Copiii care frecventează grădiniţa nr. 17 din oraşul Soroca au dat dovadă că ştiu tradiţiile poporului nostru, în cadrul unei sărbători cu genericul „De la lume adunate şi înapoi la lume date”. Aceasta s-a desfăşurat în formă de şezătoare, în care, alături de copii şi pedagogi, au fost implicaţi şi părinţi.
Evenimentul a avut loc în sala de festivităţi a grădiniţei „Cheiţa de aur”, decorată, cu acest prilej, în stil tradiţional moldovenesc, cu covoare şi ţoluri ţesute manual, obiecte de artizanat precum coşuri din fibre vegetale, ulcioare etc., care redau atmosfera gospodăriilor tradiţionale de pe timpul buneilor şi străbunilor noştri, iar fructele şi recoltele de toamnă întregeau această imagine. La rândul lor, copii din grupa pregătitoare purtau straie în stil naţional.
Ghidaţi de pedagogii lor, lucrătorul muzical Galina Burduja şi educatoarea Adela Crăciun, micii soroceni au pregătit un program deosebit: cântece, poezii de glumă, scenete umoristice, proverbe şi ghicitori, descântece.
„Activez de 32 de ani în grădiniţă, îmi place mult folclorul şi îl valorificăm prin astfel de evenimente. Totodată implicăm părinţii. Până nu le dau şi lor o sarcină, nu mă las. Îi provoc la un cântec sau concurs, de această dată două mame au fost implicate chiar în şezătoare, şi ele poartă straie naţionale şi evoluează cu noi, ne ajută, pentru că e complicat să lucrezi cu un grup mare de copii”, a menţionat doamna Galina Burduja.
În timp ce unii dintre copii mai spuneau câte o glumă, o ghicitoare sau o poezie, ceilalţi desfăşurau diferite activităţi, la fel cum se practica la şezătorile tradiţionale pe timpuri: depănau aţă, dezghiocau porumb sau alegeau miez de nucă. De asemenea copii s-au prins într-o horă, demonstrând că sunt pricepuţi şi la dans.
„A fost o sărbătoare foarte frumoasă, sunt foarte mulţumită. M-au copleşit emoţiile când am văzut toţi copii în costume naţionale, demult nu am avut aşa o plăcere de la o serbare în grădiniţă. Mi-a plăcut mult nivelul de organizare, toţi au fost foarte buni”, a menţionat Snejana Lisnic, mama unei fetiţe din grupa pregătitoare.
Părinţii au fost provocaţi să cânte şi ei, iar la finalul evenimentului, familiile care s-au implicat activ în alte evenimente culturale desfăşurate în instituţia preşcolară, au fost menţionaţi cu diplome din partea administraţiei. Directoarea instituţiei, Olga Corbu, a mulţumit părinţilor pentru implicarea, activismul şi receptivitatea de care dau dovadă.
Grădiniţa nr. 17 „Cheiţa de Aur” din Soroca este frecventată de 283 copii.