Din cauza pandemiei de coronavirus, multe industrii au fost nevoite să stopeze din activitate. E o perioadă destul de dificilă pentru cei care fac teatru, muzică sau altă formă de divertisment. Teatrul „Veniamin Apostol” din raionul Soroca, are și el de suferit în perioada stării de urgență.
De când a fost declarată stare de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, autoritățile au impus măsuri dure. Pentru protejarea oamenilor ei au solicitat să închidă totul în afară de: magazine alimentare, farmacii și stațiile peco. În perioada aceasta la fiecare antreprenor sau om de cultură a înregistrat pierderi majore. Teatru „V. Apostol”, a avut și el de suferit, întru-cât la început de luna mai, era preconizat o premieră.
„La începutul lunii mai, trebuia să prezentăm o premieră, un spectacol pentru copii, însă din cauza pandemiei provocată de coronavirus, a fost amânată. Tot în perioada aceasta s-au anulat în jur de 12 spectacole, unde erau rezervate din timp biletele”, ne-a declarat directorul teatrului “V. Apostol”, Petre Popa.
În prezent actorii stau acasă, dar cu mare speranță cred că pe timp de vară vor avea posibilitatea de a relua din nou activitatea teatrală.
“După câte cunosc, carantina ne permite de pe data de 8 mai să intrăm în activitate, dar nu am auzit să se permită și organizarea de spectacole. Noi fiind teatre de proiecte, avem contracte și cu actori din afara Republicii Moldova, actorii acei fiind și în alte teatre. Acum noi depindem unii de alții.
Sperăm că până vara se va ameliora situația, și vom putea recurge la un program obișnuit. De regulă noi mai mult vara suntem preocupați, din motiv că elevii nu au ore, și e mai ușor de ai aduna la repetiții. Dar și vara mai mulți turiști în anii precedenți se adunau să viziteze orașul Soroca, și cu orice vizitare se finaliza cu un spectacol”, ne spune Petre Popa.
Totuși cea mai mare problemă este îndepărtarea de spectator și teatru, ne spune directorul teatrului, dar și restricțiile impuse de autorități, unde mizează pe faptul că numărul de spectator nu trebuie să întreacă de 50 de personae.
“Dacă rămânem blocați la capitolul spectatorilor, unde nu avem voie mai mult de 50, atunci chiar se formează o problemă, fiindcă trebuie să limitezi.”
Teatrul “V.Apostol” este fondat în anul 2009 și până în prezent activează cu o verticalitate și o performanță uimitoare.
Doina Purici, studentă FJȘC, USM