa este înclinată la douăzeci și trei de grade în loc să fie dreaptă. Datorită înclinării axei, ziua și noaptea sunt mari sau mici. Data de 21 iunie și data de 22 decembrie sunt două astfel de date în care lumina soarelui nu se răspândește în părți egale pe Pământ din cauza înclinării axei pământului, deci, există o diferență între zile și nopți.”, scriu cei de la Știri din Lume.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentUn singur lider străin va participa la ceremoniile de 9 mai, de la Moscova – nu este Lucașenco și nici Xi Jinping
Articolul următorUn angajat a fost concediat pentru că a băut bere la serviciu. A dat firma în judecată, ce s-a întâmplat la tribunal
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.