Romanița Rădița: Cel mai bun sfat din partea mea pentru tinerii romi e să învețe / VIDEO

0
208

Vă propunem un interviu realizat de Andrian Banaru, membru al Clubului Tinerilor Scriitori și Jurnaliști din Drochia, cu Romanița Rădița, elevă în clasa a unsprezecea la Liceul Teoretic Bogdan Petriceicu Hașdeu.

Ce înseamnă să fii de etnie romă în societatea de azi?

– În istorie, romii niciodată nu s-au manifestat ca o etnie care își conturează teritoriile pe harta politică sau au avut o atitudine negativă și discriminatorie față de alte etnii. Trăind în diferite locuri, mereu ne-am păstrat tradiția, cultura, limba și valorile. Astăzi, să fii rom în societate este destul de greu, deoarece încă persistă foarte multe forme de discriminare și stereotipuri cu care ne confruntăm noi, persoanele de etnie romă.

Cunoaștem că participi la numeroase activități ce presupun valorificarea aptitudinilor tinerilor romi. Care sunt câteva dintre aceste activități?

-Am fost președintă a Consiliului de Elevi la gimnaziul Gribova, unde am motivat tinerii să frecventeze școala, să studieze, să fie cât mai deschiși. Am asigurat o interacțiune dintre copii. Acum sunt membră a Comitetului Consultativ al Tinerilor sub egida ONU și sunt membră în cadrul programului Promote, lansat de Asociația Promo-LEX.

Care ar fi câteva probleme cu care s-ar putea confrunta un tânăr de etnie romă astăzi?

-Primul lucru este mediul școlar, deoarece acolo nu este protejat de discriminare directă sau indirectă, de stereotipuri și disconfort. De multe ori, tinerii se confruntă cu bariere la studii, pentru că nu au cine să îi ajute acasă, având în vedere că părinții lor, majoritatea, nu au avut studii, probleme financiare și multe alte probleme care formează o listă mare.

Care ar fi câteva soluții pentru a oferi romilor o situație satisfăcătoare în societate?

-În primul rând, ar trebui să atragem mai multă atenție și să construim o viziune cât mai  bună în societate despre etnia romă. Deci, ce înseamnă să fii de etnie romă? Pentru că există multe stereotipuri și legende. Ar trebui să construim o interacțiune mai bună între comunitatea romă și restul societății din Moldova.

Cu ce mesaj scurt ai putea veni pentru tinerii romi?

-Cel mai bun sfat din partea mea ar fi să învețe, să se implice activ la școală și în societate. Și chiar dacă la momentt întâmpină dificultăți, se confruntă cu bariere sau discriminare, să își amintească mereu de scopul lor și să promoveze etnia romă.

Îți mulțumim, Romanița.

 


Articolul precedentCum a cheltuit Primăria Soroca 110 mii lei pentru (dez)informarea turiștilor? / VIDEO
Articolul următorPenitenciarul nr. 6 din Soroca: 74 de ani de profesionalism și dedicație / GALERIE FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.