Ziua Internaţională de luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri – 26 iunie 2023
Acesta este genericul Zilei internaționale împotriva abuzului și a traficului ilicit de droguri, care este marcată la 26 iunie în fiecare an pentru a consolida acțiunile și cooperarea în realizarea unei lumi fără abuzul de droguri. Scopul campaniei din acest an este de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța tratării persoanelor care consumă droguri cu respect și empatie; furnizarea de servicii voluntare bazate pe dovezi pentru toți; oferirea de alternative la pedeapsă; prioritizarea prevenirii; și conducând cu compasiune.
Conform datelor statistice în Republica Moldova, incidența prin narcomanie este în creștere pentru anul 2021- 682 persoane în cifre absolute, față de 527 în anul 2020. Prevalența pentru anul 2020 în cifre absolute a constituit 12220, iar pentru 2021 în creștere – 12289. Ziua Mondială a Drogurilor din acest an este un apel la: Creșterea gradului de conștientizare cu privire la epidemiile de SIDA și hepatită în rândul persoanelor care consumă droguri, extinderea și consolidarea programelor de prevenire a HIV și a hepatitei; Promovarea serviciilor voluntare bazate pe dovezi pentru toți oamenii care consumă droguri; Alfabetizare despre tulburările legate de consumul de droguri, despre tratamentele disponibile și despre importanța intervenției timpurii și a sprijinului; Advocacy pentru alternative la privarea de libertate pentru infracțiunile legate de droguri, cum ar fi tratamentul și serviciile comunitare; Combaterea stigmatizării și discriminări prin promovarea limbajului și a atitudinilor care sunt respectuoase și care nu judecă; Împuternicirea tinerilor și a comunităților pentru a susține prevenirea consumului și dependenței de droguri; Consumul de droguri reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității evitabile în rândul tinerilor, atât în mod direct, prin supradoză (decese induse de droguri), cât și în mod indirect, prin boli, accidente, violență și suicid asociate consumului de droguri.
Drogurile sunt substanţe chimice cu efecte diferite, care au un impact negativ asupra stării de sănătate, consecinţele fiind de lungă durată şi permanente. Modurile de administrare sunt variate: injectabil, ingestie sau inhalare. Utilizarea medicamentelor psihoactive sau narcotice și a substanțelor psihotrope fără supraveghere medicală este asociată cu riscuri semnificative pentru sănătate. Din acest motiv, producția, vânzarea, distribuția și utilizarea multor dintre aceste substanțe sunt reglementate de tratate internaționale pentru a evita consecințele negative care pot reprezenta o amenințare pentru sănătate și siguranță.
Maria CERNOPÂSCAIA,
medic specialist CSP Soroca