Răspundem: Cine, cum și de ce sunt testați la domiciliu la coronavirus

0
1464
Ludmila Ciobanu, șefa CS Soroca

Cunoaștem că, de curând, a început testarea la domiciliu a cetățenilor de coronavirus de către colaboratorii medicinei primare. Aceasta a fost decizia Ministerului de resort, care însă a stârnit diferite reacții în societate. Am invitat-o pe Ludmila Ciobanu, șefa Centrului de Sănătate Soroca, să oferim cititorilor mai multe detalii despre această procedură și aplicarea ei în practică în raionul Soroca.

– De când se face testare la domiciliu de către colaboratorii medicinei primare din raionul Soroca?

– De către Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova a fost luată decizia, în baza Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie „Infecţia cu coronavirus de tip nou Covid-19”, formele uşoare de Covid-19 să fie tratate la domiciliu de către medicul de familie.

Supravegherea pacienţilor se face telefonic, cu coordonarea la distanţă a activităţilor. De aceea ei trebuie să fie sinceri, responsabili, deschişi cu medicul de familie despre starea de sănătate şi în caz de agravare să-l informeze urgent. Ulterior s-a hotărît ca de către Asistenta Medicala Primară să fie petrecută testarea la domiciliu a persoanelor ce se tratează la medicul de familie  cu forme uşoare de COVID-19 sau sunt suspecte la maladia dată.

 

– Cunoaștem că înainte de a demara testarea la domiciliu, personalul medical a fost instruit. Dați-ne câteva detalii despre instruiri.

– În baza ordinului MSMPS Nr. 412 din 17.04.2020 a avut loc instruirea asistentelor medicale de familie on-line, câte un reprezentant de la fiecare Centru de Sănătate autonom. Instruirea a fost petrecută de către reprezentanţii Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agengiei Naționale Sănătate Publică.

În cadrul raionului au fost formate doua echipe mobile de testarea pacienţilor a câte două asistente medicale, ce au fost instruite şi de colaboratorii CSP Soroca.

 

– În ce constă procedura de testare la domiciliu?

– Prima testare a fost petrecuta pe data de 29 aprilie. Pacientului cu un tampon i se şterge peretele posterior al faringelui şi suprafaţa amigdalelor, se pune într-o eprubetă ce se închide cu un capac.

Echipa mobilă este echipată conform cerinţelor ordinelor în vigoare: combinezon, respirator, vizier, două perechi de mănuşi, măşti, halat de unică folosinţă. Echipamentul se schimbă la fiecare pacient şi se pune într-o pungă de pericol biologic. Contează mult îmbrăcarea şi dezbrăcarea echipamentului de protecţie pentru a preveni contaminarea.

 

– Cine sunt supuși testării la domiciliu?

– Se testează persoanele suspecte cu boală respiratorie acută ce prezintă febră şi/sau un semn al bolii – tuse, dificultăţi de respiraţie, rinoree, etc şi se încadrează în vârsta de la 18 ani până la 60 ani, fără boli cronice aşa ca diabet zaharat, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, etc.

Copiii de la 0-18 ani, gravidele, persoanele după  60 ani, cei cu boli cronice între 18-60 ani se tratează în staţionar. Recoltarea probelor se face pe nemâncate, înainte de a folosi lichide sau de a se spăla pe dinţi, este interzis fumatul.

 

– De ce se face această procedură la domiciliu, care sunt avantajele?

– Testarea la domiciliu va permite un număr mare de persoane suspecte la COVID-19 să fie examinate, fiindcă Spitalul Raional îşi va relua activitatea tratând şi celelalte maladii, iar capacitatea de testare a Spitalului va scădea. Unui pacient cu formă uşoară de COVID-19 îi este mai confortabil şi convenabil să se testeze la domiciliu, dar respectând cerinţele sanitaro-epidemiologice şi de autoizolare.

 

– Ce fel de teste sunt acestea utilizate la domicilu și ce se întâmplă cu probele, unde sunt procesate?

– Testele ce sunt utilizate Kit VTM-Mediu de Transport Universal Mediu Broth Base sunt repartizate de către Ministerul Sanatatii, Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova gratuit. Probele colectate sunt transportate şi procesate de către laboratorul de referinţă CSP Bălţi.

 

– Republica Moldova nu este pioner în acest sens. Și alte țări testează la domiciliu…

– Testarea la domiciliu se face în mai multe ţări. În unele ţări se practică chiar şi instalarea corturilor în stradă, persoana îşi ia testul şi singur îşi colectează probele biologice.

 

– Testarea la domiciliu a strârnit diferite reacții. Ce mesaj aveți pentru cei care au păreri negative despre procedura asta?

-Persoanelor cărora nu le este pe plac procedura dată, le-aş recomanda să discute cu persoane ce au suportat o formă gravă sau foarte gravă şi apoi să-şi facă concluzii.

Iar lucrătorilor medicali trebuie de exprimat numai mulţumiri, stimă şi respectul Dumneavoastră, fiindcă ei sunt pe prima linie, în centrul focarului şi îşi jertfesc nu numai sănătatea, dar chiar şi viaţa.

Vin cu un apel către cetăţeni: Dragi Soroceni! Chiar dacă ieşim din carantină, virusul nu dispare. De aceea, trebuie să purtăm mască, mănuşi, trebuie respectată distanţa socială, respectată igiena mîinilor, igiena corpului, curăţenia spaţiului în care vă aflaţi. A preveni orice maladie e mai uşor decît a o trata.  

 

-Vă mulțumesc pentru interviu.


Articolul precedentPandemia amână nunțile și cumătriile din Soroca
Articolul următorVIDEO: Ședința comisiei raionale pentru dezvoltare economică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.