Sănătate pentru toți – Organizația Mondială a Sănătății a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare

0
36

 Pe 7 aprilie 2023, de Ziua Mondială a Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare. În 1948, țările lumii s-au unit și au înființat OMS pentru a promova sănătatea, a menține lumea în siguranță și a-i ajuta pe cei vulnerabili, astfel încât toată lumea, de oriunde, să poată atinge cel mai înalt nivel de sănătate și bunăstare.

Tema Ziua Mondială a Sănătății 2023 este Sănătate pentru toți. Eradicarea variolei, consolidarea sistemelor de sănătate, controlul tutunului, programele de imunizare, controlul bolilor infecțioase, îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate esențiale – lista extinsă a realizărilor Organizației Mondiale a Sănătății de-a lungul anilor a avut un impact profund asupra sănătății oamenilor din întreaga lume.

De-a lungul deceniilor, OMS a abordat provocările cheie pentru misiunea sa: să conducă eforturile de îmbunătățire a condițiilor sociale, astfel încât oamenii să se nască, să crească, să lucreze, să trăiască și să îmbătrânească cu sănătate bună. OMS a fost, de asemenea, esențial pentru promovarea globală a incluziunii de gen și dizabilități. Dar un astfel de progres a fost amenințat în mod constant de persistența inegalităților în materie de sănătate. Prin urmare, obiectivul de a atinge Sănătatea pentru toți rămâne la fel de important astăzi, ca acum 75 de ani.

OMS joacă  un rol în furnizarea de vaccinuri pentru prevenirea bolilor. Acum avem vaccinuri care ne protejează de peste 20 de boli care pun viața în pericol, ajutând oamenii de toate vârstele să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă. Imunizarea previne în prezent 3,5-5 milioane de decese în fiecare an  prin tetanos, pertussis, gripă și rujeolă. În 2021, a fost introdus un nou vaccin împotriva malariei – primul împotriva unui parazit – cu promisiunea de a salva mii de vieți tineri în fiecare an.

O altă mare realizare de sănătate publică din ultimele decenii a legat de sănătatea femeilor și copiilor. Din a.2000 până în prezent, mortalitatea în rândul copiilor sub cinci ani și al mamelor însărcinate s-a înjumătățit – progres impresionant în protejarea sănătății celor mai vulnerabili.

Să te bucuri de sănătate bună înseamnă nu doar să trăiești fără boală, ci și să atingi o stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă. OMS a lucrat pentru a proteja oamenii de riscurile cheie care duc la boli cronice netransmisibile, cum ar fi consumul de tutun, inactivitatea fizică, consumul nociv de alcool și dietele nesănătoase. Aceste riscuri duc la boli și afecțiuni precum diabet, cancer, accident vascular cerebral și traume și suferințe asociate, reprezentând 74% din toate decesele la nivel mondial.

Mesaje cheie: 75 de ani de îmbunătățire a sănătății publice

 Pentru public:

  • “Sănătate pentru toți” prevede că toți oamenii au o sănătate bună pentru o viață împlinită într-o lume pașnică, prosperă și durabilă.
  • Dreptul la sănătate este un drept fundamental al omului. Toată lumea trebuie să aibă acces la serviciile de sănătate de care au nevoie când și unde au nevoie de ele, fără dificultăți financiare. 30% din populația globală nu are acces la serviciile de sănătate esențiale.
  • Aproape două miliarde de oameni se confruntă cu cheltuieli de sănătate catastrofale sau sărăcitoare, cu inegalități semnificative care îi afectează pe cei din mediile cele mai vulnerabile. Acoperirea universală de sănătate oferă protecție financiară și acces la servicii esențiale de calitate, scoate oamenii din sărăcie, promovează bunăstarea familiilor și comunităților, protejează împotriva crizelor de sănătate publică.
  • Pentru a face din sănătatea pentru toți o realitate, avem nevoie de: indivizi și comunități care au acces la servicii de sănătate de înaltă calitate, astfel încât să poată avea grijă de propria lor sănătate și de cea a familiilor lor; lucrători din domeniul sănătății calificați care oferă îngrijiri de calitate, centrate pe oameni; și factorii de decizie politică angajați să investească în acoperirea universală a sănătății.
  • Dovezile arată că sistemele de sănătate bazate pe o abordare a asistenței medicale primare este cea mai eficientă și mai rentabilă modalitate de a aduce serviciile pentru sănătate și bunăstare mai aproape de oameni.
  • COVID-19 și alte urgențe de sănătate, suprapunerea crizelor umanitare și climatice, constrângerile economice și războiul, au făcut călătoria fiecărei țări către #SănătateaPentruToțil mai urgentă. Acum este momentul ca liderii să ia măsuri pentru a-și îndeplini angajamentele privind acoperirea universală a sănătății.

Maria Cernopîscaia, medic specialist CSP Soroca


Articolul precedentCum a învățat Tatiana Rusnac limba română până a îndrăgit-o? / VIDEO
Articolul următorIngredientul pe care să-l adaugi în apa cu care uzi căpșunele
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.