La biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Soroca, este expusă icoana Măicii Domnului Paramythía (Mângâietoarea) spre închinarea sorocenilor și a tuturor oaspeților veniți. Aceasta este o copie care a fost pictată pe muntele Athos de către călugării de la mănăstirea Vatopedu.
Icoana, a fost adusă sâmbătă seara, 18 februarie, și tot atunci a avut loc Slujba de Vecernie și Acatistul Măicii Domnului în cinstea sosirii icoanei. „O icoană deosebită, pe care eu am avut o mare binecuvântare să o văd, pe timpul pelerinajului pe care l-am sâvârșit în astă vară împreună cu un grup credincioși din Basarabia. O prietenă de-a noastră, doamna Rodica David de la București, împreună cu soțul dânsei Marian, au luat inițiativă împreună cu un grup de credincioși din București să comande o astfel de icoană pentru biserica noastră. Ei au plătit această icoană, s-au jertfit, au mers și au adus-o de acolo, din muntele Athos când a fost gata”, ne-a spus Sorin Huluţă, paroh al bisericii „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.
De acum înainte, copia icoanei Paramythía, va fi așezată în biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din municipiul Soroca.
În Sfântul Munte există o rânduială: cheile de la poarta mănăstirii se aşază la icoana Maicii Domnului, arătând astfel purtarea de grijă şi egumenia Maicii Domnului în mănăstirile aghiorite; poarta mănăstirilor aghiorite se deschide la răsăritul soarelui şi se închide la apus, când portarul dă cheile stareţului, iar stareţul le aşază la icoana Maicii Domnului.