Fostul jurnalist Gabriel Călin promovează activ narațiuni false ale propagandei ruse, dar și activiști și politicieni locali sprijiniți de Moscova, cum ar fi Ilan Șor sau Igor Dodon. Printre exemplele retoricii lui Călin se numără acuzarea actualei guvernări că a vândut R. Moldova europenilor și americanilor, că vrea să o atragă în război urmând „scenariul ucrainean” sau că pregătește „invadarea regiunii transnistrene”. Tot el răspândește falsuri și speculații despre referendumul privind aderarea la UE, criza energetică și introducerea vizelor pentru moldoveni în UE și țările CSI. I-am analizat activitatea pe rețelele sociale și vă arătăm de ce tezele și narațiunile pe care le promovează nu corespund adevărului și îl fac o portavoce a propagandei ruse.
Gabriel Călin are două conturi de TikTok: Кэлин și Кэлин на русском, unde are peste 80.000 de urmăritori. Pe această platformă el publică videouri proprii și face live-uri cu activiști și politicieni pro-ruși. Acesta mai are un canal de Telegram (circa 5.200 de abonați), altul pe Facebook (peste 7.300 de urmăritori) dar și un canal pe YouTube (aproape 14.000 de abonați) unde, de obicei, publică interviuri cu politicieni sprijiniți de Kremlin și, mai nou, cu reprezentanți ai puterii de la Moscova. Cu câteva zile înainte de publicarea acestui articol, Călin a modificat confidențialitatea canalului de TikTok Кэлин din public în unul privat. Între timp, a anunțat despre faptul că a primit avertizări de la TikTok privind posibilitatea ștergerii canalului.
Falsuri și speculații despre referendumul pentru integrarea europeană
Gabriel Călin promovează intens falsuri și speculații despre referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la UE din 20 octombrie, îndemnând cetățenii să voteze „Nu” în cadrul plebiscitului. Într-un video postat pe YouTube și distribuit pe TikTok la 13 iunie, acesta a spus că prin plebiscitul din octombrie „suntem impuși să o votăm pe Maia Sandu” și că „oricine este împotriva referendumului, este trădător de țară”. Afirmația este falsă, referendumul neavând vreo legătură cu alegerile prezidențiale care se vor organiza în aceeași zi. El a mai spus că exercițiul este unul antidemocratic, ceea ce este un fals, după cum a demonstrat Stopfals.md.
În același video, Călin speculează pe seama întrebării formulate din buletin: „În baza legilor pe care le-au adoptat ei, ai dreptul să te expui doar pentru referendum (…) din start ești impus doar să susții referendumul”. Și această afirmație este falsă, întrucât în buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” și două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.
Aliat al Moscovei în promovarea „atacului” Ucrainei asupra regiunii transnistrene
O altă narațiune falsă promovată intens de Gabriel Călin este cea despre „atragerea Moldovei în război”, urmând „scenariul ucrainean”. Într-un video publicat la 22 februarie 2023, și care a strâns peste 658.000 de vizualizări, Călin afirmă că „Ucraina a decis să atragă încă o țară (n.r. – R. Moldova) în acest război” (în original: «Украина решила вовлечь в эту войну еще одну страну»), deschizând „al doilea front în Transnistria”. Tot în acest video, el a continuat cu un alt fals. „Cert este că atât americanii, cât și europenii vor foarte tare ca regiunea transnistreană să se unească cât mai rapid acestui război, deschizând în acest sens al doilea front” (în original: «суть в том что, и американцы, и европейцы очень хотят чтобы Приднестровский регион присоединился как можно быстрее к этому конфликту, к этой войне, открыв тем самым второй фронт»), a spus Călin.
Teza unui posibil atac al Ucrainei asupra regiunii transnistrene a fost promovată de Călin și în alte videouri, inclusiv alături de Bogdan Țîrdea. Unul dintre aceste videouri a adunat peste 900.000 de vizualizări. De fapt, ceea ce a făcut Călin în acea perioadă a fost să alimenteze speculațiile Ministerului rus al Apărării, care la 23 februarie 2023 a afirmat că Ucraina ar pregăti o provocare armată în regiunea transnistreană a R. Moldova.
Faptul că speculațiile Kremlinului nu s-au adeverit nu l-au făcut pe Călin să se oprească din a răspândi minciuni despre o posibilă „invazie”. Într-un live cu același Bogdan Țîrdea, publicat la 4 martie 2023, Călin spunea că „Ucraina are acum „card blanche” (mână liberă – n. r.) să facă orice în regiunea asta (transnistreană – n. r.)”. El a promovat narațiunea și în lunile care au urmat.
„Scenariul Ucrainei” sau „atragerea R. Moldova în război” de către Occident și guvernarea pro-UE sunt unele dintre narațiunile preferate ale propagandei Kremlinului, despre care Stopfals.md a scris de mai multe ori (aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici).
SUA, UE și Soros – „adevărații stăpâni ai R. Moldova”
Călin promovează cu regularitate o narațiune veche a propagandei ruse despre pretinsa implicare a SUA și UE în politica internă a R. Moldova. Într-un video publicat la 27 octombrie 2023, el spune că „adevărații stăpâni ai R. Moldova nu sunt cei din PAS, ci europenii și americanii, care sunt reprezentați aici de ambasadori”. Aceeași narațiune a fost reluată și în alte videouri publicate ulterior.
Într-un video publicat la 20 ianuarie 2023, în care este prezentată o fotografie în care apare Maia Sandu și Alex Soros, Călin spune că „acesta este fiul lui George Soros, adevăratul stăpân al Maiei Sandu și al întregii Moldove”. Cinci zile mai târziu, el a publicat o secvență dintr-o emisiune la care a participat la Orizont TV, televiziune afiliată oligarhului fugar Ilan Șor (licența căreia a fost suspendată la sfârșitul anului 2023 de către Comisia pentru Situații Excepționale). În acea secvență, Călin spune: „În R. Moldova, la etapa actuală, marea majoritate a funcțiilor de stat sunt deținute de descendenții acestui fond (n. r. – Soros). Ori este vorba despre președintele țării, premierul, președintele Parlamentului, șeful SIS. Toți oamenii aceștia vin de la Soros”. Pretinsa implicare a SUA și UE în treburile R. Moldova este una dintre principalele narațiuni propagandistice ruse, repetate de înalți oficiali din Federația Rusă și politicieni pro-ruși locali precum Igor Dodon sau Ilan Șor.
Falsuri despre vize în UE și CSI pentru moldoveni și pentru ruși în R. Moldova
Călin a lansat speculații și pe marginea proiectului de lege care stipulează că cetățenii moldoveni, care sunt subiecți ai restricțiilor internaționale, riscă să rămână fără cetățenia R. Moldova. Într-un video publicat la 16 mai, când proiectul a fost aprobat de Parlament în a doua lectură, el a speculat că americanii și europenii vor decide soarta cetățeniei moldovenești prin impunerea unor sancțiuni. „Iar sancțiunile pot fi aplicate tuturor celor care critică această guvernare”, a spus el. Afirmațiile sunt false. Partenerii externi ai R. Moldova nu sancționează cetățeni care critică guvernarea, ci pe oligarhi fugari precum Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, sau pe cei care contribuie prin acțiuni la destabilizarea R. Moldova, cum ar fi deputata afiliată lui Șor, Marina Tauber sau fugarul la Londra, Gheorghe Cavcaliuc.
Într-un alt video publicat la 28 decembrie 2022, Călin a afirmat că „din noiembrie 2023, UE va impune vize pentru moldoveni”. Și această afirmație este falsă. UE nu a impus anul trecut vize pentru moldoveni, și nici nu există premise pentru o astfel de decizie. De fapt, falsul promovat de Călin ține de o autorizație de călătorie electronică ETIAS (European Travel Information and Authorization System) pentru intrare în spațiul Schengen. Măsura urma să fie aplicată din noiembrie 2023, dar a fost transferată pentru mai 2025. Este important de menționat că ETIAS nu este o viză, ci o autorizare obligatorie prealabilă pentru cei eligibili pentru călătorii fără viză.
Iar într-un video publicat la 13 iulie 2023, Călin a promovat și falsul că R. Moldova intenționează să introducă regim de vize cu Rusia. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a dezmințit atunci zvonul. Ulterior, Călin a revenit la tema regimului de vize, spunând că „moldovenii vor avea nevoie de vize pentru a călători în statele CSI, inclusiv Rusia”. Și acest fals a fost demontat de Ministerul Afacerilor Externe.
Speculații și manipulări pe seama crizei energetice
Criza energetică prin care a trecut R. Moldova din cauza războiului provocat de Rusia în Ucraina a fost folosită ca instrument de manipulare de către canale de dezinformare și politicieni aserviți Kremlinului. Speculații la această temă a promovat și Gabriel Călin. Într-un video publicat la 21 octombrie 2022 el spune că „guvernarea ne lasă în beznă” și că „urmează deconectarea curentului electric”. Tot aici, Călin a vociferat falsul precum că „Maia are o mamă pe care a dus-o repede de acasă, atunci când a văzut că vine bîja”. El a mai afirmat că „moldovenii vor sta fără curent și nu își vor putea încărca măcar telefoanele”, iar ulterior a spus că „revenim la întuneric și frig ca în anii 90”. Călin a revenit în mod repetat la subiect până la sfârșitul anului 2023. În schimb, el a promovat intens promisiunea lui Șor despre gazele naturale la 10 lei pentru Găgăuzia. Stopfals.md a scris că despre promisiunea goală a oligarhului.
Într-un video postat la 27 iunie 2023, Călin spune că: „Începând cu anul 2024, Ucraina va sista tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său. Asta înseamnă că vom procura gaze de la alte țări, la un preț mai mare de vreo trei ori” (în original: «С 2024 года Украина остановит российского газа через свою страну. Это значит, что мы будем закупать газ у других стран, по цене в три раза выше»). Afirmațiile sunt false, tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei nefiind sistat până în prezent. Stopfals.md a demontat anterior falsuri și speculații despre criza energetică.
Promotor al propagandiștilor în serviciul Kremlinului
Pe lângă răspândirea falsurilor și a narațiunilor propagandei ruse, pe TikTok Gabriel Călin face live-uri cu activiști și politicieni pro-ruși, cum ar fi Igor Dodon, Ilan Șor, Bogdan Țîrdea, Vasile Bolea, Ion Chicu sau Vitalie Florea, un propagandist despre care recent a scris Stopfals.md. Acești actori, dar și alții precum Vlad Filat, Iurie Roșca, Maria Zaharova, Mikael Badalyan (un blogger propagandist pro-rus căruia autoritățile de la Chișinău nu i-au permis recent să intre pe teritoriul R. Moldova) sunt subiecți ai interviurilor pe care Călin le publică pe canalul său de YouTube.
La 1 august, Călin a publicat un interviu cu oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare cu executare pentru implicarea în „frauda bancară”, și un promotor activ al falsurilor, fiind vizat în mai multe articole ale portalului nostru. În materialul care a adunat peste 150.000 de vizualizări, Șor a manipulat și promovat mai multe falsuri, printre care faptul că „Occidentul a instaurat dictatură în Moldova” (demontat anterior de Stopfals.md), și-a promovat falsurile din foile volante la teme sociale, tema energiei și „avantajele” aderării la Uniunea Economică Euroasiatică, despre care a scris recent Stopfals.md, a promovat speculații despre referendum și sprijinul financiar acordat de UE, afirmații care, la fel, au fost demontate de portalul nostru.
La 3 septembrie, pe canalul său a fost publicat un interviu cu purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, și ea o promotoare activă a dezinformării. În video, Zaharova promovează o serie de falsuri și manipulări, printre care că R. Moldova „merge pe același scenariu pe care Occidentul îl testează în Ucraina”, a comparat situația din R. Moldova cu cea din Germania nazistă și a acuzat că are loc „românizarea” R. Moldova. Stopfals.md a demonstrat în repetate rânduri că subiectul „românizării” R. Moldova este unul fals. Zaharova a mai spus că „România vrea să înghită Moldova” – un alt fals demontat anterior, și a făcut mai multe afirmații mincinoase despre comunitatea LGBT.
De la proprietar de site-uri afiliate PDM, la promotor al Rusiei
Gabriel Călin este un fost jurnalist care a activat în cadrul unor instituții media precum TV7, Jurnal Trust Media și Deschide.md. El figurează în calitate de fondator al mai multor site-uri, printre care Livenews.md, Moldova24.md și Today.md, care, conform unei investigații jurnalistice din 2017, în perioada guvernării PDM s-au făcut remarcate în special prin materiale critice la adresa oponenţilor politici ai oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar şi prin limbajul dur şi plin de etichete folosit de autori. Călin a spus într-un interviu că activitatea site-urilor Moldova24.md și Today.md a fost suspendată din lipsa banilor.
În 2017, Călin a dispărut brusc din viața publică și s-a refugiat în SUA, unde a lucrat șofer de TIR. În noiembrie 2018 el a fost implicat într-un accident grav, iar ulterior a revenit în R. Moldova. În octombrie 2019 el și-a reactivat canalul de YouTube, unde treptat a început să publice videouri critice la adresa PAS și să promoveze protestele lui Șor, iar mai apoi exponenți ai propagandei ruse.
În aprilie 2024, în perioada în care formațiuni politice afiliate lui Șor au creat la Moscova blocul politic Victorie, Călin se afla în capitala Federației Ruse. Acolo el a participat la evenimentul de lansare al organizației Eurasia, înregistrată pe numele fostei trezoriere a fostului partid Șor, Nelli Parutenco, și controlată de oligarhul fugar Ilan Șor. Portalul Nokta.md a scris anterior că organizația Eurasia este „sponsorul” care ar face plăți lunare către unii pensionari și bugetari din Găgăuzia prin intermediul băncii rusești Promsvyazbank, iar Ziarul de Gardă a scris cum zeci de copii din R. Moldova au ajuns să-și petreacă vacanța în tabăra de „reeducare” a copiilor ucraineni, în cadrul unui program finanțat de „Eurasia” lui Șor.
La 17 august curent, Călin a anunțat pe platformele sale de social media că lansează proiectul Чемодан. Вокзал. Россия! (Valiza. Gara. Rusia! – n. r.), în cadrul căruia va călători în Rusia și va arăta „cum trăiește lumea în regiuni îndepărtate ale Rusiei”. La 10 septembrie, el a publicat primul episod, filmat în regiunea Tula, în care, printre altele, promovează cardurile Mir, prin care Șor introduce bani ilegali în R. Moldova, acțiuni investigate de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, precum și de Serviciul Combaterea Terorismului.
Victoria Borodin,
Stopfals.md