Pe măsură ce efectele virusulul Covid-19 scad, realitățile post-pandemice încep să apară. Ele stau la baza unui set tot mai mare de înțelegeri și aranjamente care formează baza unei ordini mondiale emergente.
Empiric vorbind, declinurile sunt urmate de redresare. Economia indiană începe să revină, odată cu creșterea producției economice și a activității. O campanie de vaccinare de o amploare și o complexitate fără precedent a îmbunătățit securitatea sănătății și a redus vulnerabilitățile într-un timp record. Această etapă pregătește revenirea la normalitate și nu numai.
Acesta este, prin urmare, un moment de oportunitate. Alegerile pe care le face India în acest moment sunt un indiciu care arată promisiunea unei zile de mâine mai bune.
Pandemia a demonstrat că avem nevoie de o lume mai interconectată. Problemele comune trebuie să aibă soluții comune. În ultimele luni, Prim-ministrul Narendra Modi a articulat o viziune a unei noi ordini8 mondiale relevantă pentru provocările lumii post-pandemice în G7, G20, în COP 26, în primul Quad Summit, în Adunarea Generală a Națiunilor Unite și în calitate de președinte al Consiliului de Securitate al ONU, al BRICS și al Consiliului Organizației de Cooperare din Shanghai. El a stabilit, de asemenea, printr-o varietate de platforme interne și internaționale, un set de strategii și obiective care vor alinia prioritățile indiene cu această viziune pentru un mâine mai bun pentru toți.
O provocare globală majoră asupra căreia India a acționat pentru a oferi conducere și direcție este schimbarea climatică. În ciuda nevoilor noastre de dezvoltare, am demonstrat un angajament puternic față de acțiunile climatice.
Vorbind cel mai recent la Summit COP26 de la Glasgow, prim-ministrul a subliniat ambiția climatică a Indiei prin Panchamrit, care va pune India pe o cale accelerată pentru a crește capacitatea energetică pe bază de combustibili nefosili la 500 GW și a îndeplini 50% din cerințele noastre de energie din surse regenerabile până în 2030, reducând în același timp emisiile de carbon proiectate cu un miliard de tone și intensitatea carbonului la sub 45% până în 2030 și la „zero net” până în 2070. Articulând preocupările lumii în curs de dezvoltare, prim-ministrul a cerut, de asemenea, țărilor dezvoltate să-și sporească ambiția privind transferul către finanțarea climatică și a tehnologiilor low cost.
Două organizații internaționale, Alianța Internațională Solară și Coaliția pentru infrastructura rezistentă la dezastre, inițiate de India, au început să joace un rol important în eforturile de atenuare și adaptare la schimbările climatice la nivel global. La COP26, prim-ministrul a lansat „One Sun, One World, One Grid” pentru infrastructura de energie solară interconectată la scară globală și „Infrastructură pentru state insulare rezistente” pentru infrastructura rezistentă la climă și dezastre în statele insulare mici în curs de dezvoltare.
De asemenea, India încearcă să se transforme într-un hub global pentru producția și exportul de hidrogen verde în cadrul Misiunii sale naționale pentru hidrogen.
Apelul primului ministru pentru promovarea unui stil de viață durabil pentru a face față schimbărilor climatice a găsit rezonanță la Summit-ul G20 de la Roma. El a propus o mișcare reprezentată de un singur cuvânt, adică VIAȚA sau stil de viață pentru mediu. Adoptarea propriului exemplu de stil de viață durabil al Indiei la nivel global ar fi transformatoare în lupta noastră împotriva schimbărilor climatice.
Pandemia a evidențiat necesitatea de a reduce riscul legat de lanțurile de aprovizionare și de a le face mai rezistente. Prim-ministrul a subliniat trei factori cheie pentru îmbunătățirea lanțurilor noastre de aprovizionare: sursă de încredere, transparență și interval de timp.
Atmanirbhar Bharat Abhiyan acordă prioritate rezilienței și fiabilității și intenționează să facă din India un centru de încredere în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare. Aceasta face parte dintr-un cadru de politică mai larg proiectat pentru creșterea capacității prin sprijin fiscal și monetar, sprijin financiar pentru industrie, o mai bună ușurință în a face afaceri și reforme structurale ambițioase. O schemă emblematică de stimulente legate de producție atrage investiții, stimulează producția internă și creează afaceri indiene competitive la nivel global. Sectoarele restrânse anterior, cum ar fi spațiul, apărarea și energia atomică, au fost deschise unei participări private mai mari.
O politică națională pentru educație a creat cadrul pentru educarea forței de muncă din secolul 21 și pentru a face din India un centru global de educație și calificare.
India face, de asemenea, investiții publice masive în îmbunătățirea infrastructurii sale. Gati Shakti al prim-ministrului – Planul național pentru conectivitate multimodală – este setat să creeze o Indie perfect conectată. Introduce o abordare fără izolare a conectivității și aduce entitățile de execuție și de politică pe o platformă comună.
Îmbunătățirile în infrastructura fizică vor fi însoțite de concentrarea asupra obiectivelor SDG prin inițiative precum cele privind conectivitatea digitală, incluziunea financiară și imunizare. Trinitatea JAM, compusă din Jan Dhan, cel mai mare program de incluziune financiară din lume, Aadhar, cel mai mare program biometric din lume, și una dintre cele mai mari rețele de telefonie mobilă din lume, a activat Transferul Direct de Beneficii pe o scară de transformare. Acum dă startul unei revoluții fintech. Jal Jeevan și Ayushman Bharat schimbă vieți oferind acces la apă curată și, respectiv, la asistență medicală tuturor indienilor.
SDG 3 ne direcționează pe toți către ținta de a asigura o viață sănătoasă și de a promova bunăstarea pentru toți, la toate vârstele. La Summit-ul G20, prim-ministrul a prezentat viziunea holistică „One Earth – One Health” pentru lume.
Pandemia a mutat sistemele internaționale în spațiul digital. Fie că este vorba de Portalul Co-Win care a gestionat una dintre cele mai ambițioase operațiuni de vaccinare din lume într-un mod ușor de utilizat, transparent, echitabil și eficient; inițiativa Digital India; soluții de plată digitală; sau industria 24*7 BPO și ITES; India s-a adaptat și continuă să devină digitală.
Vorbind la Summit-ul G20, prim-ministrul a subliniat că India a certificat soluții „la scară” pentru multe probleme de dezvoltare. Este un teren de probă pentru dezvoltare. De asemenea, are o vastă experiență în cooperarea pentru dezvoltare Sud-Sud și poate oferi multe șabloane altor țări în curs de dezvoltare. Anterior, la Summit-ul G7, prim-ministrul anunțase că soluțiile digitale open source indiene vor fi disponibile tuturor.
Chiar și în cele mai sumbre zile ale pandemiei, India nu a uitat că face parte dintr-o comunitate internațională. A făcut tot posibilul pentru a furniza medicamente esențiale în peste 150 de țări. A primit, la rândul său, sprijinul tuturor, în timpul celui de-al doilea val.
În timp ce derula o campanie de vaccinare de succes acasă, India a reluat acum exportul de vaccinuri către vecinii și partenerii săi.
Prin toate acestea și mai mult, India acționează ca un jucător cheie și constructiv în crearea unei noi ordini mondiale care poate face față provocărilor de mâine. O ordine mondială care privește dincolo de ceea ce este pur economic și plasează ființele umane și bunăstarea lor, ca obiectiv ultim.
Părerile exprimate sunt personale.
Harsh Vardhan Shringla , Secretarul de Externe al Guvernului Indiei.
Acest articol a fost publicat în Hindustan Times la data de 26.11.2021.
Secretarul de Externe, Guvernului Indiei. Secretarul de Externe, Guvernului Indiei.