Asistență socială reprezintă ansamblul de măsuri și activități, realizate pentru satisfacerea necesităților sociale ale persoanei sau familiei, în scop de depășire a unor situații de dificultate, precum și de prevenire a marginalizării și excluziunii sociale, inclusiv, acordare de prestații sociale.
În raionul Drochia, Structura Teritorială de Asistență Socială, dispune de un spectru larg de servicii în beneficiul persoanelor defavorizate: serviciul de îngrijire, prepararea hranei și distribuirea prânzurilor calde, aprovizionarea cu apă și produse, realizarea igienei personale, plata serviciilor comunale, implicarea în activități sociale și culturale.
Serviciile de asistență socială se confruntă zilnic cu o serie de probleme, despre care echipa HUB-ului Tinerilor Scriitori și Jurnaliști, și-au propus să afle mai multă informație din prima sursă, organizând o conferință de presă-express cu Gabriela Cumpătă, șefa Structurii Teritoriale de Asistență Socială Drochia.
- Doamna Gabriela, știm că Structura Teritorială de Asistență Socială Drochia joacă un rol important în prestarea serviciilor de calitate pentru cele mai vulnerabile persoane din comunitate și are o contribuție semnificativă în sprijinul și ajutorul acestei categorii sociale. Care sunt cele mai frecvente probleme întâlnite de zi cu zi?
- Probleme sunt foarte multe, și noi, fiind asistența socială, ne ocupăm atât cu copii, în mare parte – cu cei, care se află în situații de risc, a căror părinți sunt plecați peste hotare și ei sunt lăsați în grija buneilor, sau altor membri ai familiei; cu copii mai dificili, care abandonează școala, nu doresc să învețe și noi încercăm zi de zi, să-i monitorizăm, să-i ajutăm, poate chiar și cu un sprijin financiar, ca ei să depășească situația mai dificilă din viața lor. La fel, avem și probleme legate de alte categorii vulnerabile, care necesită sprijin constant: bătrânii, care au nevoie de ajutor cu alimente, având o pensie mică, pe care încercăm să-i ajutăm prin diferite campanii, lansate împreună cu tot colectivul. Mai sunt persoanele cu dizabilități, care ne cer ajutorul. Asistenții sociali colaborează cu diverse Organizații Non-Guvernamentale (ONG), care vin în ajutor cu vouchere pentru produse alimentare și igienice, reușind astfel să îmbunătățească viața persoanelor defavorizate… Mai avem și farmaciile, care sunt de mare ajutori și pentru aceste persoane.
- Câți angajați din domeniul asistentei sociale sunt pe raion, la momentul actual?
- In raionul Drochia avem 374 de angajați, în cadrul Structurii Teritoriale de Asistență Socială. Avem 26 de persoane, angajate în cadrul aparatului structurii, și cei din raion: în fiecare localitate avem un asistent social comunitar, care se ocupă cu toate problemele localității. Avem lucrători sociali care se ocupă de bătrâni, persoane în etate, care nu au copii, iar ei vin în ajutor: fie că fac procurări, sau le achită serviciile comunale, le servesc mâncarea, sau le ajută să iasă la plimbare. Avem asistenți personali, care au grijă de familiile nevoiașe: dacă este în familie copil cu dizabilitate, sau țintuit la pat, cu tată sau mamă, la fel beneficiază de serviciile angajaților noștri. În prezent sunt 132 de asistenți personali. Mai avem si două servicii sociale, care au o contribuție semnificativă pentru comunitate: Serviciul social „Căldură Casei”, unde sunt plasați copiii fără ocrotire părintească. Un alt centru destul de mare este Centrul de Plasament pentru persoane în etate și cu dizabilități din satul Gribova, care găzduiește 30 de persoane inclusiv bătrâni și persoane cu dizabilități, oferindu-le sprijin și îngrijire.
- Beneficiați de suficiente resurse pentru a ajuta persoanele defavorizate din raion?
- Deși resursele sunt limitate, echipa de asistenți sociali din Drochia apelează constant la sprijinul ONG-urilor și la fonduri europene pentru a oferi ajutor celor aflați în nevoie. Uniunea Europeană și Organizația Națională a Copiilor și Familiei au contribuit cu fonduri, care permit asistenților sociali să sprijine familiile cu copii în dificultate, oferind ajutor de până la 4000 lei.
- Am observat, de asemenea, că s-a schimbat foarte mult aspectul spațiilor, unde desfășurați activitatea. Ați beneficiat de ajutor în efectuarea lucrărilor de reparație? Cât ați investit în renovarea spațiilor și dacă ați beneficiat de suport financiar?
- Da, suntem nespus de bucuroși, că am putut beneficia de suport pentru renovarea spațiilor, unde activăm. Investiția cea mai mare a venit din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. S-au investit în jur de 600 de mii de lei. Aceasta a permis modernizarea birourilor, care au devenit mai luminoase, bine dotate cu mobilier nou și echipament, necesar pentru activitatea de zi cu zi, amenajarea unei săli pentru ședințe și crearea a două săli de baie, atât pentru angajați, cât și pentru beneficiari. Aceste investiții au îmbunătățit semnificativ condițiile de muncă și de primire a celor, care au nevoie de ajutor.
- Ce proiecte ați implementat până acum, pentru persoanele cu dizabilități?
- Am reușit să implementăm mai multe proiecte și campanii. Una dintre cele mai mari a fost Campania „Nu arunca – Doneaza!”, la care a participat toată comunitatea, atât din raion, cât și din afara raionului, având un impact semnificativ. Oamenii au donat articole vestimentare, încălțăminte, produse alimentare, produse de igienă personală, ajutând pe cei mai defavorizați ca noi, persoanele aflate în dificultate, atât copii, cât și persoane în etate și cu dizabilități. O altă campanie destul de mare a fost Campania „Împreună pentru educație”. Atunci au beneficiat circa 100 de copii din întreg raionul de ghiozdane, cu diferite rechizite școlare. In afara de aceasta, organizăm multe campanii, cu susținerea ONG-urilor, dar și a persoanelor juridice. De Ziua Persoanelor cu Dizabilități, Ziua Oamenilor în Etate, am putut să le oferim cadouri, pentru a vedea acel licăr de fericire pe chipul lor… Aceste campanii reprezintă doar o parte din eforturile continue ale echipei de asistență socială din Drochia, de a aduce comunitatea mai aproape de cei, care au nevoie cel mai mult de sprijin.
- Ce mesaj ați dori să adresați tuturor celor care v-au susținut în organizarea acestor campanii, în beneficiul comunității?
- Țin să aduc sincere mulțumiri tuturor celor implicați în aceste campanii, membrilor comunității, oamenilor cu suflet mare, agenților economici, partenerilor – tuturor care au încredere în noi! Fiecare donație este o rază de speranță pentru un copil, un bătrân sau persoană cu dizabilitate, este un gest de încredere și o investiție în viitorul nostru comun. Suntem profund recunoscători, pentru că ați ales să fiți alături de noi și să faceți parte din această misiune! Vă mulțumim, pentru generozitatea și solidaritatea voastră, căci numai împreună, putem oferi o viață mai bună și putem face diferența!
Dragoș FORTUNA, membru al HUB-ului Tinerilor Scriitori și Jurnaliști, Centrul de Creație a Copiilor Drochia