RM: cine va face vara aceasta sanie?

0
49

Până când politica a trecut cumva într-un con de umbră, iar politicienii noștri se mai află în febra Sărbătorilor de Paști, vă propun să vorbim despre altceva, mai prozaic și mai pe înțelesul tuturor. Este vorba de pregătirea de iarnă, or nimeni nu a anulat înțelepciunea populară despre carul care trebuie făcut iarna și despre sania pe care un gospodar adevărat o face vara. Esența acestui proverb se bazează pe experiența acumulată în timp și care ne învață că mai bine să anticipăm unele probleme decât să căutăm pe urmă soluții disperate, dar și pe „culcatul nostru pe o ureche”. Adică, a devenit deja o tradiție ca iarnă și toate problemele legate de acest frumos anotimp să vină la noi… pe neașteptate. Adică, toată vara ne scărpinăm aidoma greierașului, iar când vine iarna ne dorim să huzurim ca o furnică.
Așadar, chiar de la începutul acestui an „Gazprom”-ul rusesc a declarat (amenințat) că, începând cu 1 ianuarie 2020, Rusia nu va mai tranzita gazele naturale prin Ucraina, deoarece consideră Ucraina un stat dușmănos, care se îmbogățește nejustificat pe spatele Moscovei. Bunăoară, mai deunăzi scriitorul și activistul civic Nicolai Staricov scria că „…regimul de la Kiev câștigă anual, grație acestui tranzit, de la 3 până la 5 miliarde de dolari, bani care sunt utilizați pentru pregătirea unui război cu Moscova și pentru maltratarea populației din cele două republici separatiste”. Cu toate acestea, rușii nu se mai ascund după deget și recunosc că păstrarea sau anularea tranzitului nu poartă un caracter economic, ci unul politic. Și nu pur și simplu, dar unul de politică mare, ce depășește relațiile dintre cele două țări. Pe de altă parte, prefațând această situație, prin compania „Naftogaz” Kievul, încă în 2018, s-a adresat în arbitrajul de la Stockholm și a dat în judecată „Gazprom”-ul pentru deprecierea costului rețelelor sale de tranzitare a gazelor în caz de încetare a tranzitului, cerând despăgubiri de circa 12 miliarde de dolari! Moscova, bineînțeles, nu recunoaște acest prejudiciu și cere părții ucrainene să returneze creditul de 3 miliarde de dolari oferit încă guvernului Ianukovici. La rândul său, Kievul consideră că nu este vorba de un credit acordat Ucrainei, dar… personal lui Ianucovici. De aici și concluzia rușilor — actuala guvernare ucraineană nu poate fi considerată drept parte legitimă în negocieri și, implicit, nu este în drept să semneze un nou acord de tranzitare. O întreagă harababură din care au de pierdut cu toții, inclusiv și RM.
Între timp, în Ucraina a fost ales un nou președinte și multă lume credea că relațiile dintre cele două țări ar putea intra pe un făgaș normal și că problema tranzitului de gaze ar fi avut rezolvare, dar… Primele acțiuni ale ambelor părți nu prea lasă loc de optimism. Vladimir Putin a declarat că Rusia este gata să acorde cetățenia nu doar populației din regiunile separatiste, dar și tuturor doritorilor din Ucraina. Acest lucru ar însemna, în opinia liderului de la Kremlin, nu o provocare, dar un gest umanitar. Volodimir Zelenski a răspuns tare și răspicat: „…nu este cazul ca autoritățile ruse să piardă timpul cu seducerea cetățenilor din Ucraina. Noi cunoaștem bine ce înseamnă pașaportul rusesc. Acesta înseamnă să fii arestat pentru demonstrații pașnice, acesta înseamnă să nu ai concurenți și alegeri libere… Noi la fel suntem gata să oferim cetățenia ucraineană cetățenilor tuturor țărilor care suferă de regimuri autoritare și corupte. În primul rând, rușilor, care astăzi suferă cel mai tare”. Replica acidă și ironică a lui Putin nu s-a lăsat așteptată: „Chiar așa a zis Zelenski? Aceasta înseamnă că ne vom înțelege, cu siguranță!”.
Până la urmă, ironia și sarcasmul își au locul în politica mare, dar ce vom face la iarnă fără gaze noi, cei mici? Am citit zilele acestea că, bunăoară, Ungaria şi Slovacia se pregătesc, împreună, pentru eventualitatea în care, în lipsa unui contract de transport de gaze naturale ruso-ucrainean, nu va mai exista furnizare dinspre Ucraina. De exemplu, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó a declarat că, în septembrie 2019, va fi creat un grup de lucru cu toate firmele de furnizare, transport şi distribuţie de gaze naturale din Ungaria şi Slovacia, al cărui scop este elaborarea unui plan de acţiune care să garanteze alimentarea cu gaze naturale a celor două ţări. Înaltul oficial a reamintit că Ungaria deja are acordul CEO-ului Gazprom, Alexei Miller, ca Ungaria să poată cumpăra încă din acest an o parte a necesarului de gaze naturale pentru 2020, care ar fi trebuit transportat prin Ucraina, şi să o stocheze… Nu sunt specialist în materie și nu știu dacă exemplul acestor țări ar putea fi urmat și de RM, dar când văd că autoritățile de la Chișinău se ocupă de ce dorești numai nu de înjghebarea unei sănii chiar mă strânge în spate…
Apropo, o veste bună pentru acei care se plâng că prea puține partide politice avem în RM. Din surse sigure am aflat că, de curând, la Ministerul Justiției va mai fi înregistrat un partid. Or, dacă stăm rău cu săniile, să fim primii măcar la numărul de partide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.