Protestul cetățenilor: locuitorii cer pornirea activității debarcaderului de la postul vamal Soroca-Țekinovka / VIDEO

0
540

Zeci de cetățeni s-au adunat astăzi in preajma punctului de trecere a frontierei Soroca – Țekinovka, nemulțumiți de faptul ca deja de mai bine de jumătate de an nu pot traversa răul Nistru cu debarcaderul. Oamenii spun ca acesta este un impediment foarte mare in viața lor de zi cu zi. Nu pot ajunge la rude, la mormintele persoanelor dragi, la muncă sau și la cumpărături. 

„De dimineața am arendat o mașina și am venit aici pe la Moghiliov. Am plătit 600 de hrivne ca sa ajung aici, la nepoată. De când nu mai circula debarcaderul nici eu nu pot veni la ea, nici ea la mine. Anul trecut mi-a murit soțul și ea nu a putut veni la înmormântare”, ne-a povestit o bătrâna.

„Trebuie sa vina aici un reprezentant al Parlamentului sa soluționeze aceasta problema. Noi avem nevoie sa fie deschis debarcaderul. De asta au nevoie oamenii”, a declarat o alta doamnă.

„Am trimis scrisori și la Parlament, și la Guvern, și la Președinție, și la Primărie, și la Slujba Navală. Nu am primit niciun răspuns. Ei zic ca așteaptă răspunsuri de la autoritățile romane și ucrainene. Dar ce legătura au ei cu acest subiect?”, a întrebat retoric un alt protestatar.
Oamenii se gândesc să apeleze la parlamentarii originari din Soroca, în speranța că vor găsi o soluție la problema băștinașilor.

Reprezentantul Serviciului Naval prezenta la fața locului ne-a declarat pe scurt că membrii comisiei au venit să examineze dacă agentul economic a îndeplinit prescripțiile transmise anterior. Primele constatări ale inspectorilor arată că nu a fost îndeplinită nici o condiție și cel mai probabil nu va primi autorizație de funcționare.

L-am contactat pe Veaceslav Burlacu, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dar nu a răspuns la telefon.

„Cunosc că astăzi a avut loc protestul. Ceea ce tine de noi, sunt respectate toate condițiile. Dar conform spuselor examinatorilor debarcaderul deja poate funcționa”, a vorbit administratoarea afacerii Lilia Mațenco.
Deși compania care administrează debarcaderul susține că totul este funcționabil și deja locuitorii pot să treacă liber vama, Igor Ranga afirmă: „Mai sunt careva codiții care trebuie îndeplinite și degrabă debarcaderul va funcționa”.

Amintim că în luna iunie, Agenţia Navală din Republica Moldova a interzis exploatarea a trei din patru debarcadere din raionul Soroca. Motivul este condițiile tehnice în care se află acestea. Când vor începe a circula nimeni nu știe, iar sorocenilor li s-a propus să aleagă alternative ca Otaci-Moghileov-Podolsk sau Unguri-Bronniţa. Între timp în raionul Soroca din cele patru puncte de trecere de tip debarcader ce leagă malurile Nistrului, activează doar cel de la Vasilcău.

Valeria Prisacari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.