Pași mici la Egoreni, cu speranțe la rezonanțe mari

0
938

Instituțiile de cultură din satul Egoreni au menirea de a promova cultura în comunitate, prin organizarea diferitelor activități, ore informative, educative și morale, altoind tinerii generații dragostea de frumos în special dragostea de baștină, de locul de unde au pornit, de tradiții și obiceiuri ce s-au păstrat aici. Mereu sunt puse în discuție teme actuale cum ar fi migrația populației și singurătatea copiilor și bătrânilor rămași în voia sorții.

   Fiecare din noi își dorește o viață lungă și fericită, în care să putem îmbătrâni decent, în bunăstare și siguranță, alături de copii și nepoți. Pentru mulți vârstnici acest lucru rămâne un vis, iar bătrânețea pentru ei înseamnă o povară grea a singurătății și a dorului de cei dragi. Dar situația creată la moment ne face să nu rămânem indiferenți față de vârstnicii din localitatea noastră.

   După lungi pregătiri și repetiții pentru sărbătorile de iarnă membrii formației „Piatra Crăișorilor” au mers „înarmați” cu bună dispoziție și zâmbete pe buze, ca să readucă tradiția și obiceiurile de odinioară întregii comunități. Vestind Nașterea Domnului prin colindul tradițional în localitate, pe la gazde primitoare și darnice, membrii formației au adunat niste parale și dulciuri. Și cum creștinului îi stă bine să se împartă cu cel apropiat, s-a pus la cale o acțiune de caritate comună. Cu susținerea conducătorului artistic și bibliotecarului principal, care au contribuit și ei cu bani la procurarea produselor alimentare, au fost pregătite pachete alimentare pentru 11 vârstnici cu vârsta cuprinsă între 85-95 ani, din localitatea noastră.

   Calde cuvinte de mulțumire au primit în schimb organizatorii acestei acțiuni de la beneficiari pentru produsele alimentare care le vor ușura existenta măcar și pentru scurt timp, dar și mai calde erau cuvintele de recunoștință pentru gândul bun, pentru gestul de susținere și vizită la bătrânii căror rareori le este deschisă poarta. În urma acestei acțiuni, am învățat cu toții să fim mai buni, mai receptivi cu cei apropiați, să știm să dăruim, să ajutăm. Nu în ultimul rând e important să creăm exemple pentru tânăra generație, să inspirăm la fapte bune și pe alți membri ai comunității, deoarece astfel putem face mult mai multe lucruri frumoase în continuare.

Ludmila Petraș, blibliotecară din Egoreni

Articolul precedentCreștinii soroceni au mers după agheasmă și la biserica sf. Dumitru din Soroca / VIDEO
Articolul următorCine sunt sorocenii care au sărit de Bobotează în Nistru după crucea aruncată de preot? / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.