Regionalizarea serviciilor de alimentare cu apă potabilă în raionul Florești: practici și priorități

0
187

Organizația Națiunilor Unite avertizează că, la nivel mondial, există un risc iminent de criză a apei potabile, în special, în marile orașe, din cauza risipei, a consumului de exces și a schimbărilor climatice. Nu se referă deocamdată și la Republica Moldova, unde potrivit specialiștilor hidrologi, există suficientă apă pentru toata lumea, iar în teritoriul comunei Gura Căinarului, chiar și pentru asigurarea consumului de apă a mai mult de jumătate din localitățile rurale și urbane ale raionului Florești.

Procesul de explorare a apelor subterane în zona de captare din comuna Gura Căinarului, a început în anul 1980, unde s-au forat în apropierea râului Căinari, opt sonde de adâncime, dintre care 7, sunt în operare, iar a opta – de rezervă. Sondele, din comuna Gura Căinarului, constituie sursa principală de aprovizionare cu apă potabilă a 9 localități rurale și urbane, cu perspectivă de extindere în timpul apropiat și către satele Prajila, Rădulenii Vechi, iar pentru  SA „Servicii comunale Florești”, – o oportunitate de experimentare  a procesului de regionalizare a serviciului de alimentare  cu apă potabilă care  s-a extins etapizat, până în prezent,  și   către alte 23 de localități rurale și urbane din raion. Dar acest proces  a necesitat și investiții foarte mari ale statului precum și ale partenerilor externi, pentru construcția  infrastructurii ce ține de sectorul regional de aprovizionare cu apă potabilă. De-a lungul anilor, în raionul Florești, s-au implementat mai multe proiecte de acest fel, cum ar fi: „Apa pentru viață în Regiunea de Nord”, susținut de  Proiectul Elveției de Apă și Sanitație, Agenției de Cooperare Austriacă pentru Dezvoltare și implementat de ADR Nord, care a asigurat  conectarea în sistem centralizate de apeduct   a peste  10 mii 500 de beneficiari, din 10 localități ale raionului Florești. Bugetul total al proiectului a fost de  66,86 mln. de lei, dintre care 29,90 mln. de lei sunt sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, 30,4mln. de lei,  reprezintă cofinanțarea ApaSan, 4,73 mln. de lei- contribuția populației, 1,42 mln. de lei  contribuția operatorului regional SA  „Servicii comunale Florești” și 417.000 de lei, contribuția administrațiilor publice locale. In primăvara anului 2019, au finalizat lucrările de construcție – montaj și darea în exploatare a sistemelor de apeduct în 4 sate, totodată, s-a inaugurat oficial și noul sistem  de apeducte, de interconexiune care include:  rezervoare de apă, conducte de aducție, precum și 14,5 km. de rețele de distribuție a apei, în satul Zăluceni, la Vertiujeni – 17,1 km. și 12km. la Târgul Vertiujeni. Investiția totală, se estimează la 29,1 mln. de lei, alocați din Proiectul Elveției de  Apă și Sanitație. Iar, în satul Jabca,  apa se captează dintr-un izvor cu debit mare și curgere rapidă, situat în extravilanul localității.  Apa este potabilă, ceea ce se datorează adâncimii in care își are origine izvorul. Rețelele de distribuție a apei au o lungime de 13,7 km. care, împreună cu rezervorul de apă, s-au dat în exploatare la 24 mai 2019 Investiția totală  se estimează la   7,31 mln. de lei,  de-asemenea alocați prin Proiectul Elveției de Apă și Sanitație . Cu o lună în urmă, s-a recepționat la terminarea lucrărilor și renovarea rezervorului subteran de apă potabilă, cu volumul de 2.000 m3, din strada Independenței a orașului Florești.

Potrivit  coordonatorului de proiect  finanțat de ApaSan, Lilian Isac „…    s-au executat  lucrări de hidroizolare pe interior și pe exterior, ca să nu permită scurgeri de apă din rezervor în afară și nici infiltrații din sol. Rezervorul a fost acoperit cu material mono-component cu grad înalt de durabilitate și rezistență  la precipitații, la factorii de uzură, precum și la acțiunea razelor ultraviolete, concomitent s-a amenajat și zona de protecție din jurul rezervorului. ”     Valoarea totală a proiectului implementat de ApaSan+, a constituit, potrivit   directorului SA „Servicii comunale Florești ”, Eugen Barbalat, 4,2 mln. de lei, dintre care: 1,8 mln. de lei, reprezintă contribuția Consiliului orășănesc, care deține  și  întregul pachet de acțiuni. „Implementarea   proiectului finanțat de ApaSan+, a fost mai mult ca o necesitate, pentru că acest rezervor cu volumul de 2.000 m3, construit din beton armat, prin anii 1980, de  mai demult a necesitat renovare și reabilitare. Este și unul dintre cele mai importante instalații  din gestiunea noastră pentru că, de aici, apa este livrată în cel de-al doilea rezervor subteran, cu volumul de 2.000 m3,  din strada Mihai Viteazu, din or.Florești, contribuind astfel, la îmbunătățirea calității serviciilor de alimentare cu apă. Misiunea noastră este ca să asigurăm o livrare de apă de calitate către toți consumatorii, de aceia și ne stăruim să menținem și serviciile  prestate, la acest nivel”, a declarat directorul SA „Servicii comunale Florești ”, Eugen Barbalat.

Colaborarea  dintre Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, prin intermediul Fundației Centrul Moldo-Elvețian pentru cooperare SCAT, Consiliul orășănesc și SA „Servicii comunale Florești,” a permis  semnarea în luna martie, anul curent  și a unui Contract de Cooperare privind dezvoltarea capacităților tehnice și operaționale ale operatorului regional SA „Servicii comunale Florești,” prin implementarea sistemului informațional GIS, instruirea personalului în acest domeniu, acordarea asistenței și în elaborarea Strategiei de micșorare a pierderilor, în sistemele de alimentare cu apă.

Pavel SAVCA


Articolul precedentFlorești: unde și când va stinge lumina, în legătură cu executarea lucrărilor de mentenanță
Articolul următorCe principii de educație au stat în capul mesei în familiile sorocenilor?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.