O femeie crede că este drăgostoasă când adresează o mulţime de întrebări sau îşi exprimă îngrijorarea. Acest lucru poate fi stânjenitor pentru un bărbat. El poate să se simtă sub papuc şi începe să-şi dorească libertatea. Ea este nedumerită, fiindcă dacă ei i s-ar fi oferit un asemenea sprijin, l-ar fi apreciat. Eforturile femeii de a fi afectuoasă sunt, în cel mai bun caz, ignorate, dacă nu chiar supărătoare.
Şi bărbaţii cred că sunt iubitori, dar felul în care-şi exprimă dragostea o poate face pe femeie să simtă că este dezaprobată sau lăsată fără sprijin. Spre exemplu, când o femeie este supărată, el crede că este afectuos, făcând comentarii prin care minimalizează importanţa problemelor ei. Ceea ce crede el că este un ajutor, o face să se simtă desconsiderată, lipsită de înţelegere şi dragoste.
Aşadar, într-o relaţie, bărbaţii tind să ofere ceea ce ar vrea ei să primească, iar femeile – să dea ceea ce-şi doresc ele să obţină. Fiecare presupune, în mod greşit, că celălalt are aceleaşi nevoi şi dorinţe. În consecinţă, ambii sfârşesc prin a fi nemulţumiţi şi supăraţi.
Care este soluţia? Bărbaţii şi femeile au necesităţi afective diferite: ea are nevoie de grijă, el – de încredere; ea are nevoie de înţelegere, el – de acceptare; ea are nevoie de respect, el – de apreciere; ea are nevoie de devotament, el – de admiraţie; ea are nevoie de recunoaştere, el – de aprobare; ea are nevoie de asigurări, el – de încurajări.
Relaţiile devin mai simple dacă înţelegem necesităţile fundamentale ale partenerei / partenerului. Fără a da mult, ci dând ceea ce trebuie, nu ne epuizăm din punct de vedere afectiv.
Femeile trebuie să conştientizeze un lucru: pentru a mobiliza un bărbat nu încercaţi niciodată schimbarea sau perfecţionarea lui. Acordaţi încredere, nu sfaturi. Schimbarea va veni de la sine.
În contextul celor comentate mai sus, există 2 tipuri de bărbaţi: unii devin, din start, defensivi şi încăpăţânaţi când o femeie încearcă să-i schimbe, alţii sunt de acord, dar mai târziu redevin ceea ce au fost / sunt dintodeauna – defensivi şi încăpăţânaţi. De ce se întâmplă astfel? Răspunsul este cât se poate de simplu: bărbaţii ori se opun activ, ori se opun pasiv. A treia cale nu există.
Secretul unei relaţii fericite constă în înţelegerea şi acceptarea de către ambii parteneri a tipurilor fundamentale de afecţiune. Dragostea este un miracol şi poate dura dacă ţinem cont de diferenţele dintre noi.
Rubrică îngrijită de Dr. Boris Nedelciuc.
Adaptare după: John Gray. Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus – ghid practic pentru îmbunătăţirea comunicării în cuplu. Editura “Vremea”, Bucureşti, 1998, 223 pag.
SURSA: e-dermatologie.md