Prevenirea delicvenței juvenile la Liceul Teoretic „Ion Creangă”

0
276

Violența umană este, fără îndoială, una dintre temele recurente ale societății contemporane. Desigur, violența umană este un fenomen complex, având determinări psihologice, sociale, culturale. Școala este o parte integrată a comunității largi, iar problemele cu care se confruntă societatea ca instituție și mediu de formare a tinerilor privesc întreaga comunitate.

 Instituțiile de învățământ din țară se confruntă cu diferite manifestări de violență, cea fizică și verbală, inclusiv Liceul teoretic „Ion Creangă” din municipiul Soroca. Cauzele actelor de violență sunt diverse: statutul social, lipsa educației parentale între familie și școală, discriminarea pe criteriul deficiențelor fizice etc. În scopul evitării și combaterii violenței în rândurile elevilor claselor gimnaziale din IPLT „Ion Creangă”, Soroca, s-a venit cu ideea implementării unui proiect intitulat „Prevenirea delicvenței juvenile”.

Proiectul a fost prezentat în cadrul Concursului de granturi „Program de Granturi Mici a Programului de Socializare Juridică în Școlile din Republica Moldova”. Beneficiarul de grant este responsabil de planificarea, implementarea și administrarea grantului cu scopul atingerii obiectivelor proiectului în conformitate cu condițiile prezentului Contract de sub-grantare (Contract).

 Realizarea proiectului a fost finanțată de către PH INTERNATIONAL Moldova, în cadrul introducerii și studierii unui obiect nou – Ed. Pentru socializare juridică, bugetul total constituind 5370 lei. Funcția coordonatorilor de proiect le-a revenit Ludmilei Crudu-Guzun, cadrul didactic (LT „Ion Creangă”) și Cristina Grosu, colaboratoare a Inspectoratului de Poliției Soroca. Echipa proiectului a fost constituită din următorii membri: Vladislava Belinshi, Daniela Mîțu, Valeria Grițco, Mamolea Evelina, Andreea Sotnic, Andreea Baxanean, Zubati Andreea, Ruslana Romașcan (el. a VIII-a „B”) și Ariadna Cepurneac (cl. a XII-a „A”).

 Implementarea proiectului s-a efectuat în parteneriat cu Centrul de resurse pentru tineret „Dacia”, administrația IPLT „Ion Creangă” din Soroca (ca director Anatolie Iavorschi ), Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul de Poliție Soroca, săptămânalul independent „Observatorul de Nord” și psihologul școlar a LT „Ion Creangă” Steluța Mamolea (consultant), Direcția Învățământ Soroca.

 Proiectul a urmărit două obiective de bază:

  1. Informarea elevilor despre cauzele și consecințele delicvenței juvenile ;
  2. Sensibilizarea comunității școlare (elevi, părinți, pedagogi) despre fenomenul violenței, cu scopul minimalizării actelor ei în școală.

În conformitate cu planul de activități al proiectului, pentru reprezentanții claselor a VII-a – VIII-a s-a organizat o masă rotundă cu tematica „Conflictele – o eră trecută ”. În cadrul acestei activități, elevii au conștientizat importanța aplanării conflictelor, cu care se confruntă în viața cotidiană.

 Inspectoratul de Poliție Soroca a petrecut 4 lecții, cu tematica „Prevenirea violenței”, de care au beneficiat discipolii claselor a V-a – VIII-a.

 Eleva clasei a XII-a „A”, Ariadna Cepurneac, a confecționat cutia cu sugestii, cu titlul „Eu spun nu violenței!”. În urma întrebărilor colectate a fost elaborat o conferință online, ea fiind responsabilă de acordarea răspunsurilor, primind suport de la coordonatorii Ludmila Crudu-Guzun și Cristina Grosu.

 Menționez planul de activități, în linii generale, a fost îndeplinit necătând la condițiile pandemice grele în care s-a realizat proiectul dat.

 Aduc cele mai sincere mulțumiri participanților la proiect, dorindu-le sănătate, prosperitate și o nesecată dorință de activitate civică și în continuare.

 

 Ludmila Crudu-Guzun, coordonatoarea proiectului


Articolul precedentVecini cu apartamente donate de părinți, Victor Gaiciuc și Irina Vlah. Locuința ministrului este, oficial, de zece ori mai ieftină decât a bașcanei
Articolul următorAstăzi, 13 soroceni au fost confirmați cu COVID, iar o femeie de 44 ani a decedat din cauza virusului
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.